03 Οκτωβρίου 2023

Πολ Ρίτσαρντ Κόλσον: Ο Ιρλανδός μεγιστάνας του χάλυβα «κόλλησε» στο Πόρτο Χέλι


Ο δισεκατομμυριούχος εγκαθίσταται μόνιμα στην Αργολίδα και προκαλεί επενδυτικό σεισμό αγοράζοντας σπίτι, δύο ξενοδοχεία και το «ακριβότερο οικόπεδο στην Ελλάδα», με στόχο τη δημιουργία ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος 5 αστέρων, αξίας άνω των 250 εκατ. ευρώ

Πριν από μερικές ημέρες, ο Ιρλανδός μεγιστάνας Πολ Ρίτσαρντ Κόλσον ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την προεδρία του Ardagh Group. Κατά πολλούς, η απόφαση του δισεκατομμυριούχου (net worth: 2,8 δισ. ευρώ) να αποσυρθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο από τον κολοσσό του χάλυβα, του γυαλιού και της κατασκευής συσκευασιών αναψυκτικών που ο ίδιος δημιούργησε και είναι βασικός μέτοχος συνδέεται με την Ελλάδα. Είναι οι ίδιοι που λένε ότι ο Κόλσον έχει βάλει μπρος, στα 71 του, το σχέδιο να εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα μας μαζί με τη σύζυγό του Μόγια. Οχι ότι χρειάζεται να κάνει και πολλά γι’ αυτό, μια και μάλλον σπάνια είναι πλέον εκτός Ελλάδας...


Το ξενοδοχείο «AKS Hinitsa Bay» που εξαγόρασε ο Ιρλανδός μεγιστάνας Πολ Ρίτσαρντ Κόλσον.

Αφήστε για λίγο στην άκρη τις επενδύσεις-μαμούθ και την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων. Ο Κόλσον είναι... ερωτευμένος με την Ελλάδα και δεν το κρύβει. Για έναν άνθρωπο που έχει ζήσει στο παρελθόν σε Δουβλίνο, Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, η Ελλάδα είναι το απάνεμο λιμάνι που επιλέγει, κάτι που απέδειξε επιλέγοντας τη χώρα μας για να περάσει το σκληρό διάστημα της πανδημίας και των lockdown, αλλά και με το γεγονός ότι διαμένει εδώ 3-6 μήνες τον χρόνο. Εχει, άλλωστε, πια και ελληνικό διαβατήριο, ενώ είναι και επισήμως φορολογικός κάτοικος Ελλάδας.

Μένουν, όπως καταλαβαίνει κανείς, μόνο τα... τυπικά - δηλαδή να ενημερώσει (όπως έκανε όταν μετακόμισε από το Παρίσι στο Λονδίνο) το Δ.Σ. της εταιρείας του ότι εφεξής η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του είναι στο Πόρτο Χέλι, τον τόπο που λατρεύει τα τελευταία 25 χρόνια και στον οποίο έχει αγοράσει (μεταξύ… πολλών άλλων) και σπίτι.

Ντόπιος. Ως τέτοιος λογίζεται ο Πολ Ρίτσαρντ (ή μήπως Παύλος-Ριχάρδος;) Κόλσον στο Πόρτο Χέλι. Εδώ και δυόμισι δεκαετίες, άλλωστε, τα καλοκαίρια τα πέρναγε στην περιοχή και -μοιραία- (λόγω και του κλασικού ιρλανδικού χαρακτήρα του που τον κάνει έναν προσιτό, ήρεμο και ευχάριστο άνθρωπο) οι κάτοικοι τον γνωρίζουν και τους γνωρίζει πολύ καλά.



Ιδιαίτερα, δε, από το 2020, όταν αγόρασε το σπίτι που νοίκιαζε στην περιοχή, έγινε και… τύποις ντόπιος και περνά όλο και περισσότερο χρόνο -για την ακρίβεια το μεγαλύτερο μέρος του έτους- στο σπίτι αυτό. Ισως όχι τυχαία, μετά την ανακαίνιση που ολοκληρώθηκε στο σπίτι του, να τρέχει και η επέκτασή του με ένα ακόμα κτίσμα δίπλα στην κατοικία όπου διαμένει.

Ως ντόπιος λοιπόν, ο Κόλσον ξέρει ότι οι κάτοικοι δεν θέλουν να χάσει τον χαρακτήρα του το Πόρτο Χέλι και να μετατραπεί σε μια πολύβουη παραθεριστική πόλη. Και ο ίδιος, άλλωστε, αυτό αγάπησε στην περιοχή. Η λέξη «αγάπησε» δεν είναι καθόλου υπερβολική. Ο Κόλσον μπορεί να κρατά χαμηλούς τόνους (άλλωστε στην Ιρλανδία είναι γνωστός ως «The Cooler» για την ψυχραιμία που έχει πάντα και την ικανότητα να διαχειρίζεται έτσι και τις δυσκολότερες καταστάσεις) και τον εαυτό του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όμως είναι ενεργός πολίτης της περιοχής και ο πρώτος που θα προστρέξει να βοηθήσει -αφιλοκερδώς- για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που ζουν εκεί.
Αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά, ο Κόλσον έχει συμβάλει στη χάραξη και δημιουργία νέων δρόμων, στη διαχείριση των απορριμμάτων, στη δημιουργία πεζοδρομίων και χώρων πρασίνου, ενώ, όπως μαθαίνουμε, είναι φαν και χορηγός της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας. Δεν είναι τυχαία λοιπόν τόσο αγαπητός στην περιοχή.


