Μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια η ελληνική οικονομία δέχεται θετικές κριτικές από διεθνείς ξένους οίκους και κυβερνήσεις.
Η αρχή έγινε με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και συνεχίστηκε με τις δημοσιονομικές προβλέψεις για την επόμενη διετία.
Θετικές εξελίξεις
Ενδεικτικό των παραπάνω και η πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «το ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα ολοένα και αυξάνεται και η χώρα μας έχει καταφέρει να προσελκύσει σημαντικά ξένα κεφάλαια και σημαντικά ξένα επενδυτικά κεφάλαια ενδιαφέρονται να γίνουν μέρος της επιτυχίας μας».
Πρόσφατα η Κομισιόν προέβλεψε ότι την επόμενη διετία ηχώρα μας θα έχει ανάπτυξη πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο, μείωση του πληθωρισμού από την επόμενη χρονιά , αύξηση των «καθαρών» μισθών, καθώς και μείωση του χρέους και του ελλείμματος.
Λίγο αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε θετικά το αναθεωρημένο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που υπέβαλε η Ελλάδα.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει νέο κεφάλαιο για το REPowerEU, με πρόσθετες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που σχετίζονται με την ενέργεια.
Το ύψος του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης ανέρχεται πλέον σε 35,95 δισ. ευρώ, με 18,22 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) και 17,73 δισ. ευρώ σε δάνεια του RRF.
Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το τρίτο αίτημα πληρωμής, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, την ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση κτιρίων, καθώς και για δάνεια για την υποστήριξη ιδιωτικών επενδύσεων στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Από παρίας ισότιμος εταίρος
Μετά από μια δεκαπενταετία περίπου κατά την οποία τα ελληνικά ομόλογα συγκαταλέγονταν στα «σκουπίδια» των επενδυτικών επιλογών, αποτελούν πλέον μία εκ των κορυφαίων προτιμήσεων διεθνών funds.
H συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η μείωση του χρέους, η τριπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης ανάπτυξη, τα πρωτογενή πλεονάσματα και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχουν αλλάξει το σκηνικό για τη χώρα μας στον κλάδο των ομολόγων.
Σύμφωνα με τον οίκο Wood μάλιστα, oι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα σημειώσουν περαιτέρω μείωση το 2024 και θα πλησιάσουν τα γαλλικά. Οι αναλυτές της Wood εκτιμούν ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου θα μειωθεί κατά 50-70 μ.β. το επόμενο έτος. Σήμερα η απόδοση του βρίσκεται στο 3,61% και της Γαλλίας στο 2,99%.
Επιπλέον το spread με τα γερμανικά ομόλογα έχει μειωθεί κατά πολύ, με την διαφορά να είναι μόλις 119 μ.β ή 1,19%.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΤΣΑΣ
iefimerida.gr