20 Μαρτίου 2023

Ντοκουμέντα: Σε διάλυση οι σταθμοί των τρένων επί ΣΥΡΙΖΑ -Το πριν και το μετά [εικόνες]


Το 2019 η γαλλική Alstom ξεκίνησε στο πλαίσιο της εφαρμογής της σύμβασης 717 να παραλαμβάνει τους σιδηροδρομικούς σταθμούς για τα προβλεπόμενα έργα.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπ. Μεταφορών, και αποκάλυψε και η Καθημερινή της Κυριακής, οι σταθμοί που παραλήφθηκαν το 2019 ήταν υπό διάλυση, παρατημένοι στο χρόνο, τη φθορά και τους βανδαλισμούς.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι οι περισσότεροι σταθμοί παρελήφθησαν από την Alstom το 2021 μετά την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης ύψους 13 εκατ. ευρώ. Στο διάστημα αυτό από το 2021 έως σήμερα είχαν γίνει τα απαραίτητα έργα ανάταξης σε πολλούς σταθμούς, όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτό. Χρονικός ορίζοντας παράδοσης του έργου σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης ήταν ο προσεχής Σεπτέμβριος.

Η ανακοίνωση του υπ. Μεταφορών

«Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», δημοσιεύονται φωτογραφίες με την κατάσταση των σταθμών που παραδόθηκαν το 2019, με την αλλαγή της κυβέρνησης, σε σχέση με την τωρινή κατάσταση.

Προκύπτει, με ακλόνητα πειστήρια, ότι παραλήφθηκε μία διαλυμένη κατάσταση η οποία συνεχίζει να ανατάσσεται με γοργούς ρυθμούς. Δυστυχώς, το τραγικό δυστύχημα συνέβη πριν από την ολοκλήρωση των έργων που αναμένεται στο τέλος Σεπτεμβρίου με πλήρη τηλεδιοίκηση όλου του κύριου άξονα.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, θα συνεχίσει την προσπάθεια να έρθουν στο φως τα αίτια και οι συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος, να επανεκκινήσει με ασφάλεια ο σιδηρόδρομος και να ολοκληρωθεί στον προβλεπόμενο χρόνο η αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας του δικτύου».

Η Alsthom έχει αρχείο από το πριν και το μετά

Οπως προβλέπεται από τα διεθνή πρωτόκολλα που εφαρμόζει η γαλλική Alstom, κατά την παραλαβή των σταθμών, υπάλληλοι της εταιρείας φωτογράφισαν ένα προς ένα τα τεχνικά δωμάτια σηματοδότησης, εκεί δηλαδή όπου φιλοξενούνται τα ηλεκτρονικά συστήματα που υποστηρίζουν το σύστημα σηματοδότησης. Ο λόγος; Να υπάρχει σαφής εικόνα στην εταιρεία, αλλά και στον κύριο του έργου, δηλαδή την ΕΡΓΟΣΕ, για το πώς ήταν οι σταθμοί κατά την παραλαβή τους και πώς αυτοί παραδίδονται κατά το στάδιο της ολοκλήρωσης της σύμβασης.

Το υπ. Μεταφορών παρέθεσε τις παρακάτω φωτογραφίες από το πριν και το μετά:




Σύμφωνα με τα στοιχεία έτσι ήταν ο εμπορικός σταθμός Λάρισας επί ΣΥΡΙΖΑ


Έτσι έγινε ο εμπορικός σταθμός Λάρισας το 2023