20 Μαρτίου 2023

Γαλλία: Επιβίωσε η κυβέρνηση Μακρόν - Απορρίφθηκαν και οι δύο προτάσεις μομφής


Καταψηφίστηκαν στη γαλλική Εθνοσυνέλευση οι δύο προτάσεις μομφής σε βάρος του Εμανουέλ Μακρόν για το νομοσχέδιο που επιβάλλει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 έτη. Στα πρώτα τους σχόλια, τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για «πύρρειο νίκη», με την αποδοκιμασία στο πρόσωπο του Γάλλου προέδρου να αποτυπώνεται ανάγλυφα στους δρόμους, όπου επικρατεί το χάος, αλλά και στα ποσοστά δημοφιλίας του τα οποία έχουν πέσει κατακόρυφα. 

Η πρόταση μομφής του αριστερού Liot δεν εγκρίθηκε για 9 ψήφους κι ήταν αυτή που είχε τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. 

Από την άλλη, η πρόταση της ακροδεξιάς Λεπέν κέρδισε μόνο 94 ψήφους από τις 287 που απαιτούνταν για την έγκριση. 

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι βουλευτές της Αριστεράς φώναζαν «παραίτηση, παραίτηση» προς τους υπουργούς. 


Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ανακοίνωσε την έναρξη της ψηφοφορίας για τη δεύτερη πρόταση, αυτή του RN. Οι βουλευτές είχαν πάλι 30 λεπτά για να ψηφίσουν.

Η γαλλική ιστορία έχει δείξει ότι από το 1962 καταψηφίζονται οι προτάσεις δυσπιστίας.

Το σημερινό αποτέλεσμα αποκλείει τη διάλυση της Βουλής, στην οποία θα προέβαινε ο Μακρόν σε περίπτωση ήττας, και τη συνεπακόλουθη προκήρυξη πρόωρων εκλογών. 

Είναι θέμα χρόνου -  αφού οι προτάσεις δεν πέρασαν - το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό να γίνει νόμος του γαλλικού κράτους.

Ωστόσο, η κοινωνική αναταραχή εξακολουθεί να αποτυπώνεται στους δρόμους του Παρισιού, με την ένταση να μην αποκλιμακώνεται και τις συμπλοκές διαδηλωτών και αστυνομίας, που συνοδεύονται από ρίψη δακρυγόνων και χημικών, να μην σταματούν.