«Κλονίζεται» το Βρετανικό Μουσείο, καθώς μετά τον διευθυντή του, παραιτήθηκε και ο υποδιευθυντής του, στον απόηχο του σκανδάλου σχετικά με τις κλοπές αρχαιοτήτων από τις τάξεις του, γεγονός που πλήττει το κύρος του.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Guardian, μετά την παραίτηση του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου που γνωστοποιήθηκε νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι ο υποδιευθυντής του μουσείου, Τζόναθαν Γουίλιαμς, συμφώνησε να αποσυρθεί οικειοθελώς από τα συνήθη καθήκοντά του έως ότου ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη εξέταση των ύποπτων κλοπών.
Σημειώνεται πως το μουσείο είχε επίσης απολύσει τις προηγούμενες ημέρες έναν ανώτερο έφορο μετά την κλοπή σχεδόν 2.000 αντικειμένων αξίας εκατομμυρίων λιρών που πιστεύεται ότι είχαν κλαπεί.
Υπενθυμίζεται πως το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα κλοπή αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με το μουσείο, διαπιστώθηκε πως αντικείμενα συλλογών είχαν «εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές».
Φαίνεται πως είχαν υπάρξει προειδοποιήσεις σχετικά με τις κλοπές αυτές, κάτι που ανέφερε και στη δήλωση παραίτησής του νωρίτερα ο πρώην πλέον διευθυντής του Ιδρύματος, Χάρτβιγκ Φίσερ.
Κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο: «Χτυπούσα το κεφάλι μου στον τοίχο, δεν μπορούσα να κάνω τους ανθρώπους να με ακούσουν»
Εκείνος που είχε «κρούσει» τον κώδωνα σχετικά με το συμβάν ήταν ο δρ Ittai Gradel, ειδικός σε ρωμαϊκές αρχαιότητες, ο οποίος είχε ανησυχίες και προσπάθησε να προειδοποιήσει το μουσείο πριν από δύο χρόνια. Επ'αυτού, δήλωσε στο Sky News ότι ο κ. Fischer «έκανε το σωστό, το έντιμο, και του αξίζει τουλάχιστον τα εύσημα γι' αυτό».
«Αλλά ήταν μια δύσκολη περίοδος», πρόσθεσε.
Ο Δρ Gradel δήλωσε επίσης: «Ήταν πολύ, πολύ δύσκολο, ειδικά εκείνα τα δύο χαμένα χρόνια που χτυπούσα το κεφάλι μου στον τοίχο του Βρετανικού Μουσείου και δεν μπορούσα να κάνω τους ανθρώπους να με ακούσουν, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που είχα συγκεντρώσει ήταν απολύτως αδιαμφισβήτητα».