23 Απριλίου 2024

Το… ανεμοδαρμένο πρόσωπο του Στέφανου και η σπαρασσόμενη Κεντροαριστερά


Γιάννης Σιδέρης

Ο θαλασσοδαρμένος Στέφανος έμεινε στην Αστυπάλαια καθώς ο καιρός δεν του επέτρεψε να  συνεχίσει την περιοδεία του στη Χάλκη και τη Σύμη. Έμεινε ανολοκλήρωτη η επιχείρηση γοητείας στους νησιώτες με το χαμογελαστό του πρόσωπο και την πλήρη απουσία πολιτικού λόγου.

Δεν εξήγγειλε κάποια πολιτική, κάποιο πρόγραμμα. Δεν έδωσε καν κάποια συγκεκριμένη υπόσχεση για τα προβλήματα των κατοίκων των νησιών, πέραν της χαρούμενης κοινωνικής ελαφρότητας.

Απαντώντας δε, στους «λαλίστατους δημοσιολογούντες» που τον λοιδόρησαν ότι έκανε κρουαζιέρα, σημείωσε ότι θα έπρεπε να τους πάρει μαζί του αφού ήταν ο μοναδικός τρόπος «διασύνδεσης των νησιών» - κάτι που …ουδείς Έλληνας γνώριζε ως τώρα.  Και ολοκλήρωσε την ανάρτησή του με ηρωική δραματικότητα «Εμείς είμαστε μαθημένοι στις φουρτούνες».

Ε ναι, τόσα χρόνια του έσκαψαν το πρόσωπο η αρμύρα, το λιοπύρι και οι αέρηδες του Αιγαίου. Τόσα χρόνια στη βιοπάλη, να παλεύει με τα κύματα στο Μαΐάμι.

Κατά τα άλλα φταίει ο Ανδρουλάκης που τον χαρακτήρισε «διασκεδαστή». «Προτιμώ να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα μου παρά ένας ευχάριστος διασκεδαστής», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο «ΜEGA», δυσαρεστώντας τους πρόθυμους που  έχουν  στρατευθεί στην ενότητα της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να σπάσει η κυριαρχία Μητσοτάκη.

Η Κουμουνδούρου αντέδρασε με ανακοίνωση στην οποία καταλογίζει στον Ανδρουλάκη πανικό και λασπολογία, με τα οποία ψάχνει «σωσίβιο για τη  διαφαινόμενη αποτυχία στις προσεχείς ευρωεκλογές». Και  καταλήγει «Εκαστος φ’ ω ετάχθη».

Άρα ο Ανδρουλάκης στηρίζει Μητσοτάκη. Ίσως γιατί είναι εκβιαζόμενος όπως επανειλημμένα έχει ισχυρισθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αναβιώνοντας (και τροφοδοτώντας) τη χυδαία προπαγάνδα («λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει» είχε πει ο αποτρόπαιος θεωρητικός προπαγανδιστής).

Η κόντρα επεκτείνεται και στα κατώτερα κλιμάκια.  Σε πάνελ του Action 24 η Δώρα Αυγέρη κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρουλάκη, ενώπιον του Μιχάλη Κατρίνη, ότι δεν έχουν αντίπαλο τον Μητσοτάκη  αλλά τον Κασσελάκη, στο πλαίσιο  του αγώνα για τη δεύτερη θέση.

Και γιατί τα κάνει αυτά το ΠΑΣΟΚ, κατά την ίδια; Γιατί «σίγουρα ζηλεύουν. Γιατί λένε αν είχαμε τον Κασσελάκη αρχηγό όλος ο κεντροαριστερός χώρος - αν το καταφέρουμε - οι εξελίξεις σε σχέση με τη ΝΔ θα ήταν μεγάλες» (όχι δεν είπε ότι αρχηγός σαν τον Κασσελάκη βγαίνει κάθε εκατό χρόνια).

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου απάντησε και σε δηλώσεις της Έφης Αχτσιόγλου και σε συνέντευξη του Αλέξη Χαρίτση στην «Καθημερινή», καταλογίζοντάς τους φανερή πρόθεση και επιδίωξη «να στηρίξουν μια παραπαίουσα και διεφθαρμένη κυβέρνηση»!  

Η Νέα Αριστερά απάντησε βιτριολικώς, θυμίζοντας εμμέσως τα άρθρα Κασσελάκη υπέρ Μητσοτάκη στον Εθνικό Κήρυκα.

Αυτή η ένταση μεταξύ των τριών κομμάτων σαφώς εξυπηρετεί τη ΝΔ. Αλλά πολύ περισσότερο  την ευχαριστεί να καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης ο influencer Στέφανος.

Ο Στέφανος είναι αγαπητός, δημιουργεί συμπάθεια, και το’ χει με το TikTok (που κατά την Αυγέρη το χρησιμοποιεί «για να μπορέσουμε να ξεκλειδώσουμε αυτή την κατάσταση που μας έχει οδηγήσει στο 107 στην ελευθερία του τύπου»). Αλλά  δεν εκπέμπει εικόνα κυβερνησιμότητας, και ούτε το κόμμα του έχει την ικανότητα να παρουσιάσει πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας.

Τις οικονομικές του υποσχέσεις τις έκανε φύλλο και φτερό ο Χατζηδάκης. Κάτι με το οποίο εξανέστη έτερος υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μάριος Αθανασίου: «Δεν είναι δυνατόν, σε αυτή την ευρωπαϊκή και ελληνική πολιτική, να συζητάμε για κοστολογημένα προγράμματα, όταν αυτά που ήδη κάνουμε  δεν επαρκούν. Και πάμε λοιπόν να προτείνουμε κάτι άλλο» (σ.σ. ακοστολόγητο!).

Ασχέτως όμως τι ευχαριστεί και εξυπηρετεί τη ΝΔ, αυτή η κεντροαριστερά  δεν μπορεί να ενωθεί. Ο παρωχημένος ριζοσπαστισμός της Νέας Αριστεράς (που π.χ. χαρακτήριζε επίθεση στο φοιτητικό κίνημα την αντιμετώπιση από τα ΜΑΤ 50   μπαχαλάκηδων καταληψιών στο  πανεπιστήμιο), ο «Θεούσος» Στέφανος των θαυμάτων,  και το πιο ορθολογικό αν και «χλωμό» ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν κοινά, πέραν της αντιπολίτευσης στη ΝΔ.

Και είναι λάθος οι «πρόθυμοι» να αθροίζουν εικονικά τα ποσοστά των τριών κομμάτων, και να συμπεραίνουν  ότι μια συνεργασία ή συνένωση θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστική δυναμική εισροής ψήφων. Γιατί υπάρχει και το αντίθετο ενδεχόμενο. Κάποιοι ψηφοφόροι να κουνήσουν το μαντήλι.

liberal.gr