22 Μαΐου 2024

Πορτοσάλτε: Έλληνας κροίσος, με οκτώ γράμματα…


Άρης Πορτοσάλτε

Εάν άκουγες έναν τύπο να λέει: «Δεν είναι δυνατόν στα 35 μου να αγοράζω διαμέρισμα 1.800.000 Ευρώ και τρεις στους τέσσερις Έλληνες από 18 μέχρι 35 χρόνων να ζουν στο παιδικό τους δωμάτιο, παρότι πολλοί έχουν κάνει εξαιρετικές σπουδές και διαθέτουν προσόντα. Αυτά θέλω να αλλάξω. Όταν βλέπω δίπλα μου αδικημένους, εξοργισμένους, απογοητευμένους, πιεσμένους, αυτό με επηρεάζει βαθιά»

Θα υπέθετες πως μιλά, ένας λεφτάς, ένας ξιπασιάρης, ένας φαντασμένος, που αγωγή δεν έμαθε τι θα πει…

Εκεί, σε μια πάροδο της πλατείας Κολωνακίου, σηκώνεις ψηλά το κεφάλι σου και αντικρίζεις τον Στέφανο. Είναι ο αρχηγός κόμματος, τον εξέλεξαν άνθρωποι αριστερής ιδεολογίας να βγάλει το κόμμα τους από την κρίση. Το κόμμα το έλεγαν ΣΥΡΙΖΑ, τώρα έχει μετονομαστεί σε «Κασσελάκης». Πιθανώς προσωρινά. Θα φανεί το βράδυ, στις 9 Ιουνίου, από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ο Στέφανος, έχει σχέση με την πολιτική, όση έχουν όλοι εκείνοι οι συμπατριώτες που δηλώνουν έτοιμοι να κυβερνήσουν. Τους…αρκεί να γίνουν πρωθυπουργοί έστω ένα 24ωρο. Θα τους εκλέξουμε στο καφενείο, φυσικά! Στη «μεγάλη Βουλή»…

Ο Στέφανος έχει λύσεις για όλα. Το μόνο που θέλει είναι να νικήσει αυτόν τον Μητσοτάκη. Δεν τον χωνεύει καθόλου, μα καθόλου. Ακούς εκεί, να μην τον πάρει στην κυβέρνηση του. Κοίταξε να δεις, τώρα, τι θα πάθει ο Μητσοτάκης, που υποτίμησε τις πολιτικές του ικανότητες…

Ο Στέφανος έχει έτοιμες λύσεις και τις προσφέρει αφιλοκερδώς. Ποντάρει περισσότερο στους νέους. Οι παλιοί, η μεγάλης ηλικίας άνθρωποι γίνονται συνήθως «αρτηριοσκληρωτικοί». Έχουν δει πολλά στη ζωή τους, έχουν ακούσει άλλα τόσα κι αναγνωρίζουν το παραμύθι από μακριά. Άσε που την πάτησαν μόλις δέκα χρόνια πριν. Ξανά, πάει πολύ.

Ενώ οι νεότεροι, φρέσκοι κι άμαθοι, έχουν μια πιθανότητα παραπάνω να τσιμπήσουν. Υπόσχεται ο Στέφανος να κάνει τους 35άρηδες ιδιοκτήτες διαμερίσματος, αξίας αν όχι 1.800.000 Ευρώ, τουλάχιστον να μπορούν να πλησιάσουν το εκατομμύριο. Δεν θα μαζευτούμε κι όλοι γύρω του, να τον ενοχλούμε. 

Δεν εξήγησε ο Στέφανος πως θα λύσει το πρόβλημα της στέγασης. Δεν υπάρχει άλλωστε λόγος για κάποιο σχέδιο. Το μόνο που πρέπει να γίνει, είναι να πάρει την ψήφο των πικραμένων, των απογοητευμένων, των πιεσμένων, των θυμωμένων. Και τότε θα αποκτήσουν το σπίτι των ονείρων τους, αυτομάτως!

Όχι ακριβώς αυτομάτως. Θα προηγηθεί η απαλλαγή τους από την καταβολή φόρου. Ο Στέφανος υποσχέθηκε κατάργηση φορολογίας στο 90% του πληθυσμού. Δεν θα πληρώνει κανείς πια. Αμέσως, μετά οι νέοι θα εγκαταλείψουν το κρεβάτι του παιδικού τους δωματίου και θα μετακομίσουν στο διαμέρισμα τους.

Ο Στέφανος θέλει να τα αλλάξει όλα. Πικραίνεται όταν βλέπει από το μπαλκόνι των 1.800.000 ευρώ την απλωμένη δυστυχία κάτω στα χαμηλά. Επιχειρηματίας ο ίδιος, καπιταλιστής, αριστερός και λίγο δεξιός και εκατομμυριούχος εφοπλιστής υπόσχεται ένα μόνο πράγμα:

Να κάνει τους Έλληνες πλούσιους, όπως είναι εκείνος.

Χωρίς να πληρώνουν φόρους!

Τι περίεργο βλέπεις;

Ο Στέφανος είναι αληθινός.

Όπως τόσοι και τόσοι που το ψέμα το είχαν καραμέλα…

liberal.gr