18 Απριλίου 2024

Μητσοτάκης: Ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες μητέρες θα λαμβάνουν επίδομα μητρότητας


Με βάση τον αυξημένο από την 1η Απριλίου κατώτατο μισθό, πρόκειται για ένα ποσό ύψους €830 μηνιαίως, δηλαδή €7.470 συνολικά, σημείωσε ο πρωθυπουργός

Ανάρτηση σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και σε μη μισθωτές -ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες- έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα! Από σήμερα οι ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες μητέρες μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στο http://parentalbenefits.dypa.gov.gr για το επίδομα μητρότητας. Έτσι ώστε να λαμβάνουν για 9 μήνες ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό. Με βάση τον αυξημένο από την 1η Απριλίου κατώτατο μισθό που ισχύει σήμερα στην πατρίδα μας, πρόκειται για ένα ποσό ύψους €830 μηνιαίως, δηλαδή €7.470 συνολικά» έγραψς ο πρωθυπουργός στο X (πρώην Twitter).

Σημειώνεται ότι από σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου, είναι διαθέσιμη η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την Ειδική Παροχή Προστασίας Μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες, ενώ στην ίδια πλατφόρμα θα υποβάλλουν πλέον τις αιτήσεις τους και οι μισθωτές.

Η ειδική παροχή χορηγείται για 9 μήνες και κατά τη διάρκεια αυτής η ΔΥΠΑ καταβάλλει μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό (830€).

Δικαιούχοι είναι οι μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, καθώς και τα πρόσωπα που υιοθετούν παιδιά.

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση της παροχής είναι:

Η λήψη του επιδόματος μητρότητας από τον e ΕΦΚΑ ή σε περίπτωση υιοθεσίας η ένταξη του παιδιού στην οικογένεια ή η δημοσίευση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης υιοθεσίας ή αναγνώρισης αλλοδαπής απόφασης υιοθεσίας

Η ασφαλιστική ενημερότητα κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης και καθ’ όλη τη διάρκεια χορήγησης της παροχής.

Σε περίπτωση ύπαρξης ασφαλιστικών οφειλών η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί στην πλατφόρμα μόνο κατόπιν της εξόφλησής τους.

Μετά τους δύο πρώτους μήνες της παροχής οι δικαιούχοι μπορούν να μεταβιβάσουν έως 7 μήνες αυτής στον άλλο γονέα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον ιδιωτικό τομέα, με έμμισθη εντολή ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.

Με την επέκταση χορήγησης του δικαιώματος της ειδικής παροχής σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, ολοκληρώνεται η προσπάθεια προστασίας της μητρότητας ανεξαρτήτως απασχόλησης και σχέσης εργασίας, ενώ με τη δυνατότητα μεταβίβασης της παροχής κατ’ επιλογή των δικαιούχων στον άλλο γονέα, προστατεύεται συνολικά η γονεϊκότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης της νέας παροχής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ www.dypa.gov.gr