«Μαξιλαράκι» της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ το μήνα Απρίλιο. «Κλειδί» για την πορεία των επόμενων μηνών ο Τουρισμός
Άνοδος φορολογικών εσόδων αλλά με άνοδο της κατανάλωσης παρά την ακρίβεια, αποκαλύπτουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η εξέλιξη αυτή, συνδυάζεται και με μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση των εισοδημάτων, έχοντας ως αποτέλεσμα να δημιουργείται υπέρβαση φορολογικών εσόδων άνω του μισού δισ. ευρώ στο α΄ τετράμηνο της χρονιάς.
Τον μήνα Απρίλιο, τα έσοδα από φόρους ξεπέρασαν κατά 37,8% δισ. τις προβλέψεις. Ανήλθαν σε 5,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας υπέρβαση 1,480 δισ. ευρώ ή 37,8% έναντι του μηνιαίου στόχου.
Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε συγκυριακούς λόγους, όπως ότι εισπράχθηκε τον Απρίλιο αντί τον Μάιο η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ (904 εκατ. ευρώ).
Ωστόσο οι τρέχοντες φόροι που εισπράχθηκαν κανονικά στην ώρα τους, σημείωσαν εκτίναξη:
• Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 2,294 δισ. ευρώ σημειώνοντας υπέρβαση 10% έναντι του μηνιαίου στόχου (κατά 231 εκατ. ευρώ). Η αύξηση αυτή δικαιολογείται κατά ένα μέρος από την συνεχιζόμενη ακρίβεια. Είναι όμως τριπλάσια από την ετήσια αύξηση του γενικού πληθωρισμού (3,1% τον Απρίλιο) αλλά και διπλάσια από την αύξηση του πληθωρισμού τροφίμων ίδιο μήνα (5,4%). Συνεπώς η αύξηση εσόδων έναντι των προβλέψεων, οφείλεται εν μέρει και σε αύξηση της κατανάλωσης, ή και σε μείωση της φοροδιαφυγής ενδεχομένως.
• Τα έσοδα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αυξήθηκαν πολύ περισσότερο: ανήλθαν σε 583 εκατ. ευρώ καταγράφοντας υπέρβαση κατά 71 εκατ. ευρώ ή +12,2% από τις αρχικές προβλέψεις. Ωστόσο κάθε αύξηση σε Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης αντανακλά αύξηση στον όγκο των πωλήσεων (ποσότητες).Δεν επηρεάζονται όπως ο ΦΠΑ από την ακρίβεια (αξία πώλησης των προϊόντων), παρά μόνον αρνητικά αφού, όταν οι τιμές είναι πολύ υψηλές, παρατηρείται συγκράτηση της κατανάλωσης (σε ποσότητες) ή και αύξηση του λαθρεμπορίου (από τον οποίο το κράτος χάνει και ΕΦΚ και ΦΠΑ ταυτόχρονα).
Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι από τα περίπου 300 εκατ. ευρώ της υπέρβασης εσόδων (231 εκ. από ΦΠΑ και 71 εκ. από ΕΦΚ), σχεδόν τα μισά (150 εκατ. ευρώ) αντανακλούν αύξηση της κατανάλωσης (δηλαδή το 100% από τα 71 εκατ. από ΕΦΚ και τουλάχιστον το 30% από την υπέρβαση ΦΠΑ).
Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται και από έναν άλλον δείκτη: τα έσοδα από άμεσους φόρους εισοδήματος ανήλθαν σε 1,141 δισ. ευρώ και ξεπέρασαν κατά 240 εκατ. ευρώ τον μηνιαίο στόχο.
Ωστόσο οι πληρωμές περσινών φόρων εισοδήματος σταμάτησαν τον Φεβρουάριο του 2024. Άρα η υπέρβαση αυτή τον Απρίλιο αντανακλά αμιγώς μηνιαίες παρακρατήσεις φόρου σε υψηλότερα από το αναμενόμενο εισοδήματα. Κατά ένα μέρος δικαιολογούν έτσι και αύξηση της κατανάλωσης που καταγράφεται στους έμμεσους φόρους.
Ο συνδυασμός των παραπάνω δείχνει επίσης ότι, από τα 540 εκατ. ευρώ της υπέρβασης εσόδων από φόρους τον Απρίλιο, κατά τα τρία τέταρτα δεν οφείλονται στην ακρίβεια αλλά σε αύξηση εισοδημάτων και κατανάλωσης (150 εκατ. από έμμεσους και 240 εκατ. από άμεσους φόρους ή 390 εκατ. ευρώ αθροιστικά μαζί).
Έτσι σχηματίζεται ένα «μαξιλαράκι» πλεονάσματος εσόδων της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, που μένει να αποδειχθεί αν μπορεί να συνεχισθεί. Σύμμαχος σε αυτό πάντως έρχεται στους επόμενους μήνες και η «εισαγόμενη» κατανάλωση από τον Τουρισμό, οι εισπράξεις από τον οποίο μπορεί και να ξεπεράσουν τα περσινά δεδομένα, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση τόσο στην αγορά, όσο και στα κρατικά έσοδα.
ΚΩΣΤΗΣ ΠΛΑΝΤΖΟΣ
newmoney.gr