09 Ιουνίου 2023

Φίλη εναντίον Τσίπρα για τον μουσουλμάνο υποψήφιο της Ροδόπης: Όφειλε να ξέρει τις θέσεις του συγκεκριμένου προσώπου


Εκλογές 2023: Ο πρώην υπουργός Παιδείας άφησε να εννοηθεί ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και η αρμόδια επιτροπή για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων όφειλαν να γνωρίζουν τις θέσεις του συγκεκριμένου προσώπου

«Καρφί» κατά του Αλέξη Τσίπρα εκτόξευσε ο Νίκος Φίλης σπεύδοντας να δηλώσει ότι η επιλογή των υποψηφίων βουλευτών από την μουσουλμανική μειονότητα δεν ανήκει στον ίδιο, αλλά στην ηγεσία του κόμματος.

O κ. Φίλης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον realfm και τον Νίκο Χατζηνικολάου, την Παρασκευή, δήλωσε αρχικά άγνοια για τις δηλώσεις του βουλευτή Ροδόπης με την αξιωματική αντιπολίτευση, Φερχάτ Οζγκιούρ, περί δήθεν «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Δεν συγκροτώ εγώ τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι δεν είναι; Συνεπώς προς τι ο ψόγος;».

«Καρφί» Φίλη κατά Τσίπρα για τον υποψήφιο μουσουλμάνο της Ροδόπης

Με τον τρόπο αυτό ο πρώην υπουργός Παιδείας άφησε να εννοηθεί ότι η ηγεσία του κόμματος και η αρμόδια επιτροπή για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων όφειλαν να γνωρίζουν τις θέσεις του συγκεκριμένου προσώπου πριν τον τοποθετήσουν υποψήφιο.

Παράλληλα, απέδωσε τις καταγγελίες τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις εκλογές προκειμένου να υποστηριχθεί ο κ. Φερχάτ σε πικρία.

«Το ένα από τα δύο στελέχη που το έκαναν αυτό [εννοεί την καταγγελία] είναι η σύζυγος του αποτυχόντος πρώην βουλευτή που δεν έχει εκλεγεί τώρα. Δεν θέλω να υπεισέλθω σε αυτό» είπε.

Πάντως, ο κ. Φίλης επέμεινε ότι όλοι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δικαίωμα στην προσωπική τους άποψη ακόμα και αν αυτή εξυπηρετεί την τουρκική προπαγάνδα.

Ο διάλογος έχει ως εξής:

Νίκος Φίλης: Δεν υπάρχει βουλευτής ή υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ που να έχει δηλώσει ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

Νίκος Χατζηνικολάου: Φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος το έχει κάνει.

Φίλης: Δεν το έχω δει αυτό το πράγμα.

Χατζηνικολάου: Το έχω δει εγώ. Είναι σε όλο το διαδίκτυο και φαίνεται ότι έγινε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu. Το έχω μπροστά μου.

Φίλης: Αν το έχει κάνει, δεν διαλέγω, δεν συγκροτώ εγώ τα ψηφοδέλτια. Ξανά λέω δεν το έχω υπόψη μου. Δεν το θεωρώ έγκλημα καθοσιώσεως. Επαναλαμβάνω τι έχει ειπωθεί από κορυφαία πολιτικά αναστήματα της χώρας, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Χατζηνικολάου: Εδώ υπάρχει προσθέτω…

Φίλης: Δεν συγκροτώ εγώ τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι δεν είναι;

Χατζηνικολάου: Βεβαίως. Δεν έχετε την ευθύνη γι αυτό.

Φίλης: Συνεπώς προς τι ο ψόγος;


Χατζηνικολάου: Η δήλωσή σας έρχεται μετά και τις καταγγελίες 2 τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι την εκλογή του συγκεκριμένου την πριμοδότησε έντονα το τουρκικό προξενείο.

Φίλης: Το ένα από τα 2 στελέχη που το έκαναν αυτό είναι η σύζυγος του αποτυχόντος πρώην βουλευτή που δεν έχει εκλεγεί τώρα. Δεν θέλω να υπεισέλθω σε αυτό.


Χατζηνικολάου: Έχει δικαίωμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής να χαρακτηρίζει τουρκική την μειονότητα ενώ η συνθήκη της Λωζάννης μιλά για μουσουλμανική;

Φίλης: Έχει δικαίωμα στην άποψή του η οποία κάμπτεται μπροστά στην υπέρτερη συλλογική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και την συλλογική εικόνα της χώρας μας.