Η «Ταβέρνα της γιαγιάς» που στέκεται εμπόδιο στα επενδυτικά σχέδιά του

Το μεγάλο σχέδιο

«Μένουμε Ελλάδα» φαίνεται πως… ψηφίζει ο Κόλσον και επενδυτικά, καθώς έχει προκαλέσει «σεισμό» στο Πόρτο Χέλι όπου έχει αποκτήσει -αντί 55 εκατ. ευρώ- το «ακριβότερο οικόπεδο στην Ελλάδα». Πρόκειται για το κτήμα και το (πρώτο στην Ελλάδα) ιδιωτικό αεροδρόμιο του αείμνηστου πιλότου Τάσου Αλεξίου στο Πόρτο Χέλι, το οποίο πέρασε πέρυσι στην κατοχή του Ιρλανδού δισεκατομμυριούχου.

Νωρίτερα, ο Κόλσον είχε εξαγοράσει τα τεσσάρων αστέρων αλλά ονομαστά ξενοδοχεία της περιοχής «AKS Hinitsa Bay» και «AKS Porto Heli». Το πρώτο διαθέτει 206 δωμάτια, 10 σουίτες και αυτόνομο συνεδριακό κέντρο και το -πλήρως ανακαινισμένο- δεύτερο διαθέτει 204 δωμάτια και 10 σουίτες.

Σύμφωνα με μεσιτικούς παράγοντες της περιοχής, ο Ιρλανδός δισεκατομμυριούχος «έχει επενδύσει τεράστια ποσά και σκοπεύει να επενδύσει κι άλλα», με στόχο να αναπτύξει ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυμα 5 αστέρων, το οποίο θα προκύψει από την ενοποίηση του οικοπέδου του Αλεξίου με το «AKS Hinitsa Bay» και στη συνέχεια το «AKS Porto Heli».

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ενώ έχει στην κατοχή του όλη την απαραίτητη γη, αυτό που του χαλάει τα σχέδια είναι η επιμονή του ιδιοκτήτη της «Ταβέρνας της γιαγιάς» στη Χηνίτσα, η οποία βρίσκεται ακριβώς στο σημείο πρόσβασης στη θάλασσα και στη μέση του ενοποιημένου οικοπέδου, να μην… πουλάει.

Για λόγους συναισθηματικής φύσεως ο ιδιοκτήτης φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να έχει απορρίψει ως και πρόταση ύψους 20 εκατ. ευρώ για την ταβέρνα.


Το ακίνητο 600 στρεμμάτων που πωλείται από το ΤΑΙΠΕΔ στη θέση Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι (στην ένθετη φωτ. η θέση του στον χάρτη)

Από την πλευρά Κόλσον, πάντως, διαρρέεται ότι δεν υφίσταται ενδιαφέρον για την εξαγορά της ταβέρνας και επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι, καθώς η διαρροή της διαπραγμάτευσης (η οποία πάντως υπήρξε) προκάλεσε δυσφορία σε ένα μέρος των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι δεν θέλουν να δουν το Πόρτο Χέλι να μετατρέπεται σε… Μύκονο. «Το Πόρτο Χέλι», αναφέρουν μεσίτες της περιοχής στο «ΘΕΜΑ», «δεν είναι η περιοχή όπου γίνονται μόνο αγοραπωλησίες εκατομμυρίων ευρώ. Είναι μια όμορφη περιοχή, η οποία έχει τα ακριβά κομμάτια της, έχει τις λογικές τιμές, αλλά έχει και τις ευκαιρίες για όποιον ψάχνει ακίνητα».

Με αυτά τα δεδομένα, ο Κόλσον προχωρά στην υλοποίηση επένδυσης άνω των 250 εκατ. ευρώ, που προβλέπει την κατασκευή πεντάστερου ξενοδοχείου και δέκα πολυτελών κατοικιών στο Πόρτο Χέλι, επιλέγοντας τη χαμηλότερη κλίμακα δόμησης. Θα χτιστούν, δηλαδή, περίπου 45.000 τ.μ., ενώ υπάρχει, βάσει νόμου, η δυνατότητα να χτίσει ως και 150.000 τετραγωνικά. Αλλωστε, η έκταση θα φιλοξενεί και γήπεδα γκολφ, ελικοδρόμιο (ή μήπως και αεροδρόμιο;), καθώς και μια ιδιωτική μαρίνα, projects που αναπτύσσονται με πιο αργούς ρυθμούς από την κατασκευή της μονάδας.

