Τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην αγροτική επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια του αγροδιατροφικού τομέα επαναβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στους αγροτικούς συνεταιρισμούς ΑΣΟΠ «Δήμητρα» και ΑΣΕΠΟΠ στο Βελβεντό Κοζάνης. Τονίζοντας ότι «οι σταθερές συνεργασίες είναι το μέλλον και βέβαια ξέρετε πολύ καλά ότι οι πελάτες έχουν απαιτήσεις για την ποιότητα. Και στον βαθμό που έχετε καταφέρει να έχετε χτίσει αυτές τις συνεργασίες, νομίζω ότι αυτή είναι και η καλύτερη επένδυση για το μέλλον»
Συζητώντας με τις διοικήσεις και τα μέλη για την παραγωγική δραστηριότητα που ασκούν με αιχμή τις εξαγωγές καθώς και τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούν με γνώμονα τη μείωση του κόστους παραγωγής, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην στήριξη των συνεταιριστικών σχημάτων. «Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να στηρίξουμε τα συνεταιριστικά και συνεταιρικά σχήματα – το ξέρετε εξάλλου – σε πολλά επίπεδα. Και δεν θα κουράζομαι να λέω ότι αυτό είναι το μέλημα και άμα δείτε τα στοιχεία τού πόσοι αγρότες μας συνεργάζονται, συνεταιρίζονται σε σχέση με την Ευρώπη, είμαστε πολύ χαμηλά, οπότε θέλουμε πάντα να αναδεικνύουμε πρότυπα καλής συνεργασίας. Και νομίζω ότι εσείς δείχνετε και σε αυτόν τον τρόπο τον δρόμο, συνεργαζόμαστε πολύ καλά», επισήμανε.
Μέτρα για μείωση κόστους παραγωγής
Επί τάπητος τέθηκαν με τα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών τα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. «Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε με το κόστος παραγωγής, έχουμε κάθε λόγο γιατί θέλουμε οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας να είναι ανταγωνιστικοί. Κάναμε μία αρκετά γενναία κίνηση με τη ΔΕΗ, με δική μου προσωπική παρέμβαση, για να μπορούμε να δώσουμε μακροχρόνια καλές τιμές στο ρεύμα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συζήτηση τέθηκαν επίσης οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή, η ενεργητική προστασία των καλλιεργειών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι αποζημιώσεις που χορηγεί ο ΕΛΓΑ. «Για τον ΕΛΓΑ αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι βάλαμε βαθιά το χέρι στην τσέπη τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, γιατί προφανώς οι εισφορές δεν κάλυψαν το σύνολο των ζημιών. Δαπανήσαμε πάνω από 500 εκατομμύρια πρόσθετα για να μπορέσουμε να αποζημιώσουμε αγρότες από φυσικές καταστροφές.
Και τώρα, βέβαια, μεγάλη πρόκληση είναι ο καινούργιος Κανονισμός του ΕΛΓΑ, για να είμαστε πια πιο προσαρμοσμένοι και να δώσουμε όμως και μια πραγματική αίσθηση ότι η ασφάλιση είναι μια ανταποδοτική συνεισφορά και ότι ό,τι πληρώνεις πρέπει να μπορείς και να το παίρνεις. Και να περάσουμε και ένα μέρος της ευθύνης και λίγο περισσότερο και στον ίδιο τον παραγωγό», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Από την πλευρά τους, τα μέλη των συνεταιρισμών ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τις επενδύσεις που υλοποιούν αλλά και τη σημασία που αποδίδουν στις εξαγωγές, που κατευθύνονται κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη και ανέρχονται έως το 50% των συνολικών τους πωλήσεων.
Έπειτα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Δημαρχείο Βελβεντού και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Μανώλη Στεργίου, κατά την οποία συζητήθηκαν ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός έκανε στάση στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των έργων αποκατάστασης και αναβάθμισής της.
