Σε κανένα κόμμα δεν «έχουν την έννοια ότι όποιος περνάει “απ έξω” ας πούμε και δίνει δύο ευρώ, μπορεί να γίνει πρόεδρος του κόμματος»
«Συνιστά ένα έλλειμμα γνώσης του κόμματος και τοποθέτησης επί του κόμματος, από τη μεριά του κυρίου Κασσελάκη. Δηλαδή, εμείς ξέρουμε ότι όταν εκλέγεται ένας Πρόεδρος, καλεί τη Γραμματεία, μέσω της Γραμματείας, κάνει τις προτάσεις του για αλλαγές, ας πούμε, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ή οπουδήποτε και από εκεί και πέρα προχωράμε κανονικά» ανέφερε -μιλώντας στην ΕΡΤ- ο πρώην Υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αριστείδης Μπαλτάς.
«Εδώ υπάρχει ένα έλλειμμα. Τι εννοεί ο κύριος Κασσελάκης κόμμα. Ακούω διάφορα που λέει να συζητήσουμε τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ακούω διάφορα από τον κύριο Αποστολάκη που λέει ότι περίπου είναι κάτι σαν “αποφασίζουμε και διατάζουμε“. Υπερβάλλω λίγο. Εννοώ ότι υπάρχει ένα είδος, ας πούμε, μιας μορφής πειθαρχίας στην οποία δεν έχει συνηθίσει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο κ. Μπαλτάς.
«Άκουσα τον κύριο Παππά από το Κιλκίς να λέει ότι ο κ. Φίλης έθεσε τον εαυτόν του εκτός κόμματος. Άκουσα τον κύριο Νίκο Παππά να λέει ότι μακριά από μένα η αντίληψη ότι εργαλειοποιεί την Αριστερά. Οπότε, με αυτή την έννοια περιμένω τον κύριο Κασσελάκη, ο οποίος δεν έχει τοποθετηθεί ποτέ σε όλη την προεκλογική διαδικασία, παρά την πίεση, πώς εννοεί κατ’αρχάς το κόμμα, πώς το συνέδριό του, τα όργανά του, την ιστορία του, τους θεσμούς του και ούτω καθεξής», πρόσθεσε.
Ο ίδιος τόνισε πως «δεν πιστεύει πως πίσω από την υποψηφιότητά του βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας» και προσέθεσε: «Το κομβικό ερώτημα, είναι να λειτουργήσει επιτέλους το κόμμα σύμφωνα με τους κανόνες που ξέρει. Να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία, να συγκληθεί Κεντρική Επιτροπή και να προχωρήσουμε κανονικά στο συνέδριο. Αυτό το κομβικό σημείο αυτή τη στιγμή».
«Από τη στιγμή που είμαστε συντεταγμένο κόμμα, που έχουμε συντεταγμένα όργανα προσδιορισμένα από το προηγούμενο συνέδριο, εντός αυτού κάνουμε οσοδήποτε οξεία κριτική, οξεία συζήτηση θέλουμε, εκτός βεβαίως από τον “βόθρο” του διαδικτύου που εξαπολύεται προς πάσα κατεύθυνση, κανονική συζήτηση, πολιτική. Διαμορφώνοντας αυτή τη διαδικασία πλειοψηφίες, μειοψηφίας. Πάμε στο συνέδριο συντεταγμένα. Αποφασίζουμε όσα μένει να αποφασίσει ένα συνέδριο», περιέγραψε.
Σχετικά με το πώς εμφανίστηκε ο κ. Κασσελάκης στο κόμμα, ο κ. Μπαλτάς είπε: «Δεν ξέρω πώς ήρθε στο κόμμα. Το κόμμα όπως έχω πει και εγώ άλλη φορά, άφησε ένα κενό σε ό, τι αφορά τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως: «Από εκεί και πέρα ήρθε ο κύριος Κασσελάκης. Σύμφωνα με το καταστατικό κανένας ψόγος επ’ αυτού. Κανένας δεν έθεσε θέμα επί της υποψηφιότητας του και κέρδισε το κόμμα. Το πώς ονομάσετε αυτήν την είσοδο του κυρίου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ… μπορείτε να την ονομάσετε όπως θέλετε. Πάντως δεν είναι φυσιολογική, σύμφωνα με την ιστορία και του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την ιστορία όλων των κομμάτων, όσο πλατιές και να είναι οι διαδικασίες επιλογής ηγεσίας. Γιατί κανένα από αυτά, ούτε το Δημοκρατικό Κόμμα στην Αμερική, ούτε σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη, ούτε Ισπανία, βλέπετε τι γίνεται τώρα, δεν έχουν την έννοια ότι όποιος περνάει “απ έξω” ας πούμε και δίνει δύο ευρώ, μπορεί να γίνει πρόεδρος του κόμματος».
Όσο για το αν θεωρεί «αριστερό» τον κ. Κασσελάκη, ο κ. Μπαλτάς τόνισε πως: «Κατά δήλωσή του είναι αριστερός. Κι επειδή δεν θέλω να διανείμω πιστοποιητικά κοινωνικής, όπως το λένε, νομιμοφροσύνης, δέχομαι τη δήλωση. Μένει να αποδείξει τι εννοεί με τον όρο αριστερός στη βάση ενός προγράμματος και στη βάση μιας αντίληψης για το κόμμα, τα οποία δεν ακούσαμε ποτέ»
Πρόσθεσε ότι: «Πολιτικά αυτό που εξέφρασε ο κ. Κασσελάκης είναι σαν σύνολο από συνθήματα, κάποια από αυτά είναι πάγια συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξή του, για τα δημόσια πανεπιστήμια. Από εκεί και πέρα έχει και κάποιες προτάσεις οι οποίες είναι αμφιλεγόμενες, όπως για τη στρατιωτική θητεία. Αυτά ξέρουμε, Τίποτα άλλο».