24 Αυγούστου 2023

📺Αλεξανδρούπολη: Μεγάλη αναζωπύρωση στην Δαδιά-Βοιωτία: Μάχη να μην περάσει η πυρκαγιά στο ελατόδασος του Ελικώνα


Kοντά στο χωριό της Δαδιάς σε απόσταση 500 μέτρων απο το οικισμό βρίσκεται σε εξέλιξη μέτωπο φωτιάς, το οποίο ξεκίνησε πριν από λίγες ώρες από αναζωπύρωση μέσα στο πευκοδάσος, όπου είχαν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης, με βάση την κατεύθυνση των ανέμων δεν δημιουργείται προς στιγμήν πρόβλημα για την κατοικημένη περιοχή. Η φωτιά που αναζωπυρώθηκε κοντά στην Τοπική Κοινότητα Δαδιάς τροφοδοτείται από κοντινό πευκόδασος και έχει κατεύθυνση προς το χωριό Κοτρώνια στο Σουφλί, χωρίς όμως αυτό να κινδυνεύει. Παράλληλα στις φλόγες παραδόθηκε ο χώρος αναψυχής Κατραντζήδες με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς καθώς και ένα ποιμνιοστάσιο.

Παράλληλα πριν απο λίγο, ένα ακόμη μέτωπο φωτιάς έχει ξεσπάσει μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων Ιτέας και Τριφύλλιου.

Στην περιοχή με το πρώτο φως της ημέρας ρίψεις νερού κάνουν αεροσκάφη Καναντέρ. Η περιοχή έχει έντονη μορφολογία και πολλά μικρά μέτωπα, και οι κάτοικοι ευελπιστούν να υπάρξει σήμερα η βροχόπτωση που έχει προβλέψει κυρίως για αύριο Παρασκευή η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.


Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στις πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης, της Δαδιάς και της Ροδόπης επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Αντιμετωπίζονται πολλές αναζωπυρώσεις. Στις επιχειρήσεις συνδράμουν δυνάμεις που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα,  56 πυροσβέστες με 12 οχήματα από Ρουμανία, 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία, 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα από Τσεχία και μέσω διμερούς συμφωνίας 46 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Αλβανία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν ισχυρές δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Βοιωτία: Μάχη να μην περάσει η πυρκαγιά στο ελατόδασος του Ελικώνα- Εστία φωτιάς στο ρέμα Κλεισούρας (βίντεο)


Οι αναζωπυρώσεις στις πλαγιές του Ελίκωνα, παραμένουν ο μεγάλος ο φόβος των δυνάμεων πυρόσβεσης στην πυρκαγιά στην περιοχή Κιριάκι Βοιωτίας και όσο υπάρχει το φως της ημέρας τα εναέρια μέσα θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν στοχευμένες ρίψεις.

Πριν απο λίγο κάποιες δυνάμεις πυρόσβεσης έφυγαν απο το Κιριάκι και κατευθύνονται προς το ρέμα της Κλεισούρας όπου υπάρχει ενεργή εστία καθώς η φωτιά έχει πορεία προς το Ταρσό και τα Λαζαρέικα όπου υπάρχουν όμως μόνο καμμένα.


Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κώστας Νούσης, οι αναζωπυρώσεις δεν αποτελούν απλά μόνο φόβο αλλά και στην πράξη φαίνεται οτι η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων δίνεται ακατάπαυστα σε δυο (2) εστίες, όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις που προέρχονται από το πύρινο μέτωπο το οποίο ξέσπασε χθες στις έξι το απόγευμα και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα σε απόσταση πάνω από 10 χλμ. σε χαράδρα, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει μία μεγάλη αναζωπύρωση σε περιοχή μεταξύ των Τ.Κ Λάκκας και Κυριακίου, η οποία σιγοκαίει εδώ και περίπου μια ώρα.



Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες δυνάμεις, ενώ ελικόπτερα κάνουν προσεκτικές στοχευμένες ρίψεις. Ανησυχία υπάρχει ιδιαιτέρως στις πλαγιές του Ελικώνα, όπου υπάρχουν μικρές εστίες, οι οποίες οδηγούν σε αναζωπυρώσεις Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να αναχαιτήσουν την φωτιά, ώστε αυτή να μην περάσει την κορυφογραμμή και κατευθυνθεί στην άλλη πλευρά του Ελικώνα, όπου υπάρχει πυκνό ελατόδασος. Στην προσπάθεια κατάσβεσης στην δύσβατη περιοχή συνδράμουν και αεροσκάφη Καναντέρ.

Πάντως μέσα στη χαράδρα υπάρχουν συνεχώς νέες αναζωπυρώσεις. Και εκεί επιχειρούν τα τρία ελικόπτερα τα οποία είναι τα μόνα τα οποία μπορούν να κάνουν στοχευμένες ρίψεις πολύ κοντά στην πλαγιά του Ελικώνα, ώστε να περιορίσουν όσο υπάρχει ακόμα φως το πύρινο μέτωπο. Η περιοχή είναι ιδιαιτέρα δύσβατη με ιδιαίτερη μορφολογία και η επιχείρηση κατάσβεσης είναι δύσκολη.

Μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, η πιο κοντινή σημερινή περιοχή προς την εστία της φωτιάς, είναι η τοπική κοινότητα Κιριακίου που βρίσκεται 6χλμ.