20 Φεβρουαρίου 2024

Ευαγγελία Πλατανιώτη: Οι άλλοι είχαν κατάληψη αλλά εγώ προπόνηση


Η παγκόσμια πρωταθλήτρια της Ντόχα περιγράφει στον Δημήτρη Δανίκα τα σκαλοπάτια της επιτυχίας, το διάβασμα για το πανεπιστήμιο και το καθημερινό οκτάωρο προπόνησης, την ανασφάλεια για το «αύριο» μετά τον αθλητισμό και τον υψηλότερο στόχο που έχει βάλει για τους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες

Τα ’χασα μόλις την είδα. Το πρόσωπό της σαν να το έχει ζωγραφίσει ο Μοντιλιάνι. Το βλέμμα της, κάθε στιγμή να εκπέμπει μια σπινθηροβόλα γοητεία. Το σώμα της καλλιγραφημένο. Αδρές, απλές γραμμές με γήινα χρώματα. Η χρυσή Ευαγγελία Πλατανιώτη. Η παγκόσμια πρώτη στο σόλο καλλιτεχνικής κολύμβησης. Η εύθραυστη ομορφιά της σου απαγορεύει να την αγγίξεις. Μόνο εξ αποστάσεως τη θαυμάζεις. Ο δεύτερος αιφνιδιασμός που μου ’ρθε κατακούτελα, η καθαρότητα του λόγου της, κι εκείνη η υπόγεια ισορροπία ανάμεσα στον πηγαίο αυθορμητισμό και την αποστασιοποίηση. Είναι κοντά και μακριά. Ομολογώ ότι ήταν από τις πιο απολαυστικές συναντήσεις.

Κι αυτό επειδή μίλησε για όλα. Με την καρδιά και τον οργανωμένο εγκέφαλό της. Αδύνατον να καταλάβω ποιο το πρώτο και ποιο το δεύτερο. Η καρδιά ή το μυαλό; Η συνάντηση στο αγαπημένο στέκι «Daily Cafe» του φίλου Γιώργου Ρεγγίνα. Τον ευχαριστώ. Χωρίς τη δική του μεσολάβηση και χωρίς την άμεση βοήθεια του θρυλικού πολίστα Τάσου Παπαναστασίου, πατέρα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου της Εθνικής Πόλο, αυτή η συνέντευξη θα κατέληγε ανεκπλήρωτη επιθυμία.



Σκηνή 1η
«Ναι, ζωγραφίζω στο νερό»

- Πες μου λίγα λόγια για σένα.
«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Το χωριό του πατέρα μου είναι ο Πλάτανος στην Ορεινή Ναυπακτία. Η μητέρα μου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, έχει ποντιακές ρίζες. Είμαι 29 ετών, ασχολούμαι με το άθλημα της καλλιτεχνικής κολύμβησης από τα 7 μου χρόνια».

- Πώς έγινε αυτό;
«Από το προνήπιο κιόλας ξεκίνησα να κάνω μπαλέτο και να μαθαίνω να κολυμπώ».

- Σπουδές;
«Εχω τελειώσει Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Δεν υπήρχε περίπτωση να μη σπουδάσω. Ημουν μαθήτρια που διάβαζε, ήθελα να τελειώσω το πανεπιστήμιό μου. Δώδεκα ετών κλήθηκα για πρώτη φορά στην Εθνική, το 2007. Και από τότε δεν έχω λείψει ούτε μία μέρα».

- Ποια είναι η καθημερινότητα σου;
«Κάνω 6 με 8 ώρες προπόνηση στο ΟΑΚΑ. Και μετά είμαι πάρα πολύ κουρασμένη για να κάνω δραστηριότητες, όπως το να βγω ή να ακολουθήσω φίλες μου έξω μέχρι αργά».

- Σκέφτομαι ότι θα μπορούσες να παίξεις στο σινεμά. Ο φακός αγαπάει πολύ τα αδύνατα πρόσωπα. Εχεις σκεφτεί κάτι τέτοιο;
«Η αλήθεια είναι ότι το άθλημά μας είναι πολύ καλλιτεχνικό, αλλά και πολύ σκληρό».

- Ζωγραφική του νερού.
«Ναι, ζωγραφίζεις στο νερό και ταυτόχρονα χρειάζεται να είσαι πάρα πολύ προπονημένος, να έχεις απίστευτη φυσική κατάσταση. Είναι κάτι πολύ σκληρό και ταυτόχρονα πολύ όμορφο».

