02 Δεκεμβρίου 2023

Έτσι θα μετατραπεί η Ελλάδα σε παγκόσμιο κόμβο της τεχνητής νοημοσύνης -Οι στόχοι που έθεσε ο Μητσοτάκης


Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε παγκόσμιο κόμβο για την τεχνητή νοημοσύνη εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 ετών της Google στην Ελλάδα.

O Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι δημιουργούνται τεράστιες ευκαιρίες σε διεθνές επίπεδο από την Τεχνητή Νοημοσύνη, την ίδια όμως στιγμή δημιουργούνται τεράστιες ευθύνες για τον τρόπο διαχείρισης της νέας αυτής τεχνολογίας.

Παγκόσμιο κέντρο τεχνητής νοημοσύνης

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση σε θέματα δεοντολογίας και ρυθμιστικά ζητήματα που συνδέονται με την ΤΝ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά στην ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας της τεχνητής νοημοσύνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Google, μέσω της γενικής διευθύντριας της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πέγκυς Αντωνάκου, επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία θα δημιουργήσει την πρώτη της περιοχή cloud στην Ελλάδα, δίνοντας ώθηση στις προσπάθειες της χώρας να γίνει παγκόσμιος κόμβος cloud computing.

Ενδεικτικό της μετατροπής της Ελλάδας σε παγκόσμιο κόμβο για την τεχνητή νοημοσύνη είναι το γεγονός ότι μέχρι το 2030 προβλέπεται να δημιουργηθούν στην Αθήνα 20.000 νέες θέσεις εργασίας και η συμφωνία με την Google αναμένεται να προσθέσει πάνω από 2 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας.

Η επένδυση θα επιτρέψει επιπλέον στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν καλύτερα τα δεδομένα τους και θα διασφαλίσει την ασφάλεια των χρηστών απέναντι στις απειλές κυβερνοασφάλειας.

«Το όραμά μου θα ήταν να διασφαλίσω ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε παγκόσμιο κέντρο σκέψης όσον αφορά στην ηθική της τεχνητής νοημοσύνης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο

Για να λειτουργήσει όμως ομαλά η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα βασίζεται και θα λειτουργεί.

Για τον ρόλο της υπεύθυνης ρυθμιστικής αρχής ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Μπορούμε να συμβάλουμε στην ευρωπαϊκή σκέψη γύρω από την υπεύθυνη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς να καταπνίξουμε την καινοτόμο δυναμική της. Πιστεύω ωστόσο ότι, προερχόμενοι από την Ελλάδα, έχουμε την πρόσθετη ευθύνη να σκεφτούμε πιο συστηματικά για την ηθική γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Αν δεν το κάνουμε εμείς στην Ελλάδα, με όλο το φιλοσοφικό υπόβαθρο της κλασικής Ελλάδας, ποιος θα το κάνει;».

Οι τομείς που θα βοηθήσει η τεχνητή νοημοσύνη

Ο πρώτος τομέας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης είναι η καλύτερη πρόβλεψη φυσικών καταστροφών. Ήδη η Ελλάδα δοκιμάζει τεχνολογίες όσον αφορά στον εντοπισμό πυρκαγιών ταχύτερα από ό,τι πριν.

Ωστόσο, αυτό δεν αφορά μόνο το κλίμα, αφορά την υγεία, αφορά τη χρήση δεδομένων μεγάλου όγκου και πολυπλοκότητας (big data) για τη φοροδιαφυγή. Αφορά επίσης τετριμμένα αλλά εξαιρετικά σημαντικά θέματα, όπως η διαχείριση της οδικής κυκλοφορίας και η ρύθμιση των φωτεινών σηματοδοτών σε μια μεγάλη πόλη, σημείωσε στη χθεσινή της εκδήλωση της Google ο πρωθυπουργός.

Ενας άλλος τομέας στον οποίο θα βοηθούσε η εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης είναι ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, όχι μόνο των μεγάλων αλλά κυρίως των νεοφυών, σημείο στο οποίο στάθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά στην υγειονομική περίθαλψη, τα οφέλη μπορούν να είναι τεράστια. «Υπάρχουν αναρίθμητες εφαρμογές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπρόσθετα, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να συμβάλει και στον τομέα της εκπαίδευσης, απλουστεύοντας ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες, δημιουργώντας παράλληλα μεγάλες δεξαμενές γνώσης.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΤΣΑΣ
iefimerida.gr