03 Ιουνίου 2023

📺Φρέντι Μπελέρης: Τελευταίο νομικό χαρτί για αποφυλάκιση η έφεση στο ανώτατο δικαστήριο – Φόβοι ότι θα εκπέσει από το αξίωμά του


Όλες οι νομικές ελπίδες για την αποφυλάκιση αλλά και για την ανάληψη των καθηκόντων του νομίμως εκλεγμένου νέου δημάρχου Χειμάρρας, Διονύσιου – Φρέντυ Μπελέρη, στρέφονται στην τελευταία έφεση που έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν οι δικηγόροι του στο ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας.

Αυτό αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα (ενδεχομένως και τη Δευτέρα 5 Ιουνίου) και στη συνέχεια θα περιμένει η πλευρά του κ. Μπελέρη την εκδίκασή της, η οποία προσδιορίζεται για το τέλος Ιουνίου ή το αργότερο στις αρχές Ιουλίου.

Η έφεση αυτή είναι το τελευταίο νομικό «χαρτί» που μπορεί να παίξει η πλευρά του κ. Μπελέρη, προκειμένου να αποφυλακιστεί και να μπορεί να παραβρεθεί στην ορκωμοσία του ως νέος δήμαρχος Χειμάρρας. Η τελετή ορκωμοσίας, με βάση το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, πρέπει να γίνει το αργότερο στις 5 ή 6 Αυγούστου. Αν η έφεση απορριφθεί, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος ακόμα και να εκπέσει του αξιώματος που νόμιμα κατέλαβε ο κ. Μπελέρης, αφού δε θα μπορεί να παραβρεθεί στην ορκωμοσία. Ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου να προσφύγει η πλευρά του κ. Μπελέρη, είναι δεδομένο ότι η υπόθεση δε θα τελεσιδκήσει, μέχρι να γίνει η ορκωμοσία των νέων δημάρχων.


«Αυτός είναι ξεκάθαρα ο στόχος των αλβανικών αρχών. Ο Φρέντης να παραμείνει στη φυλακή, να χάσει την ορκωμοσία και να εκπέσει του αξιώματός του. Μάλιστα, ήδη άρχισαν να διαρρέουν σε αλβανικά μέσα ενημέρωσης ότι θα έχουμε επανάληψη των δημοτικών εκλογών στη Χειμάρρα. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο για την ελληνική ομογένεια της Χειμάρρας. Μέχρι τώρα στην Αλβανία είχαμε καθαίρεση ορκισμένου δημάρχου, αλλά ποτέ εκλεγμένου δημάρχου, ο οποίος ακόμα δεν έχει ορκιστεί. Το Σύνταγμα δεν ορίζει ξεκάθαρα, τι γίνεται σε μια τέτοια περίπτωση. Και προς αυτήν την κατεύθυνση η υπόθεση ‘’σκουντουφλάει’’ νομικά», τονίζει στο ethnos.gr ο Λεονάρδος Μπελέρης, αδερφός του φυλακισμένου νέου δημάρχου Χειμάρρας.

Απαραίτητη η συνεχόμενη πίεση

Κατά τον ίδιο, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι συνεχόμενη πίεση προς την αλβανική πλευρά από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από την ομογένεια της Χειμάρρας στις ΗΠΑ, κάτι που ήδη γίνεται.

«Η συνεχής πίεση από το ελληνικό κοινοβούλιο είναι απαραίτητη και αυτό είναι το μόνο που μπορεί να γίνει τώρα. Η παραμονή του Φρέντυ στη φυλακή είναι έωλη νομικά. Η κατηγορία που του προσήψαν, δε στοιχειοθετείται. Όπως ανέφερε και η πρόσφατη ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχουν γι’ αυτές τις εκλογές 31 καταγγελίες για παραβίαση του εκλογικού νόμου, ωστόσο, μόνο ο αδερφός μου βρίσκεται στη φυλακή. Παράλληλα, έβγαλαν από τη φυλακή τον Παντελή Κοκαβέση, αλλά δεν του έκαναν χάρη. Επειδή κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, τον αποφυλάκισαν», σημειώνει ο κ. Λεονάρδος Μπελέρης.

Παράλληλα, μιλώντας για τον φυλακισμένο αδερφό του ο κ. Μπελέρης τονίζει ότι είναι καλά στην υγεία του και το ηθικό του είναι υψηλό.

«Τόσο ο αδερφός μου όσο και όλοι εμείς που είμαστε δίπλα του και τον στηρίζουμε, ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση. Η ψυχολογία του Φρέντυ είναι ανεβασμένη», υπογραμμίζει ο κ. Λεονάρδος Μπελέρης.

Ελεονώρα Κοκαβέση: «Είμαστε χαρούμενοι για την αποφυλάκιση του Παντελή»

Τη χαρά της ίδιας και της υπόλοιπης οικογένειάς της για την αποφυλάκιση του αδερφού της, Παντελή, μεταφέρει μέσω του ethnos.gr η Ελεονώρα Κοκαβέση. Η ίδια υπογραμμίζει ότι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, είναι η αποφυλάκιση του νέου νόμιμου δημάρχου Χειμάρρας, ώστε να μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του.

«Είμαι χαρούμενη για τη θετική έκβαση της υπόθεσης του αδερφού μου. Θα μπορεί να βγει από την Αλβανία, αφού δεν του κράτησαν το διαβατήριο και να μεταβεί στο ‘’Ωνάσειο’’ για τη μεταμόσχευση που πρόκειται να κάνει. Βρίσκεται σε συνεννόηση γι’ αυτό με τη συντονιστική ομάδα για τη μεταμόσχευση. Είναι κουρασμένος ο αδερφός μου, αλλά κρατάει γερά. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, είναι να αποφυλακιστεί ο νέος δήμαρχός μας, για να ασκήσει τα καθήκοντά του και να ταυτόχρονα σταματήσουν οι πολιτικές διώξεις και η ομηρία των Χειμαρριωτών», τονίζει στο ethnos.gr η κ. Κοκαβέση.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
ΕΘΝΟΣ