Σκηνή 2η
«Εχω φάει χαστούκια»

- Βλέπεις σινεμά, σε αίθουσες εννοώ;
«Ναι, τελευταία ταινία που είδα ήταν το “Maestro” με τον Μπράντλεϊ Κούπερ».

- Σου άρεσε;
«Μου άρεσε, αλλά ήταν λίγο βαρύ για μένα. Μου άρεσαν οι εναλλαγές, πώς ήταν ασπρόμαυρη και έγινε έγχρωμη, πώς έδειξε τη ζωή του Μπερνστάιν».

- Μια και μιλάμε γι’ αυτό, ποια είναι η γνώμη σου για τον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών;
«Πιστεύω ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να αγαπήσει όποιον θέλει, όλοι έχουμε δικαίωμα στην αγάπη, δεν είμαι εγώ αυτή που θα κρίνει κάποιον για τις επιλογές του».

- Το έχεις συνειδητοποιήσει αυτό στη ζωή σου;
«Καθημερινά γνωρίζω ανθρώπους, μαθαίνω από αυτούς. Εχω φάει κι εγώ τα χαστούκια μου προχωρώντας στη ζωή».

- Εχεις φίλους που να ξέρεις ότι θα είναι πάντα δίπλα σου;
«Εχω, ναι. Δεν είναι μόνο μία, αλλά μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού».

- Μιλάς και σε χαζεύω, είσαι σαν πίνακας ζωγραφικής. Πόσα κιλά είσαι;
«Είμαι 54 κιλά, τώρα που έχω τους αγώνες λίγο λιγότερο, και ύψος 1,70».

- Στην καλλιτεχνική κολύμβηση υπάρχουν προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται;
«Υπήρχαν κάποτε, τώρα δεν κάθονται οι προπονητές να μετράνε πόσα κιλά απέχεις από το ύψος σου. Κάποτε μας λέγανε ότι πρέπει να απέχουμε 18 κιλά από το ύψος μας. Αυτό πλέον δεν υφίσταται».


«Οταν βγω στη ζωή στα 30 μου, δηλαδή όταν ολοκληρώσω τον κύκλο μου στον αθλητισμό, δεν έχω κάτι να με περιμένει. Κάτι σαν τιμή και σαν ένα ευχαριστώ για όσα έχω προσφέρει στο εθνόσημο»

Σκηνή 3η
«Ευγνώμων για κάθε εμπόδιο στη ζωή»

- Με το μέσα σου, ασχολείσαι;
«Ασχολούμαι με το μέσα μου, διαβάζω βιβλία ψυχολογίας, αυτοβελτίωσης. Του Ρόμπιν Σάρμα και άλλων, για το πώς θα γίνουμε καλύτεροι».

- Στην αυτοβελτίωση λέγεται ότι πρέπει να δοκιμάζεται κανείς πολύ και να ταλαιπωρείται. Οτι πρέπει να υποφέρει χωρίς να γκρινιάζει. Εχεις υποφέρει στη ζωή σου;
«Ολοι οι άνθρωποι έχουμε πονέσει. Παρ’ όλα αυτά, είμαι πολύ ευγνώμων για το κάθε εμπόδιο στη ζωή μου, γιατί με έχει κάνει καλύτερη, έχω μάθει απ’ αυτό».

- Ενα από τα εμπόδια της ζωής σου;
«Πολλά, και στις φιλίες μου και στο άθλημά μου. Εχω έρθει πολλές φορές αντιμέτωπη με την αδικία. Και στο κομμάτι του αθλητισμού και της φιλίας έχω αδικηθεί από συμπεριφορές και έχω πληγωθεί από πράγματα που έχουν ειπωθεί για μένα. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας έχω μάθει να μην τα παίρνω μέσα μου αυτά που θα ακούσω από κάποιον που μπορεί να μη με ξέρει. Εγώ γνωρίζω τι άνθρωπος είμαι. Δεν έχω να αποδείξω κάτι για το τι άνθρωπος είναι η Ευαγγελία».

- Δεν έχεις αδικήσει κόσμο εσύ;
«Ολοι έχουμε κάνει λάθη και μπορεί να έχουμε πληγώσει ανθρώπους. Είμαι πάρα πολύ ευαίσθητη και δεν μου αρέσει να στενοχωρώ τους ανθρώπους. Οταν καταλάβω ότι έχω αδικήσει κάποιον, είμαι πάντα εκεί για να ζητήσω συγγνώμη».



