Πολλαπλά «μηνύματα» στέλνει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που θεωρεί κακή ιδέα την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα και δηλώνει ξεκάθαρα πως διαφωνεί με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Οι αναφορές αυτές γίνονται σε ένα κρίσιμο timing καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ενώ παράλληλα έχει φουντώσει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια (που ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η απάντηση που δίνει ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής» στο ερώτημα αν ενστερνίζεται την άποψη ότι η ΝΔ κινδυνεύει από τα δεξιά της. «Η Ν.Δ. δεν κινδυνεύει από τα σημερινά κόμματα που βρίσκονται δεξιότερά της, που άλλωστε δεν εκφράζουν τις νέες αναζητήσεις της κοινωνίας. Κινδυνεύει μόνο από τον εαυτό της» επισημαίνει και σημειώνει χαρακτηριστικά πως «όταν στοχεύει αποκλειστικά στο Κέντρο, τη στιγμή που η κοινωνία κινείται δεξιότερα, κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία της». Μάλιστα τονίζει πως «η κοινωνία κινείται δεξιότερα –όχι μόνο στην Ελλάδα– και στην Ευρώπη. Παντού! Δείτε τι έγινε προχθές και στην Ολλανδία».
Οι αναφορές του πρώην πρωθυπουργού έρχονται σε μια χρονική στιγμή που τα τεκταινόμενα στην κεντροαριστερά εκτιμάται πως ανοίγουν «χώρο» για νέα.. ανοίγματα του κυβερνώντος κόμματος στο κέντρο. Ωστόσο, αυτό προκαλεί προβληματισμό σε ένα πιο παραδοσιακό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας, που επικαλείται και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να δείξει πως υπάρχει και ένα δεξιό ακροατήριο που δεν πρέπει να αγνοηθεί.
Με τον «πειρατή δεν συζητάς»
Όσον αφορά στο κομμάτι της Τουρκίας ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει πως «όταν δημιουργούν τετελεσμένα εναντίον σου κι ύστερα σου λένε «έλα να τα βρούμε», εσύ απαιτείς πρώτα να πάρουν πίσω τα τετελεσμένα, για να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος». Μάλιστα κάνει αναφορά στις τοποθετήσεις του Κώστα Καραμανλή και επισημαίνει πως «ο «κατευνασμός» υπήρξε πάντα πολύ επικίνδυνος. Λέτε λοιπόν, δύο πρώην πρωθυπουργοί της χώρας και δύο πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας να κάνουμε τόσο λάθος»;
Καθιστά δε σαφές πως θα συνεχίσει να τοποθετείται για θέματα πρώτης γραμμής καθώς όπως τονίζει «ως πρώην πρωθυπουργός έχω υποχρέωση να μιλάω». Θυμίζει μεταξύ άλλων πως η γείτονα χώρα «έχει έλθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με ολόκληρη τη Δύση» και θέτει το ερώτημα «μπορούμε εμείς, σήμερα, να συμφωνήσουμε με αυτόν που όλοι οι σύμμαχοι και εταίροι μας διαφωνούν μαζί του; Με αυτόν που οι πάντες θεωρούν «μαύρο πρόβατο»;».
Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται και στην λεγόμενη «θετική ατζέντα», δηλαδή στις συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών για θέματα που μπορεί να υπάρξει κάποια συμφωνία. «Με τον πειρατή δεν συζητάς» επισημαίνει και αναφέρει πως όσο συνεχίζει την ίδια συμπεριφορά η Άγκυρα δεν υπάρχει καμία «θετική ατζέντα». Στέλνει δε παράλληλα μήνυμα πως δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες και στο μεταναστευτικό (με αφορμή το ενδεχόμενο υπογραφής μνημονίου κατανόησης στις 7 Δεκεμβρίου).
Κατά του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ο πρώην πρωθυπουργός, παίρνοντας θέση σε μια συζήτηση που έχει…ανάψει φωτιές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί, ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό πως ένα κομμάτι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας διαφωνεί με τη σχετική συζήτηση που έχει ανοίξει.
Ήδη ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει πει πως δεν θα υπερψηφίσει, ενώ ανάλογη στάση αναμένεται να τηρήσουν και βουλευτές (π.χ. ο Θ. Πλεύρης, ο Μ. Χρυσομάλλης, ο Μ. Αθανασίου). Ουσιαστικά όσοι βουλευτές μιλούν σε ένα πιο «παραδοσιακό» ακροατήριο δεν πρόκειται να πουν «ναι» με την κυβέρνηση να μην επιθυμεί να ανοίξει μέτωπα και να καθιστά σαφές πως δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Βέβαια, ακόμα και χωρίς κομματική πειθαρχία θα έχει πολιτικό ενδιαφέρον το πόσοι τελικά «γαλάζιοι» θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και κυρίως τι θα πράξουν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
ΕΘΝΟΣ