14 Σεπτεμβρίου 2023

Γαλλία: Ελληνίδα η γυναίκα που πέθανε από αλλαντίαση σε εστιατόριο-Έφαγε παστές σαρδέλες (κονσέρβα🤷‍♂️) με βότανα-Άλλοι 12 στο νοσοκομείο-Τι είναι η αλλαντίαση


Σε αλλαντίαση οφείλεται ο θάνατος μιας Ελληνίδας που έκανε διακοπές στο Μπορντό της Γαλλίας, όπως έγινε γνωστό από τις γαλλικές υγειονομικές αρχές. Επρόκειτο για μία είδηση που έκανε τον γύρο των γαλλικών ΜΜΕ.

Η γυναίκα κατέληξε λίγες ώρες αφότου γευμάτισε στο εστιατόριο «Tchin Tchin Wine Bar», που βρίσκεται στην καρδιά του Μπορντό. Ο σύζυγός της, όπως και ο πατέρας της που τους συνόδευε στο γεύμα, νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο. Παράλληλα τουλάχιστον δέκα ακόμα άτομα φαίνεται ότι υπέστησαν δηλητηρίαση και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Οι θεράποντες ιατροί αναφέρουν ότι η κατάστασή τους είναι κρίσιμη. Συγκεκριμένα επτά νοσηλεύονται στην εντατική και πέντε δέχονται αναπνευστική θεραπεία.

«Όλες οι περιπτώσεις καταγράφηκαν στο ίδιο κατάστημα στο Μπορντό μεταξύ Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου και Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2023. Όλοι τους κατανάλωσαν σαρδέλες σε βάζα κατασκευασμένα από τον εστιάτορα», τονίζουν οι γαλλικές αρχές

Σημειώνεται πως δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της μόλυνσης και άλλων ατόμων που είχαν γευματίσει στο ίδιο εστιατόριο. Για τον λόγο αυτό οι αρχές προέτρεψαν όλους όσους παρουσιάσουν συμπτώματα όπως  η ναυτία, ο κοιλιακός πόνος, ο εμετός, η διάρροια, η έλλειψη όρασης, η ξηρότητα του στόματος και η παράλυση να απευθυνθούν άμεσα σε γιατρό.

«Όλοι οι ασθενείς που εισήχθησαν έλαβαν θεραπεία με αντιτοξίνες», ενημέρωσε ο Μπενζαμέν Κλουζό, γιατρός στο τμήμα ανάνηψης σημειώνοντας πως όσο διαγνώστηκαν με πρόβλημα είναι πιθανό να ταλαιπωρηθούν μέχρι και δύο εβδομάδες, διότι δεν καταστρέφεται το βακτήριο, απλώς δεν του επιτρέπεται να επεκταθεί περαιτέρω στον οργανισμό.

Παστές σαρδέλες με βότανα έφαγε η 32χρονη Ελληνίδα που πέθανε από αλλαντίαση σε εστιατόριο


Το πιάτο κοστίζει μόλις 8,5 ευρώ και βρίσκεται στη λίστα με τα κρύα πιάτα που σερβίρονταν, τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγα 24ωρα

Μαριναρισμένες σαρδέλες με ελαιόλαδο και φρέσκα βότανα, είναι, σύμφωνα με το μενού του Tchin Tchin Wine Bar στο Μπορντό της Γαλλίας, το πιάτο που κόστισε τη ζωή στην 32χρονη Ελληνίδα που πέθανε από αλλαντίαση και έστειλε άλλους 12 στο νοσοκομείο, με κάποιους εξ αυτών να νοσηλευόνται σε σοβαρή κατάσταση.

Όπως αναφέρεται στο μενού της επιχείρησης, το πιάτο κοστίζει μόλις 8,5 ευρώ και βρίσκεται στη λίστα με τα κρύα πιάτα που σερβίρονταν, τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγα 24ωρα, καθώς μετά την τραγική εξέλιξη υπάρχουν δημοσιεύματα που την θέλουν να έχει κλείσει. Η υγειονομική αρχή της Γαλλίας πιστεύει ότι το συγκεκριμένο πιάτο είναι η πηγή του κακού, με τις σαρδέλες να έχουν κονσερβοποιηθεί από τον ίδιο τον εστιάτορα.

Οι Γάλλοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι 12 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με τη σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια. Οι περισσότεροι ήταν τουρίστες που έφαγαν στο δημοφιλές Tchin Tchin Wine Bar την περασμένη εβδομάδα. Μεταξύ αυτών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία είναι Αμερικανοί, Καναδοί, Ιρλανδοί και Γερμανοί.

Από τα άτομα αυτά οκτώ νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Μπορντό και άλλο ένα νοσηλεύεται στην περιοχή του Παρισιού. Ένας Ιρλανδός που βρισκόταν στο μπαρ βρίσκεται στην εντατική σε νοσοκομείο της Ισπανίας.

Το Μπορντό είναι μια δημοφιλής τουριστική περιοχή ενώ αυτό το διάστημα φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι 2023 που διεξάγεται στη Γαλλία. Η πόλη από τις αρχές του μήνα φιλοξένησε χιλιάδες φιλάθλους, ενώ το Σαββατοκύριακο το επισκέφτηκαν και πάρα πολλοί Ιρλανδοί που ταξίδεψαν για να δουν την Ιρλανδία να νικάει τη Ρουμανία στον εναρκτήριο αγώνα της 9ης Σεπτεμβρίου.

