29 Μαΐου 2023

📺Απόκοσμες εικόνες από το πράσινο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας - Η ουσία που έκανε το νερό να φωσφορίζει


Απόκοσμες και αποκρουστικές είναι οι εικόνες που τραβήχτηκαν την Κυριακή στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας, το οποίο βάφτηκε με φωσφορίζον πράσινο, προκαλώντας την έκπληξη των επισκεπτών και των ντόπιων. Οι τοπικές Αρχές έχουν ήδη συλλέξει δείγματα του νερού και ξεκίνησαν επείγουσα έρευνα. 

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο Μαουρίτσιο Βέσκο της Περιφερειακής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος δήλωσε ότι οι πρώτες αναλύσεις έδειξαν ότι απελευθερώθηκε φλουορεσκεΐνη στο νερό. Πρόκειται για μια αβλαβή χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως για την παρακολούθηση της ροής του νερού.

Αν και η ουσία αυτή δεν είναι ασυνήθιστη, ο Βέσκο δήλωσε ότι η συνήθης δόση είναι μία κουταλιά της σούπας σκόνη χρωστικής - ωστόσο το φαίνεται πως στη συγκεκριμένη περίπτωση κάποιος έριξε τουλάχιστον 1 κιλό στα νερά. 


Σημειώνεται, ότι ανάλογο περιστατικό έχει γίνει ξανά το 1968, όταν ο Αργεντινός καλλιτέχνης Νικολάς Γκαρθία Ουριμπούρου έβαψε τα νερά πράσινα με φθορίζουσα χρωστική κατά τη διάρκεια της 34ης Μπιενάλε για την προώθηση της οικολογικής ευαισθητοποίησης.

Υπάρχουν διάφορες εικασίες σχετικά με το τι μπορεί να προκάλεσε την αλλαγή του χρώματος του νερού και πολλοί θεωρούν πως ίσως ήταν μια κίνηση διαμαρτυρίας ακτιβιστών για το περιβάλλον.