Στην εκτίμηση ότι η απουσία Μενέντεζ από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων θα έχει ως αποτέλεσμα η Τουρκία να πάρει την αναβάθμιση και ενδεχομένως το ΟΚ για την αγορά νέων F-16, προχωρά ο Αλέξης Παπαχελάς.
«Το ελληνοαμερικανικό λόμπι έχει άλλους ισχυρούς συμμάχους. Κανείς όμως δεν διαθέτει την επιρροή και την πυγμή που είχε επιδείξει ο κ. Μενέντεζ στα διάφορα μπρα ντε φερ ελληνικού ενδιαφέροντος. Και ταυτόχρονα η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να αναθερμάνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, στοχεύοντας στη μερική αποστασιοποίηση του φιλοϊσραηλινού λόμπι από την Ελλάδα», σημειώνει ο διευθυντής της «Καθημερινής», που γνωρίζει άριστα -ίσως όσο κανένας άλλος- την πολιτική της Ουάσιγκτον στην περιοχή.
Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς στο πρωτοσέλιδο «Σχόλιο» της «Καθημερινής» υπό τον τίτλο «Καλές οι συμμαχίες, αλλά δεν αρκούν»:
«Αν έχουμε μάθει ένα σημαντικό πράγμα είναι ότι δεν εγκαταλείπεις τους φίλους σου όταν είναι στα κάτω τους. Ισχύει στη ζωή, ισχύει και στις διεθνείς σχέσεις. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για διαφθορά και όλα δείχνουν ότι, ακόμη κι αν δεν αναγκαστεί να παραιτηθεί άμεσα, δεν θα μπορέσει να επανεκλεγεί το 2024. Κανείς όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχάσει ότι ο συγκεκριμένος Αμερικανός πολιτικός έδωσε στο Κογκρέσο πολλές μάχες, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο. Η επιρροή και η ισχύς του εξόργιζαν την Τουρκία και, όπως έλεγε ένας παλιός και έμπειρος διπλωμάτης, «ένας Μενέντεζ έκανε για 2-3 F-35». Στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκνευρίζονταν συχνά με τον κ. Μενέντεζ, ο οποίος είχε κρίσιμο ρόλο ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. Ασχέτως από την εξέλιξη της δικαστικής του υπόθεσης, για Ελλάδα και Κύπρο αυτό το κεφάλαιο της δράσης του γερουσιαστή δεν θα ξεχαστεί ή σβηστεί. Πρακτικά βρισκόμαστε, βεβαίως, σε ένα άλλο σκηνικό. Η Τουρκία, αν παίξει έξυπνα τα χαρτιά της με τη σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα πάρει την αναβάθμιση και ενδεχομένως το ΟΚ για την αγορά νέων F-16. Πρόκειται για ζήτημα που έχει ύψιστη και επείγουσα σημασία για την Αγκυρα. Το ελληνοαμερικανικό λόμπι έχει άλλους ισχυρούς συμμάχους. Κανείς όμως δεν διαθέτει την επιρροή και την πυγμή που είχε επιδείξει ο κ. Μενέντεζ στα διάφορα μπρα ντε φερ ελληνικού ενδιαφέροντος. Και ταυτόχρονα η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να αναθερμάνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, στοχεύοντας στη μερική αποστασιοποίηση του φιλοϊσραηλινού λόμπι από την Ελλάδα.
Όλα αυτά συντείνουν σε ένα θεμελιώδες συμπέρασμα. Η ασφάλεια μιας χώρας που αντιμετωπίζει υπαρξιακές απειλές δεν μπορεί να εξαρτάται από μεμονωμένα πρόσωπα, προσωπικές σχέσεις ή περιστασιακές συμμαχίες. Είναι σημαντικές αυτές οι σχέσεις και πρέπει να καλλιεργούνται συστηματικά. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να έχεις ισχυρούς συμμάχους, αλλά να είσαι ισχυρός ο ίδιος, να σε σέβονται και να σε φοβούνται όσοι βρίσκονται απέναντι. Αυτό που έχει καταφέρει δηλαδή το Ισραήλ. Διαθέτει πολύ δυνατά ερείσματα μέσα στις ΗΠΑ και αξιοποιεί στο έπακρον τη Διασπορά του. Αλλά έχει φροντίσει παράλληλα να δημιουργήσει ένα σοβαρό κράτος, αμυντικό μηχανισμό και βιομηχανία, κουλτούρα ασφαλείας, οικονομία βασισμένη στην καινοτομία. Και έναν μύθο που έχει τεράστια αποτρεπτική αξία. Αυτό πρέπει να καταλάβουμε κι εμείς κάποια στιγμή, καλές οι συμμαχίες, καλές οι σχέσεις με ανθρώπους-κλειδιά, αλλά προέχει να σοβαρευτούμε εδώ μέσα».