29 Απριλίου 2024

Φλωρίδης: Η δίκη για το Μάτι έγινε με τη νομοθεσία που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Η δίκη για το Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019, με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

«Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι όλο αυτό έγινε με βάση τη νομοθεσία που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε. Συμπληρώνοντας, μάλιστα, ο υπουργός ανάφερε ότι με βάση τον νέο ποινικό κώδικα που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία και τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαΐου, πως το δικαστήριο θα είχε την ευχέρεια να επιβάλλει μεγαλύτερες ποινές: «Στον νέο ποινικό κώδικα υπάρχει διάταξη που λέει ότι αν υπάρχει παραβίαση προληπτικών μέτρων, δηλαδή μέτρων που έχει ανακοινώσει η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική κλπ, η ποινή είναι από 10 έως 20 χρόνια κάθειρξη, με δήμευση περιουσίας».

«Αυτή τη διάταξη την ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία», επισήμανε ακόμα ο κ. Φλωρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στην επισήμανση πως η πλειονότητα των κατηγορουμένων κρίθηκε αθώα από το δικαστήριο σήμερα, ανεξαρτήτως ισχύοντος ποινικού κώδικα, ο κ. Φλωρίδης δήλωσε πως «η δικαιοσύνη και τα όργανά της θα κρίνουν εάν πρέπει να ασκήσουν έφεση» και πως η πρόθεση της προέδρου του Αρείου Πάγου να ζητήσει να καθαρογραφεί άμεσα η σημερινή δικαστική απόφαση στοχεύει πιθανώς στην τάχιστη εξέλιξη της υπόθεσης, προκειμένου να μην υπάρξει παραγραφή (Ιούλιος 2026): «Είδα την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, η οποία προφανώς αποσκοπεί στο να οδηγηθεί τάχιστα και σε ένα ανώτερο δικαστήριο με μεγαλύτερη εμπειρία, μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν την παραγραφή».

Στον διάλογο του υπουργού Δικαιοσύνης με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκαν και τα εξής:

ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Παρακολουθεί ο κόσμος σήμερα την δικαστική απόφαση αυτή σχετικά με τις ποινές για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και όπως καταλαβαίνετε, φαντάζομαι ότι το καταλαβαίνετε και εσείς, το αίσθημα των συγγενών και της κοινής γνώμης, το περί δικαίου αίσθημα δεν ικανοποιείται και είμαι επιεικής, από μια τέτοια απόφαση.

ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ας το εξηγήσουμε όμως. Οι δικαστές δικάζουν με βάση συγκεκριμένους νόμους που είναι υποχρεωμένοι να δικάσουν.

Με ποιους νόμους δίκασαν ή ήταν υποχρεωμένοι να δικάσουν και δίκασαν αυτοί οι δικαστές; Με ποιους; Σύμφωνα με τη σύμβαση των δικαιωμάτων, μάλλον για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την ευρωπαϊκή σύμβαση το Σύνταγμά μας και τα συντάγματα όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσαρμόζονται στην ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου κάθε ένας που κατηγορείται για κάποια εγκληματική πράξη δικάζεται με βάση το νόμο που ισχύει όταν τελεί την εγκληματική πράξη.

Αυτό είναι ευρωπαϊκός μακροχρόνιος κανόνας. Εκτός εάν εντωμεταξύ από την ώρα που διέπραξε το αδίκημα μέχρι την ώρα που θα γίνει η δίκη έχει μεσολαβήσει κάποιος ευμενέστερος νόμος για αυτόν.

Εδώ τι έχουμε λοιπόν; Το 2019 αφού όλο αυτό το φοβερό έγκλημα είχε γίνει το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην Κυβέρνηση άλλαξε την τελευταία μέρα τον Ποινικό Κώδικα. Ενώ είχε γίνει αυτό.

Και οι διατάξεις γενικώς του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους. 'Αρα λοιπόν η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Θα σας πω που θα ήταν η διαφορά; Στο νέο Ποινικό Κώδικα υπάρχει διάταξη η οποία λέει ότι όταν έχουμε παραβίαση προληπτικών μέτρων, δηλαδή ανακοίνωση από το κράτος, από την Πολιτική Προστασία ότι έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και προκύψει πυρκαγιά, από την οποία έχουμε θανάτους, η ποινή είναι μέχρι 20 χρόνια κάθειρξη.

ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Καλά, μέχρι 20 χρόνια, αλλά το τι θα επιβάλει ο δικαστής, δεν το ορίζετε … το ορίζει ο δικαστής.

ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Από 10 ως 20 όμως χρόνια κάθειρξη. Που σημαίνει δηλαδή υποχρεωτικά φυλακή. 'Αρα λοιπόν, για να συνεννοούμαστε. Αυτή τη διάταξη δίνω, για την οποία σας μιλώ, δεν τη ψήφισαν. Τη ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία. Αυτήν για την οποία σας μιλώ.

'Αρα λοιπόν, εδώ η δίκη έγινε. Με βάση μια νομοθεσία η οποία διαμορφώθηκε το 2019, ένα χρόνο μετά από αυτή τη φοβερή τραγωδία, αυτές οι διατάξεις ήταν ευμενέστερες για τους κατηγορουμένους και το δικαστήριο εφάρμοσε αυτές τις διατάξεις.

Τώρα, εάν η απόφαση αυτή έχει πλημμέλειες με βάση αυτό το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο δίκασε, τότε η Δικαιοσύνη και τα όργανά της θα κρίνουν δια των οργάνων αυτών εάν θα πρέπει να ασκήσουν έφεση ή όχι για τις πλημμέλειες αυτές, για τις οποίες ενδεχομένως μπορεί να διαφωνήσει ο εισαγγελέας εφετών ή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αυτό όμως αφορά τη Δικαιοσύνη.

ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Επομένως η αθώωση δεν αλλάζει. Είτε έχεις τον παλιό Ποινικό Κώδικα είτε τον καινούργιο.

ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Σύμφωνοι, για αυτό λέω ότι εάν τα ανώτερα όργανα της Δικαιοσύνης στην κανονική τους ιεραρχία και με βάση τη νομοθεσία εκτιμήσουν, ο Εισαγγελέας ας πούμε των Εφετών έχει 10 μέρες προθεσμία από την ώρα που θα καθαρογραφεί η απόφαση..

ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ίσως γίνει μια έφεση.

ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Δεν το ξέρω εγώ, αλλά λέω ότι τα όργανα αυτά της Δικαιοσύνης έχουν τη δυνατότητα αφού διαπιστώσουν, αν διαπιστώσουν, πλημμέλειες δηλαδή ότι το δικαστήριο δεν εκτίμησε σωστά τα πράγματα, να ασκήσουν μια έφεση.