Σκηνή 4η
Η ομορφιά είναι το περιτύλιγμα

- Εάν έδινες εσύ στην Ευαγγελία ένα χρυσό μετάλλιο πέρα από τον αθλητισμό, τι θα ήταν αυτό;
«Εχω μεγάλη ενσυναίσθηση, είμαι συναισθηματικός άνθρωπος, αλλά καταλαβαίνω και τι συμβαίνει στους ανθρώπους γύρω μου, έχω δυνατή διαίσθηση. Πιστεύω ότι είμαι πολύ καλή και πιστή φίλη. Και σε αυτούς που αγαπάω είμαι πολύ δοτική».

- Με ποια κριτήρια κρίνεις μια σχέση; Ενα αγόρι θα το κρίνεις από την ομορφιά του;
«Η ομορφιά είναι το πρώτο που σε τραβάει για να ξεκινήσεις να μιλάς με έναν άνθρωπο, αλλά αυτό είναι το περιτύλιγμα. Σιγά-σιγά ο εσωτερικός του κόσμος είναι που με κερδίζει. Το μυαλό του, η δυναμικότητά του, αν είναι έμπιστος. Θέλω να νιώθω εμπιστοσύνη μέσα σε μια σχέση, να με στηρίζει σε κάθε μου βήμα».

- Καταλήψεις έκανες;
«Οι άλλοι έκαναν, εγώ έκανα προπόνηση όταν εκείνοι έκαναν κατάληψη».

- Ποια η γνώμη σου για τις καταλήψεις;
«Πρέπει να γίνονται όταν υπάρχει πραγματικός σκοπός. Αν κάποιος θέλει να χάσει μάθημα, να μην το στερεί από τους υπόλοιπους».

- Τώρα οι καταλήψεις γίνονται για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είσαι υπέρ ή κατά;
«Αυτή τη στιγμή δεν είναι κάτι που εμπλέκεται στη ζωή μου. Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι το σύστημα εκπαίδευσης πρέπει να εξελίσσεται».



- Εσύ θα πήγαινες σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο;
«Μπορούσα να πάω και σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο και στο εξωτερικό, με υποτροφίες από την Ολυμπιακή Επιτροπή, ωστόσο επέλεξα να πάω στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Από το οποίο πραγματικά ήμουν πάρα πολύ ικανοποιημένη. Είχε πολύ καλούς καθηγητές, μέσα είναι πανέμορφο, καθαρό, το προσέχουν».

- Αρα δεν είναι όλα με διαλυμένα κτίρια...
«Το δικό μας ήταν μια χαρά, έμαθα πράγματα από αυτό, μου άρεσε πάρα πολύ το τμήμα το οποίο τελείωσα».

- Πώς κατάφερνες να διαβάζεις και να προπονείσαι 8 ώρες την ημέρα;
«Ηταν κάτι δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα ήταν κάτι το οποίο ήθελα. Οταν βάζω κάτι στο μυαλό μου, κοιτάω μόνο τον στόχο και είμαι εκεί 100%».

Σκηνή 5η
«Είμαι σε σχέση εδώ και χρόνια»

- Εχεις προπονητή ή προπονήτρια;
«Προπονήτρια και γυμναστή».

- Ελληνίδα είναι;
«Η μία Λευκορωσίδα, η άλλη Ουκρανή, έχω και μία Γεωργιανή, είναι τρεις οι προπονήτριες».



- Ολες από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Γιατί;
«Αυτές είναι οι προπονήτριες στην εθνική ομάδα. Με την Ουκρανή είμαι σχεδόν σε όλη μου την καριέρα, από το 2011. Είναι η Ναταλία Τσερνέτσκα. Τη νιώθω σαν μητέρα. Η πρώτη ομοσπονδιακή προπονήτρια αυτή τη στιγμή είναι η Αναστασία Γκούτσεβα, Λευκορωσίδα, με την οποία την πρώτη φορά που συμμετείχα στο σόλο άκουσα τον εθνικό μας ύμνο, καθώς πέρασα τη Ρωσία. Και τώρα που ήμουν πάλι μαζί της, στην Ντόχα, ακούσαμε ξανά τον εθνικό ύμνο. Και η Χριστίνα Θαλασσινίδου, που έχει γράψει ιστορία στο άθλημα, είναι αυτή που το έφερε στην Ελλάδα, είναι και Ελληνίδα και Γεωργιανή».

- Η προσωπική σου ζωή; Είσαι παντρεμένη, σε σχέση;
«Είμαι σε σχέση εδώ και μερικά χρόνια».

