28 Φεβρουαρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα σενάρια και τα ονόματα για τον ανασχηματισμό στο κόμμα - Μεταξύ Kasselistas και «τρόικας» οι αλλαγές


Να ανασυντάξει τις δυνάμεις της μετά το πολυπαθές 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί η Κουμουνδούρου, καθώς τόσο η δημόσια εικόνα, όσα και τα εσωκομματικά πάθη κάθε άλλο παρά αέρα ανανέωσης εξασφάλισαν στην νέα ηγετική ομάδα. Αντίθετα, η ισχυρή δόση εσωστρέφειας που «σέρβιρε» στην κοινωνία το συνεδριακό τετραήμερο φαίνεται να έχει επισπεύσει τις αλλαγές, προκειμένου να κλείσουν τραύματα και πληγές που ήρθαν εκ νέου στην επιφάνεια.

Ωστόσο, για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη ο «ανασχηματισμός» σε πρόσωπα και όργανα είναι μια πολυπαραγοντική εξίσωση, η οποία περνά μέσα από τη «συλλογική απόφαση» του 4ου Συνεδρίου, δηλαδή τη βούληση των μελών, όπως έσπευσε να υπογραμμίσει την επομένη των εκλογών ο Νίκος Παππάς, μεγάλος νικητής της συνεδριακής διαδικασίας, δηλώνοντας παράλληλα (στον Real Fm) «βέβαιος ότι θα αξιοποιήσει όλα τα στελέχη». Σε μια τέτοια προοπτική, ρόλο και κυρίως λόγο θα έχουν στελέχη που προέρχονται από την «τρόικα» των Νίκου Παππά, Σωκράτη Φάμελλου και Γιώργου Τσίπρα, αλλά και του Παύλου Πολάκη που βρίσκεται στο πλάι τους, στελέχη με ισχυρή αναφορά στο περιβάλλον Κασσελάκη, όπως και φρέσκα πρόσωπα που πλαισίωσαν από τις πρώτες ημέρες την νέα ηγετική ομάδα.

Ο πάγκος είναι μείον

Άλλωστε, μετά από δύο διαδοχικές διασπάσεις και μια νωπή συνεδριακή απόφαση για συλλογική λειτουργία, οι προσφερόμενες επιλογές από την κομματική δεξαμενή προσώπων κάθε άλλο παρά ανεξάντλητες είναι, ιδίως όταν στις χειρουργικές αλλαγές διαφαίνεται και μια τάση «διεμβολισμού» στελεχών από άλλες ομάδες. Τουλάχιστον, κάπως έτσι εξέλαβαν αρκετά στελέχη χθες την παρουσία της Δανάης Βουτυράκου στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, κατά την παρουσίαση του νέου think tank του κόμματος, με δεδομένο ότι η κ. Βουτυράκου υπήρξε μια από τις υπογραφές στο ιδρυτικό κείμενο της τάσης υπό τον Διονύση Τεμπονέρα.

Πέρα από τις όποιες απόπειρες «προσηλυτισμού», ο καταμερισμός έργου περνά μέσα από την ισορροπία με την «τρόικα», η οποία δημιουργεί τις τελευταίες ώρες αρκετά «βραχυκυκλώματα», καθώς στο παρασκήνιο αρκετά στελέχη που στήριξαν εξαρχής τον Στέφανο Κασσελάκη δεν μοιάζουν ενθουσιασμένα με την νομή της εσωκομματικής εξουσίας.

Πρώτο κύμα αλλαγών

Προς στιγμήν, λίγες αλλαγές φέρονται να έχουν «κλειδώσει» με επικρατέστερη την αντικατάσταση των Γραμματέων του κόμματος, δηλαδή της Ράνιας Σβίγκου και του Γιώργου Βασιλειάδη αντίστοιχα, οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν από την κεντρική γραμμή στη διάρκεια του Συνεδρίου. Με αυτά τα δεδομένα, στα ονόματα που συζητιούνται ως αντικαταστάτες τους είναι αυτά της Ολυμπίας Τελιγιορίδου, πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τη θέση της Γραμματέα του κόμματος, με Αναπληρωτή Γραμματέα τον Θανάση Οικονόμου. Σημειωτέον ότι η κυρία Τελιγιορίδου ήταν το κατεξοχήν πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ που παρίστατο στις αγροτικές κινητοποιήσεις, συνοδεύοντας τον Στέφανο Κασσελάκη στα κατά τόπους μπλόκα.

Ανακατατάξεις και αντικαταστάσεις προβλέπονται και λόγω Ευρωβουλής, καθώς πλώρη για τις Βρυξέλλες φέρονται να βάζουν η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, αλλά και ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιώργος Τσίπρας. Για τη θέση του τελευταίου ακούγεται ο «πασοκογενής», Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος αποτελεί κομβικό πρόσωπο της Κουμουνδούρου, αν και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Όσο για το επικοινωνιακό επιτελείο, δεν αποκλείεται την κυρία Αυγέρη να διαδεχθεί η εκ Κοζάνης, Έφη Μιχελάκη, ένα από τα 11 «επίλεκτα» πρόσωπα της ομάδας που συγκρότησε από τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του ο Στέφανος Κασσελάκης, η οποία ήταν παρούσα από την πρώτη Κεντρική Επιτροπή μετά τη διάσπαση σε όλες τις κομματικές διαδικασίες, ενώ έχει συχνή παρουσία το τελευταίο διάστημα στα ΜΜΕ.

Στα ενδότερα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αν τελικά απομακρυνθεί ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης από Συντονιστής όλων των ΕΠΕΚΕ, δεν αποκλείεται τη θέση του να καταλάβει η Θεοδώρα Τζάκρη, πρόσωπο εξ’ απορρήτων του Στέφανου Κασσελάκη και Γραμματέας της ΚΟ σήμερα, ενώ κυκλοφορεί και το όνομα του Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική για τα Τέμπη, ενώ διαδραμάτισε και ενισχυμένο ρόλο στην κινητοποίηση για τις ανάγκες του 4ου Συνεδρίου.

«Κλειδί» το Εκτελεστικό Γραφείο

Σε κάθε περίπτωση, το βάρος της χάραξης της πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να πέσει, κατά τα συνεδριακά προβλεπόμενα, στην ανασυγκρότηση του Εκτελεστικού Γραφείου, το οποίο δεν αποκλείεται να συνεδριάζει σε καθημερινή βάση, στη λογική του «πρωινού καφέ», προκειμένου να επιλαμβάνεται και της διαχείρισης της επικαιρότητας. Στο ενδεχόμενο αυτό, καθώς πρόκειται για θεσμικό όργανο που προβλέπεται από το Καταστατικό, πλην του κ. Κασσελάκη, αναμένεται να μετέχουν οι:

-Δύο νέοι Γραμματείς του κόμματος,
-Ο/η Εκπρόσωπος Τύπου
-Ο Πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος
-Η Γραμματέας της ΚΟ, Θεοδώρα Τζάκρη,
-Οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι, αλλά και
-Ορισμένα πρόσωπα της επιλογής του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Σχεδόν προεξοφλημένη θεωρείται η συμμετοχή του Νίκου Παππά και της Ρένας Δούρου, ενώ ακούγεται και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Την ίδια ώρα, ερωτηματικό παραμένει αν θα αξιοποιηθούν ως μέλη της Πολιτικής Γραμματείας στις κενές θέσεις που προέκυψαν από τη διάσπαση ή σε κάποιον άλλο, νέο ρόλο οι:

- Νίνα Κασιμάτη, Βουλευτής
- Πέτρος Παππάς, Βουλευτής
- Νίκος Καρανίκας, ένθερμος υποστηρικτής του Προέδρου στα κοινωνικά δίκτυα
- Γιάννης Μπουρνούς, Σύμβουλος διεθνών σχέσεων
- Γιάννης Βουλγαράκης, Σύμβουλος για τα Εκκλησιαστικά
- Μάρκος Χατζησάββας, Μέλος ΚΟΕΣ και ΚΕ

Τα σενάρια

Πάντως, πέρα από τα πρόσωπα, εναλλακτικά σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι και ως προς τη φορά των επικείμενων αλλαγών.

Συγκεκριμένα, αν θα αναβαπτιστεί το Εκτελεστικό Γραφείο σε πρόσωπα, αντιπροσωπευτικότητα και συχνότητα, παρακάμπτοντας στην καθημερινότητα την Πολιτική Γραμματεία ή αν θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή (το ερχόμενο ή το επόμενο Σαββατοκύριακο το αργότερο), για να εκλέξει τους νέους Γραμματείς, αλλά και μια νέα Πολιτική Γραμματεία ή νέα μέλη αυτής.

Προς στιγμήν, φέρεται να προκρίνεται το πρώτο σενάριο, δεδομένου ότι θα περιλαμβάνει και τη θεσμική έκφραση του κόμματος, αν και τυχόν υποβάθμιση του ρόλου της σημερινής Πολιτικής Γραμματείας δεν αποκλείεται να εκληφθεί ως κίνηση ρεβανσισμού απέναντι σε όσους διαφώνησαν με την εισήγηση του Προέδρου, στο 4ο Συνέδριο. Ήδη, το γεγονός ότι ο Νίκος Παππάς υπενθύμισε με νόημα χθες πως «όλα τα όργανα έχουν τις θητείες τους» και ότι «όλοι μας έχουμε καταστατική θητεία μέχρι το 2026, κεντρική επιτροπή και πρόεδρος», επαναφέροντας εμμέσως στο προσκήνιο την ισχυρή νομιμοποίηση της υφιστάμενης Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας.

Επιπλέον, η αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά την συνέντευξή του στην ΕΡΤ πως «ο κύκλος του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ ’15 -’19 έχει κλείσει. Αρχίζει ένας καινούργιος κύκλος υπό την ηγεσία μου και έτσι θα πορευτούμε», έχει φέρει στο παρασκήνιο σε δύσκολη θέση ακόμη και στελέχη που πρόσκεινται σήμερα στον Στέφανο Κασσελάκη, ιδίως όταν οι Νίκος Παππάς, Σωκράτης Φάμελλος και Γιώργος Τσίπρας διετέλεσαν υπουργοί της διακυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό, ο Γιώργος Τσίπρας εξέπληξε τους πάντες χθες, όταν σχολίασε ότι όχι μόνο δεν το αποκλείω, αλλά το εύχομαι να επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο αφορά στο μέλλον.

Σπίρτζης: Να φύγουν τα πρόσωπα «του 2015-2019»

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης σχολίασε χθες πως «δεν είναι φαρ ουέστ ο ΣΥΡΙΖΑ» με φόντο τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου, εγείροντας παράλληλα θέμα για εκείνα στελέχη ανήκαν στην κυβέρνηση κατά τον «κύκλο 2015-2019» και τώρα έχουν πλαισιώσει τον Στέφανο Κασσελάκη. «Η ανανέωση είναι μια πολιτική διαδικασία και νομίζω πως οφείλει κάθε κόμμα να κάνει ανανέωση. ‘’Ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ πέθανε, ζήτω ο νέος ΣΥΡΙΖΑ’’, νομίζω είναι μια πράξη που πρέπει να οδηγήσει τον πρόεδρο στο να βάλει άλλον πρόεδρο ΚΟ, να παρακαλέσει τον Νίκο Παππά, τον Γιώργο Τσίπρα, όλους όσους τον στηρίζουν, να κάνουν στην άκρη», επισήμανε ο κ. Σπίρτζης.

Γεωργία Σαδανά
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