Η ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στην Κοζάνη
«Αγαπητέ Περιφερειάρχα, αγαπητέ Πρόεδρε, φίλες και φίλοι, Nεοδημοκράτισσες και Nεοδημοκράτες, σας ευχαριστώ γι’ αυτή την τόσο ζεστή υποδοχή στην Κοζάνη και στη Δυτική Μακεδονία. Καταρχάς, να πω χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες.
Και να σας πω και πάλι ξεκινώντας ένα μεγάλο "ευχαριστώ", διότι όταν περιόδευσα στη Δυτική Μακεδονία πριν από τις κρίσιμες διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, σας ζήτησα τότε να μας εμπιστευτείτε με την ψήφο σας να πάμε την Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία πιο μπροστά, και το κάνατε και με το παραπάνω. Και αυτή η στήριξή σας είναι μία επιταγή ευθύνης, την οποία θα την εξαργυρώσουμε με σκληρή δουλειά, όλη αυτή την τετραετία.
Όμως, φίλες και φίλοι, βρίσκομαι σήμερα εδώ, πρωτίστως για να μιλήσω για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Kαι να ξεκινήσω επαναλαμβάνοντας αυτό το οποίο είπε ο κ. Περιφερειάρχης, ότι η Ευρώπη έχει αφήσει το αποτύπωμά της παντού στην πατρίδα μας και ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κατεξοχήν η παράταξη της Ευρώπης.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο ιδρυτής μας, ήταν αυτός που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, στις αρχές της δεκαετίας του ΄80. H παράταξή μας ήταν αυτή που στις κρίσιμες εβδομάδες του καλοκαιριού του 2015, όταν φλερτάραμε με την απόλυτη χρεοκοπία, κράτησε την πατρίδα μας στην Ευρώπη. Βάλαμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό συμφέρον.
Και τώρα, η παράταξή μας είναι αυτή πάλι που πέντε χρόνια τώρα αγωνίζεται να φέρει την πατρίδα μας πιο κοντά στην Ευρώπη. Και σήμερα, η Ελλάδα του 2024, σας διαβεβαιώνω ότι στην Ευρώπη η φωνή μας ακούγεται. Δεν είμαστε πια το «μαύρο πρόβατο», είμαστε μία χώρα με αυτοπεποίθηση, μια χώρα η οποία ξέρει να διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο προς όφελος όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων.
Και οι εκλογές της 9ης Ιουνίου θα καθορίσουν, εν πολλοίς, με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ακουγόμαστε, με ισχυρή φωνή, σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρώπης.
Και αν σκεφτείτε τα τελευταία πέντε χρόνια πόσες σημαντικές ευρωπαϊκές αποφάσεις επηρέασαν τη δική σας τη ζωή: από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, από τα σχέδια βελτίωσης, από τη στήριξη των παραγωγών μας, μέχρι τα περιφερειακά προγράμματα, το ΕΣΠΑ.
Από τη μεταναστευτική πολιτική, όπου η πατρίδα μας πρωταγωνίστησε στο να φυλάξουμε τα σύνορά μας και να καταστήσουμε τα ελληνικά σύνορα, σύνορα της Ευρώπης, μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο προσωπικά διαπραγματεύτηκα στις Βρυξέλλες το καλοκαίρι του 2020 και φέραμε πίσω 36 δισεκατομμύρια πρόσθετων πόρων τα οποία επενδύονται ήδη τώρα που μιλάμε.
Δείτε το νοσοκομείο σας. Στο νοσοκομείο σας μία καινούργια πτέρυγα κατασκευάζεται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών ξαναγίνονται ολοκαίνουργια με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Βλέπετε το αποτύπωμα των ευρωπαϊκών πόρων παντού. Στα Σέρβια, που ήμουν λίγο πιο πριν, το κέντρο υγείας ανακατασκευάζεται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι σημαντικές χρηματοδοτήσεις οι οποίες στηρίζουν τους αγρότες μας είναι ευρωπαϊκοί πόροι. Τους επιτρέπουν να γίνονται πιο ανταγωνιστικοί, να συνεργάζονται, να εξάγουν, να είναι πιο παραγωγικοί.
