28 Μαρτίου 2023

📺Η «προφητεία» του Άρθουρ Κλαρκ: Τι έλεγε το 1964 για την τεχνητή νοημοσύνη- Τo tweet του Έλον Μασκ


Ένα «προφητικό» βίντεο από το 1964, του διάσημου συγγραφέα και λάτρη της επιστημονικής φαντασίας, Άρθουρ Κλαρκ, στο οποίο μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον, έγινε viral χάρη στον Έλον Μασκ.

Ο Άρθουρ Κλαρκ θεωρείται ένας εκ των βασικών εκπροσώπων στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Το όνομά του έχει συνδεθεί με το κινηματογραφικό αριστούργημα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος», το σενάριο του οποίου βασίστηκε σε δικό του έργο.

Πρωτοπόρος και με μεγάλη αγάπη για τις επιστήμες, το μέλλον της τεχνολογίας, την εξερεύνηση του διαστήματος και αναζητώντας απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα γύρω από την ανθρώπινη ύπαρξη, ο Άρθουρ Κλαρκ αποτελεί μια εμβληματική προσωπικότητα για τους οραματιστές στον τομέα της τεχνολογίας και της ανθρώπινης εξέλιξης.

Ο Άρθουρ Κλαρκ πέθανε στις 19 Μαρτίου 2008 στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα, σε ηλικία 90 ετών, αλλά ένα βίντεό του από το 1964, κάνει αυτήν τη στιγμή τον γύρο του κόσμου στα μέσα κοινωνικής διτκύωσης, μετά την ανάρτηση που έκανε ο μεγιστάνας και CEO, της TESLA και του Twitter, Έλον Μασκ.

Η ανάρτηση του Έλον Μασκ

Με μία λέξη: «προφητικό», ο Μασκ προχώρησε στην ανάρτηση του συγκεκριμένου βίντεο, όπου ο Άρθουρ Κλάρκ, σχεδόν 60 χρόνια πίσω, μιλά για ένα μέλλον, που δεν μοιάζει να απέχει πολύ από την σημερινή πραγματικότητα.

Ο Κλαρκ, αναφερόμενος στο μέλλον του κόσμου είπε μεταξύ άλλων: «Οι πιο ιδιοφυείς κάτοικοι αυτού του μελλοντικού κόσμου δεν θα είναι οι άνθρωποι ή οι μαϊμούδες αλλά οι μηχανές, οι μακρινοί απόγονοι των σημερινών υπολογιστών». Τόνισε μάλιστα ότι σε μια γενιά από τώρα οι μηχανές- εννοώντας την τεχνητή νοημοσύνη- θα «ξεπερνούν στη σκέψη των δημιουργών τους».

Σε άλλο σημείο στο μικρό απόσπασμα, ο Κλάρκ αναφέρει ότι: «Υποπτεύομαι ότι η οργανική ή βιολογική εξέλιξη, έχει φτάσει προς το τέλος της και τώρα είμαστε στην αρχή της ανόργανης ή μηχανικής εξέλιξης».

Αυτά έλεγε ο Άρθουρ περισσότερο από μισό αιώνα πίσω, προσεγγίζοντας το ενδιαφέρον του Έλον Μασκ.