Ο Ιρλανδός μεγιστάνας βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο του εξωτερικού, με τη συνεργασία του οποίου θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν τόσο το ξενοδοχείο όσο και οι βίλες, οι οποίες πάντως θα πουληθούν -κατά τα πρότυπα άλλων παρόμοιων projects- έναντι ποσών που θα κυμαίνονται περί τα 40 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το σχέδιο του Κόλσον δεν αφορά έναν τουριστικό κολοσσό, αλλά είναι ένα project ήπιας ανάπτυξης και λειτουργίας που δεν θα διαταράξει τη ζωή της περιοχής, θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον και θα συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξή της.



Θέλει ή... δεν θέλει

Την ίδια ώρα, σε θρίλερ εξελίσσεται η πώληση του ακινήτου 600 στρεμμάτων του ΤΑΙΠΕΔ στη θέση Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι. Ο διαγωνισμός πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή, καθώς οι ενδιαφερόμενοι ετοιμάζονται να… κονταροχτυπηθούν και, μάλλον μοιραία, όλοι κοιτάζουν προς την πλευρά του Κόλσον. Θα είναι, άραγε, αυτός που θα χτυπήσει (κι) αυτό το ακίνητο;

Τουλάχιστον προς ώρας διαρρέεται πως ο Ιρλανδός δεν είναι ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους για το «φιλέτο», αλλά από την άλλη είναι αρκετοί οι παράγοντες της αγοράς οι οποίοι θεωρούν τη συμμετοχή στον διαγωνισμό δεδομένη. Κι αυτό λόγω του χαμηλού τιμήματος που προδιαγράφεται για την τεράστια έκταση, καθώς το ακίνητο βγαίνει σε διαγωνισμό χωρίς πολεοδομική ωρίμαση. Μοιάζει με ιδανική ευκαιρία, ειδικά για έναν άνθρωπο που έχει μεγάλα σχέδια για την περιοχή.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτή που λέει ότι ο Κόλσον έχει αγοράσει ό,τι θεωρούσε πως έπρεπε να αγοράσει στην περιοχή (εξαιρουμένης της «Ταβέρνας της γιαγιάς») για να προχωρήσει το project του. Και ότι θα αποφύγει να κάνει άλλη μια μεγάλη εξαγορά, με σκοπό να διασκεδάσει τις ανησυχίες της τοπικής κοινότητας ότι η ανάπτυξη του τουριστικού project θα αλλοιώσει τον σημερινό χαρακτήρα που έχει το Πόρτο Χέλι.

Η καριέρα του

Ο γεννημένος τον Απρίλιο του 1952 στο Δουβλίνο Κόλσον σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και ξεκίνησε την καριέρα του από την PriceWaterhouseCoopers και συνέχισε με την ίδρυση δικής του ελεγκτικής εταιρείας την οποία μετέτρεψε σε εταιρεία μισθώσεων αεροσκαφών.

Το μεγάλο βήμα στην καριέρα του το έκανε το 1998, όταν αγόρασε ένα ποσοστό στο εργοστάσιο παραγωγής γυάλινων και μεταλλικών συσκευασιών Ardagh. Με τη διορατικότητα και έξυπνες επιχειρηματικές κινήσεις, αύξησε το πελατολόγιο της εταιρείας προσθέτοντας κολοσσούς και ξεκινώντας να κατασκευάζει από μπουκάλια έως μεταλλικές συσκευασίες κονσέρβας και καπάκια για τα Rio Mare, τη Heineken, τον Nescafe, την Carlsberg κ.ά., εκτοξεύοντας τον τζίρο της από τα 50 εκατομμύρια σε περισσότερα από 9 δισ. δολάρια και μετατρέποντάς τη από ένα τοπικό εργοστάσιο σε έναν παγκόσμιο κολοσσό της συσκευασίας με 20.000 εργαζομένους και 63 εργοστάσια σε 16 χώρες!

Την εισήγαγε με επιτυχία στη Wall Street (για την ακρίβεια την κατά 76% ιδιοκτησίας του ομίλου Ardagh, Ardagh Metal Packaging) και κινήθηκε με ένα σχέδιο διεθνών εξαγορών, αποκτώντας τη βρετανική εταιρεία γυάλινης συσκευασίας Rockware για 247 εκατ. λίρες, 20 εργοστάσια από την αμερικανική Ball Corp. για 3,4 δισ. δολάρια, το 42% της Trivium Ρackaging και τη βρετανική Rexam, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε και άλλες εταιρείες, όπως τη Fanad Fisheries, ισχυρή ιρλανδική εταιρεία εκτροφής σολομού, αλλά και τη Sterile Technologies, εταιρεία διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Σήμερα είναι μεγαλομέτοχος και πρόεδρος του ομίλου Ardagh.

Εχοντας βρει τον διάδοχό του, παραιτείται από τη θέση στην οποία υπηρέτησε με τεράστια επιτυχία για περίπου 30 χρόνια, αυτή του προέδρου, αλλά διατηρεί ποσοστό 36% στον όμιλο. Ισως επειδή ο «Cooler» αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να… κουλάρει με τη σύζυγό του, με την οποία έχουν αποκτήσει τρία παιδιά και ένα εγγονάκι...

Γιώργος Καραγιάννης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