Σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπολύει η εφημερίδα «Αυγή», στη γραμμή του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, που επέρριψαν ευθύνες στην τακτική της Χ. Τρικούπη για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ειδικότερα η εφημερίδα, κομματικό όργανο της Κουμουνδούρου, σε άρθρο του συντάκτη της Νικήτα Λιονάκη το οποίο δημοσιεύεται στην Κυριακάτικη Αυγή, απαριθμεί «τουλάχιστον 4 σημαντικά αυτογκόλ» του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Σύμφωνα με αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει το ΠΑΣΟΚ ως αντίπαλο για να κοντύνει τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά η πίεση που ασκείται στα στελέχη του, οδηγούν σε αρρυθμίες και λάθη. Ανάμεσά τους, η εφημερίδα απαριθμεί: Τους πανηγυρισμούς το βράδυ των εκλογών, κάτι που είχε στηλιτεύσει και ο Αλέξης Τσίπρας, τα μπρος-πίσω δηλώσεων στελεχών (Μ. Αποστολάκη, Κ. Μπατζελή) σε σχέση με τη συγκυβέρνηση, την επιλογή Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης πετώντας εκτός τον Χάρη Καστανίδη και τις επαμφοτερίζουσες δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για το πρόγραμμα. Από τα σαρδάμ της Ελένης Χρονοπούλου, ως τις δηλώσεις Παν. Δουδωνή και Στ. Παραστατίδη.
Δείτε το άρθρο της «Αυγής»:
«Τουλάχιστον τέσσερα σημαντικά αυτογκόλ έχει καταφέρει το ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις δύο εβδομάδες από την 21η Μαΐου και μετά, δείχνοντας ότι ο δρόμος που απομένει έως τις 25 Ιουνίου δεν είναι στρωμένος με τα ροδοπέταλα της βεβαιότητας που θέλει να εκπέμπει.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε ως «αντίπαλο» το ΠΑΣΟΚ για να κοντύνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας αυτή την τακτική, είναι πρόθυμο να χορέψει σε αυτό το τανγκό με τη Ν.Δ. ώστε να εμφανίζεται ως «ο πραγματικός αντίπαλος της Δεξιάς», της οποίας όμως την αυτοδυναμία δεν αμφισβητεί. Αυτά δεν σημαίνουν ότι η Ν.Δ. θα ριψοκινδυνεύσει το κυνήγι της αυτοδυναμίας. Έτσι, η πίεση και η προπαγάνδα που ασκούνται πλέον εις βάρος και του ΠΑΣΟΚ και τις οποίες δεν είχε συνηθίσει να υφίσταται έως τώρα το οδηγούν σε αρρυθμίες και λάθη. Οι πανηγυρισμοί για την αύξηση του ποσοστού του κατά τρεισήμισι μονάδες και για το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν εφησυχασμό στο ΠΑΣΟΚ απέναντι στο ασφυκτικό επικοινωνιακό πρέσινγκ που προετοίμαζε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Πανηγυρισμοί για την ψαλίδα
Το κοντράστ ανάμεσα στο πανηγυρικό κλίμα που διακατείχε τη Χαρ. Τρικούπη και την ανεξέλεγκτη παντοδυναμία που διαγραφόταν για τη Ν.Δ. από τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου εξελήφθη ως σημάδι αμετροέπειας, προβληματικής ανάγνωσης για το τι θα σημαίνει αν το αποτέλεσμα επικυρωθεί, δημιουργώντας αρνητικές εντυπώσεις στο προοδευτικό ακροατήριο. Προκειμένου να μετριάσει την εικόνα αυτή, ο Ν. Ανδρουλάκης ενέταξε στις τοποθετήσεις του τον κίνδυνο μιας τέτοιας παντοδυναμίας: «Δεν υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας, υπάρχει κίνδυνος παντοδυναμίας της Ν.Δ.». Παράλληλα, αυτή η δήλωση στοχεύει και στα εξής: Να προσελκύσει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στη Ν.Δ., καθησυχάζοντάς τους ότι το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Επιπλέον, να προσεγγίσει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με το αφήγημα της «αξιόπιστης αντιπολίτευσης» απέναντι στη Ν.Δ.
Συγκυβέρνηση ναι, συγκυβέρνηση όχι
Ενδιάμεσα ήρθαν οι επαμφοτερίζουσες δηλώσεις της έμπειρης πολιτικού Κ. Μπατζελή, που σε μια συνέντευξή της αρχικά άφησε ανοιχτό (και εν συνεχεία το έκλεισε) το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με μια μη αυτοδύναμη Ν.Δ. υπό τους όρους που περιέγραφε ο Ν. Ανδρουλάκης στον πρώτο γύρο. Την επομένη, η Μ. Αποστολάκη απάντησε «βεβαίως» σε αυτό το ενδεχόμενο, υπό τους ίδιους όρους, για να έρθει τη μεθεπόμενη ο Ν. Ανδρουλάκης να δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση συνεργασία με τη Ν.Δ.
Μέτωπο με Καστανίδη
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεγε να ανοίξει ένα σημαντικό εσωκομματικό μέτωπο κρατώντας την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης και αφήνοντας εκτός τον Χ. Καστανίδη. Πέρα από μια επίδειξη εσωκομματικής πυγμής, ο Ν. Ανδρουλάκης έστειλε έτσι μηνύματα προς την ευρύτερη συντηρητική δεξαμενή, εμφανίζοντας ως αναλώσιμο ένα κεντρικό στέλεχος με σαφές αντιδεξιό πρόσημο, που σήκωσε το βάρος του σκανδάλου των υποκλοπών στην Επιτροπή Θεσμών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Ο Χ. Καστανίδης μίλησε για προσωπική προσβολή και ο Ν. Ανδρουλάκης τού απάντησε ότι δεν υπάρχουν φέουδα.
Το πρόγραμμα
Η μιντιακή πίεση που πλέον ασκείται σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε αρρυθμίες στην προσπάθεια στελεχών να προωθήσουν το πρόγραμμα του κόμματος. Το «σαρδάμ» της Ε. Χρονοπούλου ότι «θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη». Η διευκρίνιση στην οποία εξαναγκάστηκε έπειτα από πίεση ο Π. Δουδωνής για 15% φόρο σε μερίσματα άνω των 100.000 σε επιχειρήσεις. Οι διατυπώσεις του Στ. Παραστατίδη που εμφάνιζαν το ΠΑΣΟΚ να προβλέπει αύξηση του ΕΝΦΙΑ και το άδειασμά του από τη Χαρ. Τρικούπη («πουθενά το πρόγραμμά μας δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ»). Έχοντας προαποφασίσει η Ν.Δ. ότι στη μάχη για την κεντρώα ψήφο θα παρουσιάσει ως κοστοβόρο και φορομπηχτικό το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ (μετά από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ), η γαλάζια μονταζιέρα περίμενε και αξιοποίησε στο μάξιμουμ τα ολισθήματα, ενώ αλλοίωσε θέσεις για να μιλήσει για «κρυφό πρόγραμμα» φοροκαταιγίδας. Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια η Χαρ. Τρικούπη επιχείρησε ρελάνς σημειώνοντας ότι η Ν.Δ. είναι αυτή που διαθέτει «κρυφό πρόγραμμα», με τον Δ. Μάντζο να δηλώνει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει παραγγείλει από τον Νοέμβριο μελέτη από το ΙΟΒΕ για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς να αποκαλύπτει το περιεχόμενό της.