- Κι αυτός αθλητής;
«Εχει σταματήσει τον αθλητισμό. Ηταν στο ποδόσφαιρο. Τώρα ασχολείται με το real estate και το μόντελινγκ».

- Εχω κολλήσει με τις 8 ώρες την ημέρα προπόνηση. Πώς πρέπει να γυμνάζεται κανείς;
«Κάνουμε 8 ώρες την ημέρα γιατί το άθλημά μας είναι πολυπαραγοντικό. Αρχικά χρειάζεται ενδυνάμωση όλο το σώμα, να έχεις δύναμη, εκρηκτικότητα. Πρέπει να έχεις μια πλαστικότητα στην κίνησή σου για να μπορέσεις να υποστηρίξεις τη μουσική».



- Χρειάζεται να έχεις κάνει μπαλέτο πριν;
«Βοηθάει το μπαλέτο στον έλεγχο του σώματος. Την ευλυγισία τη δουλεύεις από μικρή ηλικία και τη διατηρείς όσο περνούν τα χρόνια. Χρειάζεται άρτια φυσική κατάσταση, καρδιοαναπνευστική αντοχή. Κολυμπάμε πάρα πολύ, κάνουμε γυμναστήριο - διάφορα είδη γυμναστηρίου, για εκρηκτικότητα, για δύναμη. Κάνουμε επίσης και ακροβατική γιατί τα κορίτσια στο ομαδικό πετάγονται στον αέρα και κάνουν ακροβατικά».

Σκηνή 6η
«Δεν μετράω θερμίδες»

- Πόση ώρα μπορείς να κρατήσεις την αναπνοή σου κάτω από το νερό;
«Μπορώ αρκετή ώρα, αλλά δεν έχω κάτσει ποτέ να τη μετρήσω γιατί δεν κάνουμε στατική άπνοια, κάνουμε δυναμική άπνοια».

- Τι σημαίνει αυτό;
«Εμείς όσο είμαστε κάτω από το νερό ξοδεύουμε όλη μας την ενέργεια - πέρα από το οξυγόνο που χαλάμε. Δεν καθόμαστε ακίνητες γιατί κουνάμε χέρια, πόδια, βάζουμε δύναμη, εκρηκτικότητα. Χρειάζεται να κάνεις πάρα πολλά πράγματα που ξοδεύουν το οξυγόνο σου απ’ ό,τι αν απλά κρατάς την αναπνοή σου και κάθεσαι ακίνητος».

- Η διατροφή σου; Εχεις ειδικό διατροφολόγο;
«Εχω διατροφολόγο, αλλά ποτέ δεν μου άρεσε να μου λένε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να φάω. Δεν στερούμαι τίποτα. Το πρωί μου αρέσει avocado toast που να έχει ψωμί, αβοκάντο, αυγό ή να φάω ψωμί με ταχίνι και μέλι, αναλόγως τι όρεξη έχω».

- Και την υπόλοιπη μέρα;
«Κατά τη διάρκεια της προπόνησης μπορεί να έχω πάρει μαζί μου ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μπορεί στο διάλειμμα να φάω μια σαλάτα ή κάποια αραβική πίτα - γιατί δεν μπορώ να φάω κανονικό γεύμα. Μπάρες επίσης, κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Και μετά θα φάω ένα καλό γεύμα που θα έχει πρωτεΐνη, υδατάνθρακα, σαλάτα. Τρώω τα πάντα».



- Δεν υπάρχει ένα ειδικό μενού;
«Ναι, υπάρχει ένα μενού που τα περιλαμβάνει όλα μέσα στην εβδομάδα, τρώω απ’ όλα».

- Μετράς θερμίδες, ζυγίζεσαι καθημερινά;
«Δεν μετράω ποτέ θερμίδες, ούτε ζυγίζομαι καθημερινά. Μας ζητάει ο διατροφολόγος τα νούμερα της ζυγαριάς αλλά το ξεχνάω. Δεν το σκέφτομαι καν. Απλά δεν τρώω αργά το βράδυ».

Σκηνή 7η
«Είμαι ανταγωνιστική»

- Κάποια στιγμή είχες πει ότι θα εγκαταλείψεις το άθλημα.
«Οντως είχα πει ότι σταματάω. Μετά από πολλές συζητήσεις η προπονήτρια κυρία Γκούτσεβα με έπεισε να συνεχίσω. Και καλά έκανε, γιατί από τότε έχω φέρει διακρίσεις που δεν είχα πετύχει πριν και ήταν προσθήκες σημαντικές για εμένα. Το άθλημά μου είναι τέτοιο που ποτέ δεν θεωρούσα ότι θα κατάφερνα να τις φέρω. Αλλαξαν όμως οι κανονισμοί και όλες οι χώρες έχουμε δικαίωμα στα μετάλλια».

