Καλό βαθμό βάζουν στους Έλληνες γιατρούς οι πολίτες όχι όμως και στο σύστημα Υγείας που παρουσιάζει προβλήματα.
Ειδικότερα, ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι πολίτες από το επίπεδο υπηρεσιών των Ελλήνων γιατρών ενώ δεν κρύβουν την δυσαρέσκεια τους από την κακή οργάνωση στο ΕΣΥ.
Όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) τον Απρίλιο στις 13 Περιφέρειες της χώρας, με τη συμμετοχή 1198 πολιτών και 700 γιατρών, 9 στους 10 πολίτες (ποσοστό 87,6% ) δηλώνουν ικανοποιημένοι από το καλό επίπεδο υπηρεσιών του ιατρικού προσωπικού.
Επίσης εκφράζουν την ικανοποίηση τους για τη λειτουργία του ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τι έδειξε η έρευνα
Όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα ένα ποσοστό που αγγίζει το 41,5% του γενικού κοινού δηλώνει ικανοποιημένο από τις προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας στη χώρα μας.
Αξιοσημείωτο στοιχείο που εξάγεται από την έρευνα είναι ότι οι γυναίκες σε ποσοστό 46% και οι ηλικιακές ομάδες 25-44 ετών αλλά και οι άνω των 65 ετών είναι περισσότερο ικανοποιημένοι.
Από την άλλη, οι περιοχές που οι κάτοικοι τους είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες είναι η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την ερεύνα είναι ότι το 40,6% επιλέγει ιδιωτικά ιατρεία και το 31,6% νοσοκομεία.
Βέβαια το μεγάλο αγκάθι για το 65,1% των συμμετεχόντων στην έρευνα είναι το κόστος παροχής υπηρεσιών υγείας το οποίο έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια.
ΠΙΣ: Να αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων
Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι οι πολίτες και οι γιατροί είναι θετικοί στην πρόταση του ΠΙΣ να θεσπιστεί εισφορά της τάξης των 10 λεπτών σε όλα τα προϊόντα καπνού και τα έσοδα που θα προκύψουν να διατίθενται για τη δημόσια υγεία.
Αξιοσημείωτη είναι η τεράστια στήριξη που εκφράζουν τόσο πολίτες όσο και γιατροί στην πρόταση του ΠΙΣ για αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ στα επίπεδα των αμοιβών που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην ανάγκη κινήτρων, ώστε να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία στις άγονες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και συνολικά στην πρόταση να υπάρξουν προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ.
Τέλος, οι γιατροί αξιολογούν ως σημαντικότερο πρόβλημα την προσπάθεια απαξίωσης του ιατρικού επαγγέλματος, ενώ δηλώνουν πως ο αριθμός ασθενών που εξυπηρετούν τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά.