Υπάρχουν λίγες καταστροφές, ηχητικά των οποίων μπορούν να μας τρομοκρατήσουν ακόμα και σήμερα. Μία τέτοια είναι η καταστροφή στην αποστολή «Apollo 1». Αυτό που συνέβη την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 1967 θα μείνει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό μας.
Η τραγωδία του «Apollo 1»
Γύρω στη 1 μετά το μεσημέρι της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου 1967, οι Αμερικανοί αστροναύτες Έντουαρντ Γουάιτ, Βίρτζιλ Γκρίσομ και Ρότζερ Τσάφι ανέβηκαν στον γιγαντιαίο πύραυλο «Saturn IB», στο ακρωτήριο Κένεντι, και επιβιβάστηκαν στο διαστημόπλοιο «Apollo 1» για μία δοκιμή ρουτίνας εν όψει της προγραμματισμένης εκτόξευσής τους στις 21 Φεβρουαρίου. Για 5 ώρες έλεγχαν όλα τα συστήματα σε συνθήκες που αντιστοιχούσαν στην πραγματική πτήση που θα πραγματοποιούσαν. Η μόνη τους επαφή με το κέντρο ελέγχου γινόταν μέσω μίας οθόνης τηλεόρασης και ακουστικών.
Ξαφνικά, απροειδοποίητα, μέσα σε μόλις 9 δευτερόλεπτα, ήρθε η καταστροφή.Στις 18.31.03, οι ειδικοί που παρακολουθούσαν την πτήση πάγωσαν ακούγοντας τη φωνή του αντιπλοίαρχου Τσάφι να λέει: «Φωτιά στο θάλαμο»
Στις 18.31.09, ο αντισυνταγματάρχης Γουάιτ επιβεβαίωσε, λέγοντας: «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα»
Τρία δευτερόλεπτα αργότερα ο νεότερος αστροναύτης της ομάδας, ο 31χρονος Τσάφι, που προετοιμαζόταν για το παρθενικό του ταξίδι στο Διάστημα, ούρλιαζε: «Καιγόμαστε! Βγάλτε μας από δω μέσα»
Ύστερα σιωπή. Ο θαλαμίσκος τυλίχτηκε σε τεράστιες λευκές φλόγες, καθώς το καθαρό οξυγόνο που υπήρχε μέσα στην κάψουλα του «Apollo 1», έπειτα από εντολή της NASA, θέριευσε την πυρκαγιά μέσα σε χρόνο μηδέν. To καθαρό οξυγόνο είναι εύκολο να παραχθεί αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο λόγω της υψηλής ευφλεκτότητάς του.
Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του προσωπικού εδάφους να πλησιάσει το διαστημόπλοιο δεν είχαν αποτέλεσμα και 26 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Χρειάστηκαν 7 ολόκληρες ώρες για να ανασυρθούν από τον θαλαμίσκο τα απανθρακωμένα πτώματα των τριών αστροναυτών.
Υπήρχαν αρκετά προβλήματα με το σκάφος πριν την τραγωδία, και ο αστροναύτης Βίρτζιλ Γκρίσομ φέρεται να μην είχε πίστη στην αποστολή, καθώς θεωρούσε τον σχεδιασμό του σκάφους πρόχειρο και επικίνδυνο.
Λίγο πριν την καταστροφή, ο Γρίσομ έβαλε το πλήρωμα να τραβήξει ένα σκωπτικό πορτρέτο που έδειχνε του αστροναύτες να προσεύχονται μπροστά από μία μακέτα του «Apollo 1». Λίγη ώρα αργότερα, οι τρεις αστροναύτες επιβιβάστηκαν στην κάψουλα.
The Apollo 1 crew expressed concern about the construction of the command module and the amount of flammable material (mainly nylon netting and Velcro) in the cabin on August 19, 1966. The picture here has all the three astronauts, praying to God for their safe journey. The… pic.twitter.com/tcyXqoBgEr
— Morbid Knowledge (@Morbidful) August 28, 2023
Σύμφωνα με καταγγελίες, ο δείκτης υψηλής ροής οξυγόνου ενεργοποίησε
επανειλημμένα τον συναγερμό του «Apollo 1». Και στη συνέχεια συνέβη το
αδιανόητο. Η κάψουλα τυλίχθηκε στις φλόγες οδηγώντας στον θάνατο τους τρεις
αστροναύτες.
Τις τελευταίες ημέρες, ένα ηχητικό από την στιγμή της καταστροφής κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Το ηχητικό εξακολουθεί να στοιχειώνει. Ο Ρότζερ Τσάφι ακούγεται να φωνάζει: «Φωτιά. Έχουμε φωτιά στο πιλοτήριο», «Καιγόμαστε». Στη συνέχεια, ακούγονται μόνο κραυγές.
Ακούστε το τρομακτικό ηχητικό:
Τις τελευταίες ημέρες, ένα ηχητικό από την στιγμή της καταστροφής κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Το ηχητικό εξακολουθεί να στοιχειώνει. Ο Ρότζερ Τσάφι ακούγεται να φωνάζει: «Φωτιά. Έχουμε φωτιά στο πιλοτήριο», «Καιγόμαστε». Στη συνέχεια, ακούγονται μόνο κραυγές.
Ακούστε το τρομακτικό ηχητικό:
Audio coming from inside the space capsule during the Apollo 1 disaster. pic.twitter.com/O2D9dnappR
— Morbid Knowledge (@Morbidful) September 14, 2023
Η πηγή ανάφλεξης της πυρκαγιάς προσδιορίστηκε ότι ήταν ηλεκτρική. Η φωτιά
εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των εύφλεκτων υλικών από νάιλον και της του καθαρού
οξυγόνου που υπήρχε στην καμπίνα. Η διάσωση των αστροναυτών δεν κατέστη
δυνατή καθώς η καταπακτή της κάψουλας δεν μπορούσε να ανοίξει λόγω την
τεράστιας πίεση που υπήρχε της καμπίνας. Επειδή ο πύραυλος δεν είχε καύσιμα,
η δοκιμή δεν είχε θεωρηθεί επικίνδυνη και η ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης ήταν
κακή.