- Πριν δεν είχαμε δικαίωμα εμείς;
«Ηταν διαφορετικό το σύστημα βαθμολόγησης και όπου υπάρχουν κριτές πολλές φορές τα αποτελέσματα μπορούν να αλλοιωθούν».

- Πώς γινόταν αυτό;
«Παλιά ήταν λίγο δοσμένες οι θέσεις. Η Ρωσία έπαιρνε πάντα την πρώτη, ό,τι και να έκανε, η Κίνα τη δεύτερη και ούτω καθεξής. Δηλαδή μπορούσες να φτάσεις μέχρι μια συγκεκριμένη θέση. Πλέον με τους νέους κανονισμούς, αν πραγματικά αξίζεις, μπορείς να καταφέρεις να πάρεις μετάλλιο. Σίγουρα, κάθε αθλητής έχει σκεφτεί να τα παρατήσει στις δύσκολες στιγμές. Το θέμα, όμως, είναι να βρεις τη δύναμη να σηκωθείς, να κοιτάξεις τους στόχους σου και, αν το αγαπάς, να παλέψεις».



- Και τώρα θα πας ξανά στους Ολυμπιακούς;
«Ναι, για τέταρτη φορά».

- Τις προηγούμενες φορές τι θέση είχες πάρει;
«Στο Λονδίνο είχα βγει 8η με τη Δέσποινα Σολωμού. Στο Ρίο είχα βγει 10η με την Εβελίνα Παπάζογλου. Στο Τόκιο ήμασταν στα προκριματικά, περάσαμε δέκατες, αλλά δεν συνεχίσαμε τον αγώνα μας στον τελικό. Και τώρα με τη Σοφία Μαλκογεώργου έχουμε στόχο για όσο πιο ψηλά γίνεται».

- Δηλαδή; Το χρυσό;
«Σίγουρα, τα μετάλλια είναι ο στόχος μας. Θα δουλέψουμε γι’ αυτό, θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να είμαστε περήφανες με την εμφάνισή μας».

- Είσαι ανταγωνιστική.
«Από μικρή. Ηθελα να είμαι η καλύτερη σε αυτό που κάνω. Και αν δεν είμαι η καλύτερη, προσπαθώ να γίνω καλύτερη».

- Είσαι ανταγωνιστική και εκτός αθλητισμού;
«Αν είναι κάτι που με απασχολεί, είμαι. Δεν είμαι σε όλα, υπάρχουν πράγματα στα οποία είμαι πιο χαλαρή. Αν είμαι σε όλα στο κόκκινο, κάποια στιγμή θα εκραγώ».



- Για τον έρωτα τι πιστεύεις;
«Είναι κάτι υπέροχο. Εγώ για τον έρωτα μπορώ να κάνω τρελά πράγματα».

- Μπορείς να τα αφήσεις όλα;
«Οχι όλα, το άθλημά μου δεν θα το αφήσω».

- Εχεις αισθανθεί πάθος μεγάλο;
«Ναι, το έχω αισθανθεί αυτό. Οταν είμαι ερωτευμένη πετάω λίγο στα σύννεφα, πάντα χαμογελάω ό,τι και να γίνεται, είναι πανέμορφο το συναίσθημα».

Σκηνή 8η
«Τον εαυτό μου θέλω να ξεπερνάω κάθε φορά»

- Σεξουαλικές παρενοχλήσεις συμβαίνουν στον αθλητισμό;
«Είναι πολύ μεγάλη συζήτηση. Δεν έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και αν οποιοσδήποτε με κάνει να αισθανθώ το παραμικρό, είμαι η πρώτη που θα τον βάλω στη θέση του και δεν θα αφήσω να δοθεί συνέχεια σε όλο αυτό. Παρ’ όλα αυτά όμως υπάρχουν κοπέλες οι οποίες σίγουρα έχουν δεχτεί, προφανώς τα έχω ακούσει, δεν λέω ότι δεν υπάρχει όλο αυτό».

- Σου έχει συμβεί ποτέ να θέλεις κάποιον και να μη σε θέλει;
«Εντάξει, σε όλους έχει συμβεί. Και σε μένα, έχω πονέσει από ερωτικές σχέσεις».