Για τον λόγο αυτό η Ιρλανδική Πρεσβεία στο Παρίσι έστειλε αμέσως μια προειδοποίηση στο Twitter προς τους Ιρλανδούς οπαδούς, που μπορεί να επισκέφτηκαν το wine bar ενώ βρίσκονταν στο Μπορντό.

Οι αξιωματούχοι καλούν όποιον έφαγε στο Tchin Tchin Wine Bar στο Μπορντό μεταξύ 4 και 10 Σεπτεμβρίου να επισκεφτεί αμέσως έναν γιατρό εάν έχει συμπτώματα. Τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία και ίλιγγο, ακολουθούμενα από θολή όραση, ξηροστομία και δυσκολία στην κατάποση ή στην ομιλία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η σπάνια αλλά θανατηφόρα νόσος εξαιτίας της οποίας πέθανε η 32χρονη Ελληνίδα στο Μπορντό


Έξι περιστατικά αλλαντίασης έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από το 2009 – Ποια είναι η περίοδος επώασης, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Θέμα συζήτησης αποτελεί τις τελευταίες ώρες η αλλαντίαση, μια σπάνια πλην όμως θανατηφόρος νόσος. Αφορμή είναι η σοκαριστική είδηση θανάτου μιας 32χρονης Ελληνίδας μετά από γεύμα σε εστιατόριο στην πόλη Μπορντό της Γαλλίας, καθώς και η νοσηλεία στο νοσοκομείο ακόμη 12 ατόμων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.

Το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες. Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν την ανάπτυξή του. Καταγράφονται επτά τύποι αλλαντικής τοξίνης που διαχωρίζονται με τα γράμματα Α, Β, C, D, E, F, G. Μόνο οι τύποι Α, Β, Ε και σπάνια ο F προκαλούν νόσο στον άνθρωπο. Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες.

Πότε προκύπτει η τροφιμογενής αλλαντίαση και ποια είναι τα συμπτώματα

Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridium botulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να έχει προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμα ώστε να καταστραφεί η τοξίνη. Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί. Ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν.

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, αρχικά οι ασθενείς παρουσιάζουν αδυναμία, ίλιγγο, θαμπή όραση, ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία, λόγω της προσβολής των κρανιακών νεύρων από την αλλαντική τοξίνη. Τα νευρολογικά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της μυϊκής παράλυσης που προκαλείται από την αλλαντική τοξίνη και περιγράφονται ως «χαλαρή συμμετρική κατιούσα παράλυση». Η παράλυση των αναπνευστικών μυών μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν παρατηρείται πυρετός ή απώλεια συνείδησης. Μπορεί να συνυπάρχουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, εμετός, δυσκοιλιότητα ή σπανιότερα διάρροια.


Έξι περιστατικά αλλαντίασης από το 2009 στην Ελλάδα

H αλλαντίαση αποτελεί ένα από τα σπανιότερα νοσήματα που δηλώνονται στην Ελλάδα.

Για το χρονικό διάστημα 2004-2022 καταγράφηκαν συγκεκριμένα: α) ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα αλλαντίασης, το 2009, σε βρέφος 3,5 μηνών από την περιφέρεια Πελοποννήσου, β) δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα το 2017, σε βρέφη 3 και 2 μηνών, αγόρια, από τις περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου αντίστοιχα, γ) ένα ύποπτο κρούσμα το 2017 σε γυναίκα 59 ετών, από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και δ) μία ενδοοικογενειακή συρροή δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε άνδρα και γυναίκα, 63 και 62 ετών αντίστοιχα, το 2022 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Περίοδος επώασης και θεραπεία

Τα συμπτώματα στην τροφιμογενή αλλαντίαση ξεκινούν είτε πολύ νωρίς, μέσα σε 6 ώρες από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής, είτε αργά έως και 10 ημέρες μετά. Συνήθως, ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου είναι 18-36 ώρες. Στην εισπνευστική αλλαντίαση ο χρόνος επώασης είναι μεγαλύτερος και κυμαίνεται από 12 έως 80 ώρες μετά την έκθεση, ενώ στη βρεφική είναι άγνωστος λόγω του ότι δεν διευκρινίζεται συνήθως πότε έγινε η κατάποση των σπόρων του βακτηρίου. Παρόλο που η απέκκριση τοξίνης και μικροβίων στα κόπρανα των ενηλίκων ασθενών με εντερική τοξιναιμία συνεχίζεται για εβδομάδες ή μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, δεν έχει καταγραφεί μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η τροφιμογενής και τραυματική αλλαντίαση θεραπεύονται με αντιτοξίνη η οποία μπλοκάρει τη δράση της τοξίνης. Όταν η αντιτοξίνη δοθεί πρίν ολοκληρωθεί η παράλυση μπορεί να προλάβει την επιδείνωση και να βραχύνει τον χρόνο αποθεραπείας. Στην τροφιμογενή αλλαντίαση χρήσιμη είναι η απομάκρυνση της μολυσμένης τροφής από το έντερο είτε με υποκλυσμούς είτε με πρόκληση εμετού.