04 Ιουνίου 2023

📺Ρύθμιση οφειλών: Λίγες αιτήσεις για ένταξη - Το πρόβλημα με τους «κόφτες»


Οι «κόφτες» στη νέα ρύθμιση οφειλών των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης έχει αφήσει εκτός ρύθμισης χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου. 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία περίπου 8 στους 10 αιτήσεις που υποβάλλονται για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση απορρίπτονται από το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ εξαιτίας των προϋποθέσεων που έχουν θεσπιστεί με βασικότερες αυτές του προβλέπουν  τη μη ύπαρξη αρρύθμιστων οφειλών την 1η Νοεμβρίου του 2021 και ταυτόχρονα να έχουν καταβάλει όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των παλαιών ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων (χρέη πανδημίας), εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αποδεικνύουν την μικρή ανταπόκριση των φορολογούμενων στη νέα ρύθμιση καθώς μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση της ρύθμισης περίπου 6.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.  

Στις 36-72 δόσεις μπορούν να ενταχθούν με αίτηση που θα υποβάλλουν έως 31 Ιουλίου 2023 οι φορολογούμενοι που την 1η Νοεμβρίου 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 36/72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.