28 Μαΐου 2023

Άδωνις Γεωργιάδης: «Οι πολίτες στις εκλογές επέλεξαν πολιτική σταθερότητα»


Για μια «επανάσταση της κοινής λογικής» μιλά ο Άδωνις Γεωργιάδης, που αναφέρεται στις πρόσφατες εκλογές και σημειώνει πως «το βασικό μήνυμα είναι η επιλογή των πολιτών για πολιτική σταθερότητα». Παράλληλα επισημαίνει πως στο τελικό αποτέλεσμα « έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο η τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύτηκε σαν να ζούσαμε ακόμα στο 2015 ενώ είμαστε στο 2023» και τονίζει πως η κοινωνία έχει αλλάξει.

Σε συνέντευξη του στο ethnos.gr ο τέως υπουργός Ανάπτυξης - που εξελέγη με την Νέα Δημοκρατία στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας - στέλνει μήνυμα πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο. «Οι κάλπες ξεκινάνε από την αρχή. Πρέπει ο κόσμος που μας ψήφισε να πάει να μας ξαναψηφίσει» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης σημειώνει πως έχει παρεξηγηθεί προηγούμενη δήλωση του και τονίζει πως η διαδικασία αυτή «είναι εκ φύσεως συναινετική. Χρειάζεται δηλαδή συναίνεση πλέον του ενός κόμματος». Μάλιστα προσθέτει πως ακόμα και 300 έδρες να πάρει ένα κόμμα δεν μπορεί να αλλάξει μόνο του το σύνταγμα γιατί μεσολαβούν εθνικές εκλογές και επισημαίνει πως «όλη αυτή η συζήτηση περί δήθεν ανεξέλεγκτης εξουσίας κάποιου είναι παραμύθια. Δεν μπορεί να γίνει».

Ποιο είναι κατά την γνώμη σας το βασικό μήνυμα που εστάλη από τους πολίτες στις κάλπες της απλής αναλογικής;

Το βασικό μήνυμα είναι η επιλογή των πολιτών για πολιτική σταθερότητα. Κατάλαβαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγγυάται τη σταθερότητα και τη συνέχεια της χώρας, ενώ η άλλη πρόταση ήταν μόνο πρόταση αστάθειας και χάους.

Πιστεύω επίσης ότι ήταν μια επανάσταση της κοινής λογικής. Οι πολίτες πέραν από κόμματα και ιδεολογικές αφετηρίες μας ζήτησαν να δουλέψουμε σκληρά για να τους λύσουμε τα προβλήματα και αυτό πρέπει να κάνουμε.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ έφτασε τις 20 ποσοστιαίες μονάδες, με ένα ριζικά νέο τοπίο να διαμορφώνεται στην πολιτική σκηνή. Που εκτιμάτε πως οφείλεται αυτή η εξέλιξη;

Πρώτα από όλα στην πολύ καλή δουλειά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχει δουλέψει 4 χρόνια πάρα πολύ για να λύσει τα προβλήματα του κόσμου και ο κόσμος αυτό το αναγνώρισε.

Δεύτερον, έκανε μια πάρα πολύ καλή καμπάνια σε αντίθεση με τον κύριο Τσίπρα που έκανε μια πολύ κακή καμπάνια.

Τρίτον, είχε μια συγκεκριμένη πολιτική πρόταση σε αντίθεση με τον κύριο Τσίπρα που δεν είχε καμία απολύτως πρόταση. Όλα αυτά μαζί συνέτειναν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Και επίσης πιστεύω ότι έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο η τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύτηκε σαν να ζούσαμε ακόμα στο 2015 ενώ είμαστε στο 2023. Η κοινωνία έχει αλλάξει.

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο στις επόμενες εκλογές να υπάρξει εφησυχασμός στους πολίτες που επέλεξαν την Νέα Δημοκρατία στις 21 Μαΐου και να αυξηθεί η χαλαρή ψήφος;

Φυσικά με ανησυχεί. Οι κάλπες ξεκινάνε από την αρχή. Πρέπει ο κόσμος που μας ψήφισε να πάει να μας ξαναψηφίσει. Δεν έχουμε υπογράψει με κανέναν αποκλειστικό συμβόλαιο υπερψήφισης της Νέας Δημοκρατίας.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αλλάξει άποψη και η δική μας δουλειά είναι να τον πείσουμε να μην αλλάξει άποψη, να μας ξαναψηφίσει και να εμπιστευτεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη την τύχη της οικογένειάς του και το μέλλον της χώρας του. Και θα του παρουσιάσουμε με το έργο μας ένα πολύ καλύτερο μέλλον από αυτό που ονειρεύεται. Αυτή είναι η δουλειά μας.

Είναι ένα «στοίχημα» για την Νέα Δημοκρατία να μπορέσει να φτάσει στις εκλογές τις 180 έδρες, ώστε να μπορέσει μέσα στην επόμενη τετραετία να ξεκινήσει την διαδικασία για την Συνταγματική Αναθεώρηση; Και για ποια άρθρα θα μπορούσε να ξεκινήσει μια συζήτηση;

Καταρχάς επειδή έχει παρεξηγηθεί μια προηγούμενη δήλωσή μου, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση.

Η διαδικασία αναθεωρήσεως του συντάγματος είναι εκ φύσεως συναινετική. Χρειάζεται δηλαδή συναίνεση πλέον του ενός κόμματος. Άλλωστε ακόμα και 300 έδρες να πάρει ένα κόμμα δεν μπορεί να αλλάξει μόνο του το σύνταγμα γιατί μεσολαβούν εθνικές εκλογές.

Κανένα κόμμα δεν μπορεί να πάρει λευκή επιταγή αναθεωρήσεως του συντάγματος χωρίς να ερωτηθεί το μεγάλο αφεντικό, δηλαδή ο ελληνικός λαός.

Άρα, όλη αυτή η συζήτηση περί δήθεν ανεξέλεγκτης εξουσίας κάποιου είναι παραμύθια. Δεν μπορεί να γίνει.

Το μόνο που μπορούμε να ελπίσουμε είναι ότι στην επόμενη Βουλή θα έχουμε διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες για να επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις και να αλλάξουμε άρθρα του συντάγματος που τα συζητάμε χρόνια και που δεν έχουν αλλάξει.

Παραδείγματος χάρη το άρθρο 16. Είμαι βουλευτής 16 χρόνια και 16 χρόνια ακούω να το συζητάμε στη Βουλή. Ε, κάποια στιγμή πρέπει να πάμε από τη συζήτηση στην πράξη.

Ποιες θα πρέπει να είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης;

Έχει μιλήσει για αυτά ο Πρωθυπουργός σε όλη την προεκλογική περίοδο. Πρώτον, είναι η αναμόρφωση του συστήματος υγείας. Εκεί έχουμε μείνει πίσω, θέλουμε να δώσουμε καλύτερης ποιότητας υγεία στους συμπολίτες μας.

Δεύτερον, είναι να συνεχιστεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας με στόχο να φτάσουμε στο 25% αύξηση του μέσου μισθού μέσα στην τετραετία. Στόχος που - σας το λέω ως Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδος έστω για τελευταία μέρα-, παραμένει απολύτως εφικτός.

Και τρίτον, να δώσουμε μια καλύτερη παιδεία στους συμπολίτες μας έτσι ώστε να μπορούν να είναι υπερήφανοι για το μέλλον των παιδιών τους.