23 Απριλίου 2024

Η συγκινητική συνάντηση Μητσοτάκη με γυναίκα που νικά τον καρκίνο χάρη στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»


Μια διαφορετικού είδους συνάντηση είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί του Σαββάτου.

Καθώς ο πρωθυπουργός βάδιζε προς το δημαρχείο του Αγίου Δημητρίου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην περιοχή, τον πλησίασαν δύο γυναίκες. Μία εξ αυτών, η Μαρία, του είπε πως διαγνώστηκε εγκαίρως με καρκίνο του μαστού χάρη στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά».

Οι δύο γυναίκες συνομίλησαν με τον πρωθυπουργό και του περιέγραψαν τις εμπειρίες τους, σημειώνοντας ότι παλαιότερα συχνά αμελούσαν τις τακτικές προληπτικές εξετάσεις. Ωστόσο, όπως εξήγησε στον Κ. Μητσοτάκη η Μαρία, χάρη στις ειδοποιήσεις για τον προγραμματισμό και την παροχή δωρεάν μαστογραφίας η κακοήθεια εντοπίστηκε σε πρώιμο στάδιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε τα καλύτερα στη Μαρία και συνεχάρη τις δύο γυναίκες για τη δύναμή τους, προσθέτοντας πως στόχος του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», όπως και των υπόλοιπων δράσεων για τη διενέργεια δωρεάν προληπτικών εξετάσεων έναντι καρδιαγγειακών και νεοπλασματικών παθήσεων, είναι ακριβώς η κάλυψη πολιτών που ενδεχομένως δεν ελέγχουν συχνά την υγεία τους και η αντιμετώπιση μιας ασθένειας σε πρώτο στάδιο, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι πιθανότητες θεραπείας.

Μάλιστα, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τη Μαρία σε συγκέντρωση πολιτών λίγη ώρα αργότερα. «Συγκινήθηκα πάρα πολύ, διότι σήμερα, ερχόμενος να συναντήσω τον δήμαρχο στο δημαρχείο, λίγο πιο πάνω από εδώ, ήρθαν και με βρήκαν δύο γυναίκες, οι οποίες ήρθαν να με ευχαριστήσουν προσωπικά για το Πρόγραμμα ''Φώφη Γεννηματά''», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η κυρία Μαρία, μου είπε: ''Είχα καιρό να κάνω μαστογραφία, αλλά όταν ήρθε ένα μήνυμα στο κινητό μου, αξιοποίησα αυτή τη δωρεάν δυνατότητα που μου έδωσε η πολιτεία, έκανα μαστογραφία, βρήκα τον καρκίνο και σήμερα νοσηλεύομαι στον ''Άγιο Σάββα'' και θα γίνω καλά. Θα γίνω καλά''. Και είναι χιλιάδες οι ιστορίες τέτοιων γυναικών, που σώθηκαν από ένα προληπτικό πρόγραμμα το οποίο αυτή η κυβέρνηση δρομολόγησε. Γιατί, όταν σκεφτόμαστε την υγεία, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τα νοσοκομεία μας. Πρέπει να βλέπουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να μη φτάσουμε στα νοσοκομεία μας ή να φτάσουμε νωρίτερα στο νοσοκομείο, έτσι ώστε να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να γίνουμε καλά», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χιλιάδες ζωές σώθηκαν χάρη στην προληπτική εξέταση

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, περίπου 300.000  γυναίκες στη χώρα μας έχουν υποβληθεί σε δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία μέσω του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά». Χάρη στην εξέταση, εντοπίστηκαν ευρήματα σε περισσότερες από 20.000 γυναίκες, οι οποίες είχαν στη συνέχεια τη δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν εξέταση από ειδικό γιατρό και σε δωρεάν υπερηχογράφημα.

Το πρόγραμμα απευθυνόταν αρχικά σε γυναίκες 50 έως 69 ετών, όμως με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης τα ηλικιακά όρια διευρύνονται στα 45 έως 74 έτη. Οι νέες δικαιούχοι αναμένεται να ειδοποιηθούν μέσω SMS σύντομα.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν γίνει 1.300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε γυναίκες.