28 Μαρτίου 2023

📺ΑΗΔΙΑ🤮🤢Τέμπη: Ο επόπτης ισχυρίζεται πως υπεύθυνος για τις βάρδιες ήταν ο Διευθυντής κυκλοφορίας του ΟΣΕ... που σκοτώθηκε την Κυριακή


Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο συμβασιούχος σταθμάρχης, ο οποίος κατηγορείται πως έφυγε νωρίτερα από τη βάρδια του το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.


Παράλληλα, στις 30 Μαρτίου θα οδηγηθεί στον εφέτη ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί ο επιθεωρητής του ΟΣΕ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την έκδοση των βαρδιών του σταθμού.

Μιλώντας στο MEGA ο Γιάννης Γλύκας, συνήγορος του επιθεωρητή του ΟΣΕ, υποστήριξε ότι ο εντολέας του δεν φέρει ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και ότι η αρμοδιότητά του ήταν να προτείνει βάρδιες, οι οποίες θα περνούσαν από έγκριση από τον διευθυντή κυκλοφορίας.

«Ο επιθεωρητής δεν προσπαθεί να πει ότι δεν έχει ευθύνη, γιατί πραγματικά δεν έχει. Επί 15 ημέρες βάλλεται χωρίς να υπάρχουν στοιχεία γι’ αυτό. Η μοναδική του εμπλοκή είναι η σύνταξη ενός προγράμματος, που ουσιαστικά είναι πρόταση προς τον διευθυντή κυκλοφορίας, που αποκλειστικά εγκρίνει εκείνος», εξήγησε.

Διευθυντής κυκλοφορίας του ΟΣΕ ήταν ο Κωνσταντίνος Χαράγης, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο το μεσημέρι της Κυριακής στο Λαγονήσι.

«Ο επιθεωρητής δεν ενημερώθηκε για την καθυστέρηση του Intercity»

«Στη βάρδια 23:00 με 07:00 θα περνούσαν από την Λάρισα τέσσερις εμπορικές αμαξοστοιχίες με απλή διέλευση, χωρίς κόσμο. Δύο θα έφτασαν στη Λάρισα και θα σταματούσε εκεί από Βόλο και Θεσσαλονίκη. Άλλες δύο θα έφευγαν από Λάρισα και πήγαιναν αντίστοιχα σε Βόλο και Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπήρχε κίνδυνος. Το Intercity θα περνούσε 22:12, που εκεί έχει τοποθετήσει τρεις ανθρώπους. Το τρένο καθυστέρησε για μία ώρα, για την οποία καθυστέρησε δεν ενημερώθηκε από κανέναν», συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε ο συνήγορος του επιθεωρητή, η ενημέρωση αυτή γίνεται μέσω υπηρεσιακής επικοινωνίας, η οποία καταγράφεται, με τον ίδιο να ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει κάποια σχετική καταγραφή.

«Εξαφανίστηκαν η Hellenic Train και ο ΟΣΕ»

Ο Κώστας Γενηδούνιας, πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, δήλωσε στο MEGA πως τα πιστοποιητικά των μηχανοδηγών είναι πολύ αυστηρά εποπτευμένα από τα σωματεία. Ακόμη, αποκάλυψε πως ο ΟΣΕ ακύρωσε τις εκπαιδεύσεις των μηχανοδηγών που είχαν προγραμματιστεί για 8 και 15 Μαρτίου, καθώς οι εκπαιδευτές διαμαρτυρήθηκαν ότι στις σήραγγες δεν λειτουργούσε τίποτα.

«Εδώ και 28 μέρες έχουν εξαφανιστεί όλοι, η Hellenic Train, ο ΟΣΕ, το υπουργείο», κατήγγειλε ο κος Γενηδούνιας, ενώ συμπλήρωσε πως το σύστημα GSM-R δεν λειτούργησε ποτέ στη χώρα.