27 Νοεμβρίου 2023

📺Ο ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΣ ΓΥΦΤΟΣ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη λόγω των Γλυπτών του Παρθενώνα-Κυριάκος: «Εκφράζω την ενόχλησή μου»-Όλο το παρασκήνιο-Τι λέει το BBC


Μείζον διπλωματικό επεισόδιο στις σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας η ακύρωση την τελευταία στιγμή της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του. Ρίσι Σούνακ.

Η συνάντηση ήταν να γίνει αυριο Τρίτη στις 12.45 ώρα Βρετανίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την ακύρωση την ώρα που βρισκόταν σε εκδήλωση για τον Γιώργο Σεφέρη.

Λίγη ώρα νωρίτερα εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ δήλωνε στους δημοσιογράφους: «Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν νόμιμα στο Βρετανικό Μουσείο, και αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους εκείνης της εποχής. Ο νόμος του Βρετανικού Μουσείου απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του μουσείου. Δεν σχεδιάζουμε να αλλάξουμε το νόμο».

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για φάουλ και πολιτική απρέπεια και τόνιζαν ότι τα όσα είπε στο BBC ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ακούγονται για πρώτη φορά είναι πάγιες ελληνικές θέσεις και πως άλλωστε δεν διαπραγματευόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση αλλά με το βρετανικό μουσείο.

Η δήλωση του πρωθυπουργού

“Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων”.


Γιατί ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με Μητσοτάκη -Όλο το παρασκήνιο


Ως διπλωματικό «φάουλ» και απρεπή κίνηση χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μόλις λίγες ώρες προτού αυτή πραγματοποιηθεί.

Προσθέτουν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το Βρετανικό Μουσείο, με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Να σημειωθεί ότι η ενημέρωση προς την ελληνική πλευρά για την ακύρωση της συνάντησης έγινε την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ (την οποία γνώριζε ο Σούνακ).


Τι λέει το BBC

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση της συνάντησης και ανέφεραν στο βρετανικό δίκτυο ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ανώτερη πηγή των Συντηρητικών είπε στο BBC: «Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από σχολιασμούς σχετικά με τα μάρμαρα του Έλγιν πριν από αυτήν. Η θέση μας είναι σαφής: Τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του βρετανικού μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υποδηλώνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση».

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πηγή των Συντηρητικών αναφέρεται σε «Ελγίνεια μάρμαρα» και όχι σε Γλυπτά του Παρθενώνα.

Μάλιστα το βρετανικό δίκτυο τονίζει ότι ο Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε με την συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού και όσα είπα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ενοχλημένος και σαστισμένος ο Μητσοτάκης

Πηγές με γνώση της κατάστασης στην ελληνική κυβέρνηση είπαν στο BBC ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «σαστισμένος» και «ενοχλημένος» από την απόφαση του Βρετανού ομολόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση εκφράζουν την έντονη ενόχληση τους.

Λένε ότι ήταν φάουλ και πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης με το Βρετανό Πρωθυπουργό . Προσθέτουν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο, με το οποίο η Αθήνα θα κάνει συζητήσεις και θα συνεχίσει να κάνει.

Μικροκομματικά οφέλη πίσω από την ακύρωση;

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Real Fm 97,8, Ισάακ Καρυπίδη η βρετανική πλευρά επικαλέστηκε κάτι έκτακτο στο πρόγραμμα του Ρίσι Σούνακ και ακύρωσε την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Όπως εκτίμησε στην εκπομπή της Στεφανίας Κασσίμη και του Κωνσταντίνου Λαβίθη ο Ισάακ Καρυπίδης τα βρετανικά ΜΜΕ εστιάζουν πολύ στην ακύρωση της συνάντησης και ενδεχομένως να κρύβονται πίσω από αυτό και μικροκομματικά οφέλη. Όπως εξήγησε οι «σκληροί» του Συντηρητικού κόμματος δεν θέλουν καμία συζήτηση για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό ενδεχομένως ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να επιχείρησε να κερδίσει πόντους με την σκληροπυρηνική πτέρυγα του κόμματος του.

Κασσελάκης: Απαράδεκτη η απόφαση Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη

Σε ανάρτηση για την ακύρωση της συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει λόγο για μια «απαράδεκτη» απόφαση από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού, καθώς, όπως λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζήτημα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις».

Ολόκληρη η ανάρτηση Κασσελάκη για την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ-Μητσοτάκη:

Είναι απαράδεκτη η απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.

Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζήτημα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις.

Είναι εθνική υπόθεση που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού.

Και ηθικό ζήτημα που αφορά την ξεδιάντροπη κλοπή πολιτισμικού πλούτου από τον φυσικό του χώρο.

Απαιτούμε, λοιπόν, σεβασμό από όλους στους θεσμούς και στα δίκαιά μας.


Η συνέντευξη Μητσοτάκη στο ΒΒC για τα Γλυπτά

Φαίνεται πως η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο BBC, στην οποία μίλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αποτέλεσε την αφορμή για να ακυρώσει ο Ρίσι Σούνακ την προγραμματισμένη για αύριο συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού προβάλλεται ως επίσημη δικαιολογία η αλλαγή προγράμματος του Ρίσι Σούνακ, ωστόσο κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι ο πραγματικός λόγος είναι η συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Στη συνέντευξη στο BBC, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ξανά το θέμα, παραλληλίζοντας τα αποκομμένα τμήματα των Γλυπτών με τη Μόνα Λίζα.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».

Μάλιστα, παρέθεσε ένα παράδειγμα με τη Μόνα Λίζα για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του. «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά έχω υπομονή και θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος Σούνακ για συνέντευξη Μητσοτάκη

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ είχε δηλώσει ότι η βρετανική κυβέρνηση «δεν έχει κανένα σχέδιο να αλλάξει τον νόμο που απαγορεύει να φύγουν οριστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και θεωρεί πως το λονδρέζικο ίδρυμα είναι το σωστό μέρος για τη στέγασή τους».

Ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για την αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού μετά τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο BBC, λέγοντας ότι «δεν σχεδιάζουμε να αλλάξουμε την προσέγγισή μας».

Απάντησε επίσης ότι «δεν συμφωνούμε με τον χαρακτηρισμό αυτό» σε ερώτηση για την παρομοίωση του κ. Μητσοτάκη των κατακερματισμένων Γλυπτών με μια σκισμένη Μόνα Λίζα, συμπλήρωσε δε πως τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα.