04 Μαρτίου 2024

Πώς θα γίνει η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων, τα δύο μοντέλα που εξετάζονται


Θα πρέπει να φορολογούνται τα κρυπτονομίσματα ως περιουσιακό στοιχείο ή μόνο όταν αποφέρουν εισόδημα; Θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με το χρόνο διακράτησης ή θα πρέπει ο φόρος να είναι οριζόντιος; Θα πρέπει να υπάρχει απαλλαγή για μικρές συναλλαγές ή μικρά κέρδη; Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη τεκμηρίων; Πού και πότε θα πρέπει να δηλώνεται η αγορά και η πώληση τους;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επίσημη διαβούλευση- έστω με καθυστέρηση- για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων έχει ξεκινήσει.

Το κακό είναι ότι η Ομάδα που συγκροτήθηκε θα πρέπει να “τρέξει” πίσω από τις εξελίξεις, με δεδομένο ότι η υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία έχει απίστευτα κενά. Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να πρωτοτυπήσει, καθώς υπάρχουν διάφορα και διαφορετικά μοντέλα στην Ευρώπη, τα οποία μπορεί να τα υιοθετήσει αυτούσια ή να επιλέξει εκείνα τα στοιχεία που “κουμπώνουν” περισσότερο με το ελληνικό φορολογικό πλαίσιο.

Το κρίσιμο ερώτημα, που προφανώς δεν θα απαντηθεί από την Ομάδα Εργασίας αλλά από πιο πάνω, είναι αν θέλουμε ένα πιο “φιλικό” πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα, όπως αυτό της Γερμανίας ή ένα πιο αυστηρό, όπως το Ολλανδικό.

Γερμανία  
Οι φορολογικοί κανονισμοί κρυπτογράφησης της Γερμανίας είναι εξαιρετικά φιλικοί προς τους μακροπρόθεσμους κατόχους. Αν και δεν είναι εντελώς αφορολόγητα, οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα, που κατέχεται για περισσότερο από 12 μήνες δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος ή φόρο κεφαλαιακών κερδών κατά τη στιγμή της πώλησης. Οι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις ύψους 600 ευρώ ή λιγότερο δεν υπόκεινται επίσης σε αυτούς τους φόρους. 

Ο κανονικός φόρος εισοδήματος ισχύει για τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις κρυπτογράφησης κάτω των 12 μηνών κατοχής για κέρδη άνω των 600 ευρώ. Έτσι, η Γερμανία είναι μια εξαιρετική επιλογή για μακροπρόθεσμους επενδυτές κρυπτογράφησης που πραγματοποιούν στρατηγικές συναλλαγές και διακρατούν για πάνω από ένα έτος. 

Μάλτα  
Η Μάλτα, που φέρει το προσωνύμιο "νησί του blockchain", είναι μία από τις πιο φιλικές χώρες στον κόσμο προς τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων. Η Μάλτα δεν επιβάλλει φόρο μακροπρόθεσμων κεφαλαιακών κερδών στα κέρδη από κρυπτονομίσματα, αν και μπορεί να επιβάλει φόρο εισοδήματος στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. 

Η κυβέρνηση της Μάλτας εξετάζει διάφορους παράγοντες κατά τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος. Αυτό περιλαμβάνει τα κέρδη κρυπτογράφησης καθώς και το καθεστώς διαμονής. Ο φόρος εισοδήματος μπορεί να είναι τόσο χαμηλός όσο το 0-5% και να φτάσει στο 35%. 

Πορτογαλία  
Οι φορολογικοί κανόνες κρυπτογράφησης της Πορτογαλίας άλλαξαν πρόσφατα. Πριν από το 2023 ήταν μια φημισμένη αφορολόγητη ζώνη για τα cryptos. Αυτό δεν ισχύει πλέον από την 1η Ιανουαρίου 2023. Το 2022, το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023. Σύμφωνα με τον πορτογαλικό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, το εισόδημα από cryptos χαρακτηρίζεται πλέον είτε ως εισόδημα από κεφάλαιο, είτε ως εισόδημα από υπεραξία, είτε ως εισόδημα από αυτοαπασχόληση. 

Σλοβενία  
Αυτήν τη στιγμή, τα φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στη Σλοβενία δεν φορολογούνται για τα πραγματοποιηθέντα κεφαλαιακά κέρδη από την πώληση ή τη χρήση εικονικών νομισμάτων, εκτός εάν η δραστηριότητα θεωρείται επαγγελματική επιχείρηση. Εκκρεμεί νομοθεσία που μπορεί να το αλλάξει αυτό.

Δανία  
Οι Σκανδιναβικές χώρες είναι γνωστές για την υψηλή φορολογία εισοδήματος και η Δανία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι Δανοί φορολογούμενοι πληρώνουν κατά μέσο όρο 45% του εισοδήματός τους σε φόρο εισοδήματος, στον οποίο περιλαμβάνονται και τα κέρδη από cryptos. Επιπλέον, μόνο το 30% των ζημιών σας μπορεί να αντισταθμιστεί από κεφαλαιακά κέρδη. 

Ολλανδία  
Ο φόρος κρυπτονομισμάτων στην Ολλανδία είναι μάλλον μοναδικός. Η Ολλανδία έχει μια άτυπη φορολογική πολιτική όχι μόνο για τα cryoptos αλλά για όλα τα κεφαλαιουχικά περιουσιακά στοιχεία.  Κάθε χρόνο, την 1η Ιανουαρίου, η φορολογητέα βάση των περιουσιακών στοιχείων ενός Ολλανδού φορολογούμενου προσώπου επανακαθορίζεται και εφαρμόζεται φόρος πλούτου στην τεκμαρτή απόδοση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων του προηγούμενου φορολογικού έτους. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι κρυπτoνομισμάτων πληρώνουν φόρους για τις συμμετοχές τους είτε έχουν πραγματοποιήσει κέρδη είτε όχι. 

Ισπανία  
Στην Ισπανία, οι επενδυτές κρυπτογράφησης μπορούν να αναμένουν να πληρώσουν έως και 47% του εισοδήματός τους από κρυπτονομίσματα. Η Ισπανία επιβάλλει επίσης φόρους πλούτου στους κατοίκους με καθαρή αξία άνω των 700.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων cryptos. Επιπλέον, οι Ισπανοί φορολογούμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο το 25% των κεφαλαιακών ζημιών για να αντισταθμίσουν τα κεφαλαιακά κέρδη.

Η... βίβλος του IRS  

Οι Αμερικανοί τα έχουν απαντήσει, πάντως, προ πολλού αυτά τα ερωτήματα και το περιβόητο IRS, κινείται βάσει εγχειριδίου για το πώς προκύπτουν έσοδα από τα cryptos, πότε δηλώνονται και πώς φορολογούνται.

Το IRS αντιμετωπίζει τα κρυπτονομίσματα ως περιουσία για φορολογικούς σκοπούς, πράγμα που σημαίνει: 
  • Πληρώνεται φόρος για το κρυπτονόμισμα εάν πουληθεί ή χρησιμοποιηθεί σε μια συναλλαγή και αυτό αξίζει περισσότερο από ό,τι ήταν κατά την αγορά του.  
  • Εάν λαμβάνεται κρυπτονόμισμα ως πληρωμή για επιχειρηματικούς σκοπούς, φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.  
  • Εάν εξορύξετε επιτυχώς ένα κρυπτονόμισμα ή σας απονεμηθεί για εργασία που έγινε σε μια αλυσίδα μπλοκ, φορολογείται ως συνηθισμένο εισόδημα.  
Για παράδειγμα, αν αγοράσατε 1 BTC στα 6.000 δολάρια και το πουλήσατε στα 8.000 δολάρια τρεις μήνες αργότερα, θα έπρεπε να πληρώσετε φόρους για το κέρδος των 2.000 δολαρίων, με τον συντελεστή φορολογίας βραχυπρόθεσμων κεφαλαιακών κερδών. Τα κέρδη από την πώληση περιουσιακών στοιχείων που διακρατούνται για λιγότερο από ένα έτος φορολογούνται με τον συνήθη φορολογικό συντελεστή, δηλαδή μεταξύ 0% και 37%, ανάλογα με το εισόδημά. 

Εάν η ίδια συναλλαγή πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο ή περισσότερο μετά την αγορά  θα οφείλατε φόρους μακροπρόθεσμων κεφαλαιακών κερδών. Ανάλογα με το συνολικό φορολογητέο εισόδημά σας, αυτό θα ήταν 0%, 15% ή 20% για το φορολογικό έτος 2023. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
iefimerida.gr