Ικανοποιημένη δηλώνει η Αθήνα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ότι αφορά τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.
Η διατύπωση για πρόοδο των σχέσεων μόνο στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια, δηλαδή, «με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο», καλύπτουν τις ελληνικές θέσεις.
Ύστερα από διαβουλεύσεις, οι ηγέτες κατέληξαν ότι η συνέχιση των διεργασιών για τις σχέσεις με την Τουρκία θα γίνει από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ και «με την επιφύλαξη πρόσθετων κατευθύνσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», που σημαίνει ότι με αυτή την διαδικασία τα κράτη μέλη θα έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο και είναι αυτά που θα δίνουν το πράσινο φως για τα επόμενα βήματα, αξιολογώντας κάθε φορά τη στάση της Άγκυρας. Νωρίτερα, είχε υπάρξει διαφωνία κατά πόσο η αξιολόγηση αυτή θα περνούσε από το Συμβούλιο της ΕΕ ή τον κυρίαρχο ρόλο θα διαδραμάτιζε η Κομισιόν, αποδυναμώνοντας σε αυτή την περίπτωση τη δυνατότητα παρέμβασης των κρατών και το μπλοκάρισμα της διαδικασίας, κάτι που έβρισκε αντίθετες την Αθήνα και τη Λευκωσία.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναθέτει στην COREPER, σεβόμενο τις αρμοδιότητες των αρμόδιων θεσμικών οργάνων, να προωθήσει τις εργασίες σχετικά με τις συστάσεις της Κοινής Επικοινωνίας, σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, με την επιφύλαξη πρόσθετων κατευθύνσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η εποικοδομητική δέσμευση της ίδιας της Τουρκίας θα συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση των διαφόρων τομέων συνεργασίας που προσδιορίζονται στην κοινή ανακοίνωση», είναι η διατύπωση των τελικών Συμπερασμάτων της Συνόδου.
Η παράγραφος που καλύπτει τις θέσεις Ελλάδας-Κύπρου
Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονταν σε απόλυτη συνεννόηση για την διαμόρφωση των τελικών διατυπώσεων, όπου υπάρχει ρητή αναφορά η οποία συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων με το Κυπριακό ζήτημα. Η σχετική παράγραφος, που καλύπτει πλήρως τις θέσεις των δύο χωρών, αναφέρει ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανάληψη και την πρόοδο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματα του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ένωση και το κεκτημένο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει το διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει».
Ελληνικές επιφυλάξεις για Τουρκία
Οι επιφυλάξεις της ελληνικής πλευράς για την Τουρκία, σε αντίθεση με τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία που επιθυμούσαν μεγαλύτερη στήριξη προς την Άγκυρα τόσο σε επίπεδο διατυπώσεων όσο και σε επίπεδο δεσμεύσεων της Ένωσης είναι απολύτως δικαιολογημένες αν ληφθούν υπόψιν οι προκλητικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών από στελέχη της τουρκικής ηγεσίας. Το τελευταίο «χτύπημα» ήρθε από τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ , Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η απόφαση της Ελλάδας για τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο «σαμποτάρει» τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών και κάλεσε τη χώρα μας να μην εγκαταλείψει το δρόμο της διπλωματίας διαμηνύοντας ότι η «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου».
Η Ελλάδα δεν υποχωρεί στα κυριαρχικά της δικαιώματα ούτε πέφτει σε παγίδες
Η κυβέρνηση δεν φαίνεται πρόθυμη να πέσει στην παγίδα μίας αχρείαστης έντασης και διατηρεί χαμηλούς τόνους, καθιστώντας, όμως, σαφές ότι «δεν υπάρχει καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Και βέβαια, οι ρητορικές εξάρσεις από τη γειτονική χώρα δεν έμειναν αναπάντητες. Το ρόλο αυτό ανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, που μιλώντας στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε τις τουρκικές αιτιάσεις «απαράδεκτες» και αβάσιμες. «Με αυτούς τους μαξιμαλισμούς η Τουρκία αυτοαναιρείται και πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα στο Αιγαίο που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε χαρακτηριστικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
iefimerida.gr