27 Μαΐου 2023

📺Χαμός για τους καφέδες με μητρικό γάλα – Η διαφήμιση που έγινε viral


Μια καφετέρια στην πόλη Περμ της Ρωσίας έχει τραβήξει μεγάλη προσοχή μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της να εισαγάγει στο μενού της έναν αμφιλεγόμενο λάτε με μητρικό γάλα.

Η αλυσίδα καφέ Coffee Smile έχει γίνει θέμα συζήτησης στο ρωσικό διαδίκτυο την τελευταία εβδομάδα, αφού ανακοίνωσε τις προθέσεις της να χρησιμοποιήσει πραγματικό ανθρώπινο μητρικό γάλα ως συστατικό για προϊόντα καφέ, όπως λάτε και καπουτσίνο. Η τρέλα ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν οι τοποθεσίες της Coffee Smile άρχισαν να κολλάνε αφίσες που διαφήμιζαν το αμφιλεγόμενο νέο συστατικό. Οι άνθρωποι άρχισαν να μοιράζονται φωτογραφίες των φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πριν περάσει πολύς καιρός, ο τοπικός επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της Coffee Smile, Maxim Kobelev, κυκλοφόρησε ένα διαφημιστικό βίντεο, υποστηρίζοντας ότι τα καφέ του θα χρησιμοποιούν γνήσιο μητρικό γάλα αποθηκευμένο σε ειδικές, φαρμακευτικές σακούλες.

“Είδα ότι απαιτείται πολύ μητρικό γάλα. Έχω πολύ από αυτό”, λέει στο βίντεο μια νεαρή μητέρα και προμηθεύτρια μητρικού γάλακτος για την καφετέρια. “Το παιδί τρώει ελάχιστα, οπότε σκέφτηκα: γιατί να μην κερδίσω επιπλέον χρήματα; Είμαι κομμώτρια, αλλά δεν μπορείς να κόψεις πολλά μαλλιά με ένα παιδί. Έφτιαξα ακόμη και καφέ με μητρικό γάλα για τον σύζυγό μου, του άρεσε”.


Ο Kobelev διαβεβαιώνει μάλιστα τους επίδοξους πελάτες ότι όλες οι μητέρες που προμηθεύουν το μητρικό γάλα ελέγχονται για να διασφαλιστεί η ασφαλής κατανάλωση του προϊόντος, προσθέτοντας ότι στην αρχή θα σερβίρονται μόνο περίπου 40-45 δόσεις καφέ με μητρικό γάλα, ενώ σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή σε περίπου 1.000 προϊόντα μέχρι το τέλος του έτους.

Η τιμή ενός KAF;E- 650 ρούβλια (8 δολάρια).


Αφού το διαφημιστικό βίντεο έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κόσμος άρχισε να αναρωτιέται αν το όλο θέμα ήταν φάρσα και γιατί δεν αναμίχθηκε η Rospotrebnadzor, η ρωσική αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων. Μερικοί εξέφρασαν ενδιαφέρον να δοκιμάσουν καφέ εμπλουτισμένο με ανθρώπινο μητρικό γάλα.

“Δεν είναι πραγματικά αηδιαστικό για κάποιον να πίνει το μητρικό γάλα κάποιου άλλου, πόσο μάλλον μιας ξένης γυναίκας;” ρώτησε κάποιος. “Αυτό είναι ένα αστείο, σωστά;” ρώτησε ένα άλλο άτομο.

Η φήμη για το νέο συστατικό στο Coffee Smile έφτασε στις τοπικές αρχές, οι οποίες υποσχέθηκαν να το ερευνήσουν και να εμπλέξουν τη Rospotrebnadzor. Ένας τοπικός βουλευτής ξεκίνησε μάλιστα μια δημοσκόπηση, ρωτώντας τον κόσμο αν ενδιαφερόταν να δοκιμάσει ροφήματα καφέ εμπλουτισμένα με μητρικό γάλα. Είναι ενδιαφέρον ότι το 46% των ερωτηθέντων απάντησε “ποτέ”, ενώ το 23% ανέφερε ότι ήταν έτοιμο να το δοκιμάσει.

Η διαμάχη για το Coffee Smile έγινε εθνική είδηση στη Ρωσία, αλλά ακριβώς όταν η παρέμβαση της Rospotrebnadzor έγινε αναπόφευκτη λόγω της τεράστιας έκτασης του σκανδάλου, ο Maxim Kobelev βγήκε και διαβεβαίωσε τους πάντες ότι δεν είχε ποτέ την πρόθεση να χρησιμοποιήσει μητρικό γάλα ως συστατικό. Απλώς έτυχε να ψάχνει έναν φθηνό και αποτελεσματικό τρόπο προώθησης της επιχείρησής του, και η εμφάνιση μιας νεαρής μητέρας που θήλαζε σε μια συνάντηση της εταιρείας του έδωσε την ιδέα που έψαχνε.

Στην αρχή, σχεδίασαν απλώς την καμπάνια με τις αφίσες, αλλά αφού έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Kobelev αποφάσισε να επενδύσει σε ένα ρεαλιστικό διαφημιστικό βίντεο για να πουλήσει πραγματικά την παράλογη ιδέα. Ποτέ δεν φανταζόταν ότι η φάρσα μάρκετινγκ του θα πουλούσε τόσο καλά, αλλά όταν είδε την απήχηση, ήταν ευτυχής που καβάλησε το κύμα.

“Στην πραγματικότητα, δεν παρασκευάσαμε ούτε πουλήσαμε καφέ με μητρικό γάλα”, δήλωσε ο Kobelev σε δελτίο τύπου. “Όταν η είδηση έκανε θόρυβο, ο κόσμος άρχισε να έρχεται και να ζητάει με κάθε σοβαρότητα καφέ με μητρικό γάλα. Τους εξηγήσαμε ότι δεν τον πουλάμε. Υπήρχαν πολλοί φίλοι μου που ήθελαν να δοκιμάσουν αυτόν τον καφέ. Γι’ αυτούς ετοίμασα ένα ρόφημα με ένα μείγμα από κατσικίσιο γάλα και γάλα αμυγδάλου. Η γεύση είναι πολύ παρόμοια – το ξέρω αυτό επειδή, ως πατέρας δύο παιδιών, δοκίμασα και εγώ το πραγματικό”.

“Η χρήση μητρικού γάλακτος για την παρασκευή καφέ είναι παράνομη, γι’ αυτό και δεν το κάναμε”, πρόσθεσε ο επιχειρηματίας από το Περμ, σε μια προσπάθεια να βεβαιωθεί ότι η Rospotrebnadzor δεν θα χτυπήσει την πόρτα.