02 Μαΐου 2023

Σαββίδης: Οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή για το όπλο στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ το 2018


Σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο Ιβάν Σαββίδης για το όπλο που είχε πάνω του, κατά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Τούμπας, στον αγώνα πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, τον Μάρτιο του 2018.

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κρίθηκε ένοχος -και σε δεύτερο βαθμό- για την πράξη της «κατοχής, με πρόθεση, αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει σωματική βλάβη στη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης».

Ωστόσο, με την ίδια (ομόφωνη) απόφαση ο ομογενής επιχειρηματίας αθωώθηκε για την παράνομη είσοδο στο γήπεδο, καθώς η πράξη αυτή έχει προσφάτως τροποποιηθεί (εντάσσεται στον Αθλητικό Νόμο) και προϋποθέτει για τη στοιχειοθέτησή της βιαιοπραγίες ή απειλή, που εν προκειμένω δεν τελέστηκαν.

Για τον συγκεκριμένο λόγο το δικαστήριο (Εφετείο) αθώωσε τον τότε αθλητικό διευθυντή της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, Λούμπος Μίχελ, που κατηγορείτο για παράνομη είσοδο στο γήπεδο (πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 10 μηνών, με 3ετή αναστολή).

Το δικαστήριο αποφάσισε να μην επιβάλει παρεπόμενη ποινή στον Ιβάν Σαββίδη (για παράδειγμα, εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα όταν παίζει ο ΠΑΟΚ). Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε συνολική φυλάκιση 25 μηνών, με τριετή αναστολή.

Οι δύο κατηγορούμενοι, που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, δεν παρέστησαν στο δικαστήριο, και εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιους δικηγόρους. Για την ίδια υπόθεση, η αθλητική Δικαιοσύνη είχε τιμωρήσει τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα για τρία χρόνια και πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Πρώτος στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο διαιτητής εκείνης της αναμέτρησης Γιώργος Κομίνης, Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο ιστορικό των γεγονότων και ειδικότερα στα όσα συνέβησαν μετά το 89ο λεπτό, όταν ο ΠΑΟΚ πέτυχε γκολ το οποίο αρχικά ο ίδιος ακύρωσε, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από την πλευρά της γηπεδούχου ομάδας. Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, ο κ. Κομίνης ανέφερε ότι δεν δέχθηκε απειλή ή βιαιοπραγία από τον Ιβάν Σαββίδη. «Δεν ήθελε να δημιουργήσει ένταση, να ζημιώσει την ομάδα. Είναι άνθρωπος που έχει επενδύσει πακτωλό χρημάτων στην ομάδα. Συνήθως οι άνθρωποι που επενδύουν σε μία ομάδα έχουν σκοπό το καλύτερο και δεν θέλουν να την ζημιώσουν ή να υποστούν συνέπειες» κατέθεσε. Όσον αφορά τη φράση που του απηύθυνε στα αγγλικά ο κ. Μίχελς ότι «είσαι τελειωμένος» ("you are finished"), ο πρώην διαιτητής είπε ότι την εξέλαβε ως «διαιτητική αργκό».

Επόμενος μάρτυρας ήταν ο τότε γενικός αρχηγός της ΑΕΚ Βασίλης Δημητριάδης. Εξεταζόμενος από το δικαστήριο τόνισε ότι η αναμέτρηση ήταν κρίσιμη για την έκβαση του πρωταθλήματος, ενώ επισήμανε ότι το «γκολ αμφισβητήθηκε δημιουργώντας μεγάλη ένταση στον αγωνιστικό χώρο και στις κερκίδες». «Προσπάθησα να ηρεμήσω την κατάσταση. Ο κ. Μίχελς πήγε και είπε κάτι στο αφτί του κ. Κομίνη. Ο κ. Σαββίδης δεν έφτασε κοντά στον διαιτητή. Είχε δύο τρία άτομα μαζί του, προφανώς η συνοδεία του. Δεν πείραξαν κανέναν από τους δικούς μας. Έφτασε στα 1-2 μέτρα. Δεν είδα το όπλο», είπε -μεταξύ άλλων- ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής.

Ο ίδιος ρωτήθηκε κατ' επανάληψη για όσα είχε καταθέσει τότε στην Αστυνομία, ότι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ τον απώθησε βίαια με τα δύο του χέρια, κάτι που είχε αναιρέσει καταθέτοντας ως μάρτυρας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο. «Μπορεί να με έσπρωξε αλλά δεν έπεσα», κατέθεσε τώρα ο κ. Δημητριάδης, σχολιάζοντας ότι η κατάθεσή του είχε γίνει «ξημερώματα και κάτω από δύσκολες συνθήκες». Η επιμονή της έδρας να ρωτάει για τον εάν απωθήθηκε ο μάρτυρας, προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης του κ Σαββίδη, με δεδομένο, όπως τονίστηκε, ότι αναίρεσε την επίμαχη αναφορά.