19 Φεβρουαρίου 2024

📺Επιστολική ψήφος: Άνοιξε η πλατφόρμα-Πώς θα κάνετε εγγραφή-Κεραμέως: Iσχύει για όλους τους εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους


Άνοιξε σήμερα, Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου. Οι πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα, μπαίνουν στην πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr με τους κωδικούς taxis ενώ οι Έλληνες του εξωτερικού κάνουν και χρήση τα στοιχεία του διαβατηρίου τους. Η διαδικασία θα είναι ενεργή έως τις 29 Απριλίου.

Πώς γίνεται η εγγραφή

Δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου έχουν οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πιστοποιηθούν ως χρήστες στο gov.gr μέσω των κωδικών τους taxisnet ή αν διαμένουν εκτός Ελλάδας, κάνοντας χρήση συνδυασμού των στοιχείων

του εν ισχύ ελληνικού διαβατηρίου του (αριθμός και ημερομηνία έκδοσης διαβατηρίου, όνομα, επώνυμο και ημερομηνία γέννησης) και
του εν ισχύ ελληνικού δελτίου αστυνομικής ταυτότητας (αριθμός και ημερομηνία έκδοσης ταυτότητας) ή του αριθμού δημοτολογίου.

Για την ολοκλήρωση της πιστοποίησης με τον τρόπο αυτό, ο εκλογέας συμπληρώνει ενεργό αριθμό κινητού τηλεφώνου, στον οποίο αποστέλλεται, με σύντομο μήνυμα (SMS), κωδικός μιας χρήσης, τον οποίο ο εκλογέας συμπληρώνει στο ειδικό πλαίσιο κειμένου.

Η είσοδος στην εφαρμογή και η υποβολή αίτησης γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον εκλογέα ή από εξουσιοδοτημένο υπάλληλο ΚΕΠ.

Η εφαρμογή αναζητεί αυτόματα την εγγραφή του εκλογέα στον βασικό εκλογικό κατάλογο, με βάση τα στοιχεία πιστοποίησής του και συμπληρώνει τα βασικά του στοιχεία στην αίτηση. Τα στοιχεία που αντλούνται αυτόματα είναι ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, η διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και η διεύθυνση διαμονής.

O εκλογέας μπορεί να επιλέξει ως διεύθυνση αποστολής του εκλογικού υλικού τη διεύθυνση διαμονής του, είτε να καταχωρίσει άλλη, πλήρη διεύθυνση στην οποία επιθυμεί να αποσταλεί ο φάκελος της επιστολικής ψήφου.

Με την επιτυχή υποβολή της αίτησης, αποδίδεται αυτόματα από την εφαρμογή αριθμός πρωτοκόλλου. Ο αριθμός πρωτοκόλλου αποστέλλεται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του εκλογέα και στον δηλωθέντα αριθμό κινητού του τηλεφώνου, ως ενημέρωση και αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής της. Η αίτηση γίνεται αμέσως αποδεκτή και οριστική.

Σε περίπτωση μεταβολής στοιχείων, οι εκλογείς οφείλουν να τα επικαιροποιήσουν. Ειδικά για τη μεταβολή του αριθμού κινητού τηλεφώνου ή της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, γίνεται εκ νέου επιβεβαίωση με κωδικό μιας χρήσης.

Όπως προβλέπει η απόφαση, οι πολίτες μπορούν οποτεδήποτε θελήσουν να μεταβάλουν τα στοιχεία τους ή να διαγραφούν από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου, υποβάλλοντας αίτηση διαγραφής.


Τι ισχύει για τους κατοίκους εξωτερικού

Εγγραφές εκλογέων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήσεων που έχουν υποβληθεί ήδη μέσω της ειδικής εφαρμογής εγγραφής Ελλήνων εκλογέων εκτός Επικράτειας μεταπίπτουν στην πλατφόρμα αιτήσεων επιστολικής ψήφου και τελούν σε κατάσταση «προς υποβολή».

Οι εκλογείς αυτοί θα πρέπει να συνδεθούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή εγγραφής εκλογέων που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο, ούτως ώστε να επικαιροποιήσουν και να πιστοποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους (τηλέφωνο, email και διεύθυνση διαμονής), να καταχωρίσουν την πλήρη διεύθυνση στην οποία επιθυμούν να αποσταλεί ο φάκελος της επιστολικής ψήφου και να υποβάλουν την αίτηση.

Οι ανωτέρω εκλογείς ενημερώνονται με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και/ή μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο ώστε να προχωρήσουν στη διαδικασία εφόσον το επιθυμούν. Εάν δεν εισέλθουν στην εφαρμογή για να επιβεβαιώσουν ή/και επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, δεν εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου και θα πρέπει να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τους τμήμα εντός της χώρας.

Κεραμέως: Όποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει επιστολική ψήφο

«Όποιος πολίτης είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει επιστολική ψήφο ενώ εάν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, οι εκλογείς εντός Ελλάδας μπορούν να απευθυνθούν στα ΚΕΠ και στο εξωτερικό στα κατά τόπους προξενεία», διευκρίνισε στον ΣΚΑΪ η υπουργός Εσωτερικών.