Την ώρα που οι ελληνοβρετανικές σχέσεις έχουν «παγώσει» στο «φως» έρχεται ακόμη μία πληροφορία για το πώς η βρετανική κυβέρνηση φέρεται να αντιμετώπισε την ελληνική -μετά την ακύρωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ.
Όπως μεταδίδει το Star, μετά την ακύρωση του ραντεβού οι Βρετανοί απέσυραν και την ασφάλεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρώντας την επίσκεψή του πλέον ιδιωτική και όχι επίσημη, με αποτέλεσμα να μείνει μόνο με τους Έλληνες αστυνομικούς του συνοδούς.
Τι πίστευε η Βρετανία και η διάψευση της Αθήνας
Για αθέτηση συμφωνίας από την πλευρά της Ελλάδας έχει κάνει λόγο η Βρετανία για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα και την ακύρωση της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών. Σύμφωνα με το BBC, η Ντάουνινγκ Στριτ πίστευε ότι είχε διαβεβαιώσεις ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μιλούσε δημοσίως για τα Γλυπτά κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Αθήνα από την πλευρά της διαψεύδει ότι δόθηκαν τέτοιου είδους διαβεβαιώσεις. Όπως ανέφερε ελληνική πηγή στο BBC, οι συζητήσεις για την προετοιμασία της συνάντησης ήταν ομαλές μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας - πολύ μετά τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο BBC.
Μιλώντας στο Mega, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας δήλωσε σχετικά με την ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βρετανία:
«Επειδή δεν επρόκειτο για επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, δεν υπήρχε μια ατζέντα. Προφανώς, γίνεται κουβέντα ανάμεσα στα διπλωματικά γραφεία σχετικά με τα θέματα τα οποία θα τεθούν. Εμείς ήμασταν καθαροί ότι θα τεθεί και το ζήτημα των Γλυπτών. Είναι κάτι το οποίο τα τελευταία χρόνια το θέτουμε μετ’ επιτάσεως. Βλέπετε ότι έχει κερδίσει momentum γιατί, ενώ ήταν ένα θέμα το οποίο είχε πάει λίγο στην άκρη, έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο, η βρετανική κοινή γνώμη έχει αρχίσει και μεταστρέφεται. Προφανώς αυτό ενόχλησε τον κ. Σούνακ», είπε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα είναι μια περήφανη χώρα, έχει μια μεγάλη ιστορία. Ο Μητσοτάκης εκπροσωπεί αυτήν τη χώρα, αυτόν τον λαό. Δεν μπορείς να του λες ότι ‘κοίταξε να δεις, δε θα γίνει αυτό και δες τον αναπληρωτή πρωθυπουργό’. Εμείς θα συνεχίσουμε να θέτουμε το ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών και της επιστροφής στην Αθήνα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.