- Πες μου τις τρεις μεγάλες αξίες της ζωής σου. Πέρα από τον αθλητισμό.
«Ειλικρίνεια, σεβασμός και αγάπη».

- Και τα τρία χειρότερα;
«Η προδοσία, το ψέμα και η υποκρισία».



- Σε εσένα προσωπικά, κρατική στήριξη υπήρχε;
«Οχι, δεν υπήρχε».

- Τον προπονητή ποιος τον πληρώνει;
«Τον πληρώνει η κολυμβητική ομοσπονδία, γιατί εγώ είμαι στην εθνική ομάδα και αυτή είναι μια ομοσπονδιακή προπονήτρια».

- Πληρώνεις τίποτα από την τσέπη σου;
«Πληρώνω για τις βιταμίνες μου, τις φυσικοθεραπείες μου, τα κορμάκια που φοράμε, τους διατροφολόγους μου. Εντάξει, τώρα έχω διατροφολόγο που δεν πληρώνω εγώ, αλλά μέσα σε αυτά τα χρόνια έχω πληρώσει πολλά. Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο αυτό».

- Ποιο είναι;
«Το κράτος πρέπει να ανταμείβει τον αθλητή - όχι μόνο όταν φέρει ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Υπάρχουν διακρίσεις για τις οποίες κανονικά η χώρα θα πρέπει να αισθάνεται υπερηφάνεια για τον αθλητή. Εννοείται πως ο αθλητής που θα φέρει το ολυμπιακό μετάλλιο θα πάρει τη μεγαλύτερη τιμή όλων. Απλώς θεωρώ ότι οι αθλητές που μας κάνουν περήφανους φέρνοντας μια τέταρτη θέση στην Ευρώπη, μια τρίτη θέση στον κόσμο, και αυτοί θα πρέπει να τιμώνται. Εμένα το παράπονό μου είναι το ότι παλαιότερα η Ελλάδα τα έδινε όλα, ίσως και παραπάνω. Με τις διακρίσεις που έχω και για τα μετάλλιά μου σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Πλέον δεν έχω κάποια στήριξη. Δηλαδή κάτι να με περιμένει αφού ολοκληρώσω τον κύκλο μου στον αθλητισμό και βγω στη ζωή στα 30 μου. Κάτι σαν τιμή και σαν ένα ευχαριστώ για όσα έχω προσφέρει στο εθνόσημο. Ενώ οι αντίπαλοί μου αυτή τη στιγμή - και δεν μιλάω για αντιπάλους που ήταν μπροστά από εμένα, αλλά για εκείνους με τους οποίους είμαστε στα ίδια, το κράτος τους τιμάει».
- Πες μου μια αντίπαλο που θέλεις να φτάσεις; «Τον εαυτό μου θέλω να ξεπερνάω κάθε φορά».

- Δεν έχεις ένα ίνδαλμα;
«Οταν ήμουν μικρή είχα τη Χέμα Μενγουάλ και τη Βιρζινί Ντεντιέ, που ήταν θρύλοι στο αγώνισμα του σόλο. Και νομίζω ότι κάπου εκεί κινείται και το δικό μου στυλ».

Επίλογος:

«Το μεγαλύτερο επίτευγμά μου»

- Σε πλησίασε κάποιο κόμμα να σε κάνει βουλευτή, να σου πει για την Ευρωβουλή;
«Με έχουν πλησιάσει, και φέτος με πλησίασαν - όχι για την Ευρωβουλή».



- Ποιο είναι το μυστικό για έναν αθλητή;
«Να μη σταματάς να εξελίσσεσαι. Να μη σταματάς να γίνεσαι καλύτερος και να μη σταματάς να μαθαίνεις από τα λάθη που κάνεις. Γιατί αν δεν δεις τα λάθη σου, δεν μπορείς να γίνεις καλύτερος».

- Δεν φοβάσαι που είσαι στην κορυφή, στο ρετιρέ;
«Οχι, δεν φοβάμαι».

- Υπάρχει κι άλλο;
«Υπάρχει το να γίνω καλύτερη. Αυτό θα είναι το πιο ψηλά. Ηξερα ότι αν είμαι καλύτερη του εαυτού μου, δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Αν κάθε φορά δίνεις το καλύτερό σου, δεν έχεις κάτι άλλο να ζητήσεις, κάτι άλλο να πάρεις. Γιατί το καλύτερό σου είναι αυτό που μπορεί να σου δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Δημήτρης Δανίκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