31 Μαρτίου 2023

Τέμπη: Ο ΠΑΣΟΚος επιθεωρητής του ΟΣΕ, που έκανε τον άρρωστο, ρίχνει ευθύνες και στον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλου


Τον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλου βάζει στο «κάδρο των ευθυνών» για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη ο επιθεωρητής του ΟΣΕ, Δημήτρης Νικολάου.

Στην απολογία του ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή, ο επιθεωρητής του ΟΣΕ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον ορισμό των βαρδιών των σταθμαρχών -μεταξύ αυτών και του 59χρονου σταθμάρχη στη Λάρισα, που είναι προφυλακισμένος για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη- φέρεται να έβαλε στο «κάδρο» των ευθυνών και τον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλου. Ο Δημήτρης Νικολάου φέρεται να κατέθεσε ένα υπόμνημα περίπου 100 σελίδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι μέχρι την ώρα της τραγωδίας, δεν γνώριζε ότι το Intercity είχε καθυστέρηση περίπου μίας ώρας -στο σημείο αυτό, ο επιθεωρητής του ΟΣΕ φέρεται να υποστήριξε ότι ο σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλου είχε ευθύνη να ενημερώσει τους συναδέλφους του στη Λάρισα για την καθυστέρηση αυτή.

Ακόμα, ο επιθεωρητής φέρεται να τόνισε ότι δεν σχετίζεται με την εκπαίδευση του 59χρονου σταθμάρχη, ο οποίος είχε την απαραίτητη πιστοποίηση και μπορούσε να μείνει μόνος του σε βάρδια, αλλά ούτε και με το γεγονός ότι οι άλλοι δύο σταθμάρχες εγκατέλειψαν νωρίτερα τη βάρδια τους. Όπως λέει, ο ίδιος είχε τρεις σταθμάρχες στη βάρδια έως τις 23:00.

Ο επιθεωρητής του ΟΣΕ έλαβε αναρρωτική άδεια λίγες ώρες μετά την τραγωδία με τους 57 νεκρούς και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη,

Για την απολογία του επιθεωρητή, αλλά και για το ζήτημα της αναρρωτικής άδειας μίλησε και ο δικηγόρος του, Γιάννης Γλύκας, στην ΕΡΤ.

«Το μόνο το οποίο μπορώ να σας πω, είναι ότι κανείς δεν μπορεί να δικαστεί εκ των προτέρων. Δεν έχουμε καν απόδοση κατηγορίας επ' αυτού, δεν εμπεριέχεται στο κατηγορητήριο. Μόνο αυτό μπορώ να σας πω δημόσια, ό,τι έγινε είναι δύο μέρες μετά και προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την αποδιδόμενη κατηγορία, είναι μεταγενέστερο και αφού έχει δώσει τρεις καταθέσεις ως μάρτυρας στην τροχαία Λάρισας και αυτοβούλως στην ανακρίτρια Πλημμελειοδικών», υποστήριξε ο συνήγορος του επιθεωρητή.

Επίσης, ο Γιάννης Γλύκας στάθηκε στον διαμοιρασμό των ευθυνών σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα, αναφέροντας ότι στην πορεία ενδεχομένως θα αποδοθούν ευθύνες και αλλού και, προκειμένου να γίνει αυτό, χρειάζεται αρκετός χρόνος, καθώς υπάρχει πολύς κόσμος για υποστήριξη κατηγορίας. 

Ακόμα, ο δικηγόρος συμπλήρωσε ότι με βάση τη γνώση που έχει ο ίδιος, ο εφέτης ανακριτής και η αναπληρώτριά του κινούνται τάχιστα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διερεύνηση θα γίνει πάρα πολύ σωστά.