Το αποτύπωμα, λοιπόν, της Ευρώπης είναι παντού γύρω μας. Και στις επόμενες εκλογές αυτό το οποίο θα κριθεί πρώτα και πάνω από όλα, είναι η δυνατότητα της χώρας μας να εξακολουθεί να μπορεί να διεκδικεί στην Ευρώπη σε μια κρίσιμη συγκυρία και να εξασφαλίζει για την πατρίδα μας συνεχή και διαρκή οφέλη.
Γι’ αυτό, πρώτα και πάνω από όλα, θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ποιοι ευρωβουλευτές θα μας εκπροσωπήσουν αλλά και πόσο δυνατή θα ακούγεται η φωνή μας στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.
Έχουμε το προνόμιο, φίλες και φίλοι, αυτή τη στιγμή που μιλάμε η Νέα Δημοκρατία να είναι το πιο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα εντός της οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα. Και θέλουμε αυτή τη θέση να την κρατήσουμε και να την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο.
Και θα σας έλεγα ότι, ειδικά εδώ, στη Δυτική Μακεδονία και στην Κοζάνη, οι ευρωπαϊκές αποφάσεις παίζουν διπλά σημαντικό ρόλο. Σε μια εποχή και σε μια περιοχή που πρέπει να κάνουμε πράξη τη δίκαιη μετάβαση, εμείς ήμασταν αυτοί που εξασφαλίσαμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις μέγιστες δυνατές επιδοτήσεις για να μπορούν να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις εδώ στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα, για να μπορέσουμε να περάσουμε με ήρεμο τρόπο στη νέα εποχή της παραγωγής της καθαρής ενέργειας.
Και βέβαια, μιας και μιλάμε και για ενέργεια, συνάντησα λίγο πριν έρθω εκπροσώπους των εργαζομένων της ΔΕΗ. Εγώ θέλω να θυμίσω πού ήταν η ΔΕΗ το 2019 όταν ήρθαμε στα πράγματα και πού είναι σήμερα. Τη σώσαμε, στηρίξαμε τους εργαζόμενους, πληρώνει καλύτερους μισθούς και η ΔΕΗ αυτή θα παίξει με τον τρόπο της πρωταγωνιστικό ρόλο και στην πράσινη μετάβαση της επόμενης ημέρας.
Σκεφτείτε, λοιπόν, λίγο τα στοιχήματα από το 2024 και μετά και τι θα χρειαστεί να αποφασίσουμε στις Βρυξέλλες από εδώ και στο εξής. Αν θα έχουμε, για παράδειγμα, ένα καινούργιο Ταμείο Ανάκαμψης. Το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο τρέχει αυτή τη στιγμή θα τελειώσει το 2026. Προσωπικά αγωνίζομαι ώστε να αποκτήσουμε ένα μόνιμο εργαλείο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης τέτοιων σημαντικών επενδύσεων.
Έβλεπα τώρα τα παιδιά τα οποία κάνουν το φροντιστήριό τους προετοιμαζόμενα για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Αφού τους ευχηθώ καλή επιτυχία, να πω και μία κουβέντα ακόμα: σε όλα τα σχολεία τα οποία πηγαίνω και επισκέπτομαι τώρα, βλέπω να έχουν ήδη εγκατασταθεί διαδραστικοί ψηφιακοί πίνακες, από την Ε’ Δημοτικού μέχρι την Γ’ Λυκείου. Για τους λίγο μεγαλύτερους, ο μαυροπίνακας ο κλασικός με την κιμωλία, αυτός ανήκει πια στο παρελθόν. Τώρα έχουμε ψηφιακούς πίνακες που κάνουν το μάθημα πιο ενδιαφέρον και πιο διαδραστικό. Το έχουν αγκαλιάσει και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές και οι μαθητές. Και αυτό είναι χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Και μιας και μιλάμε και για φροντιστήρια, επειδή ξέρετε το μέλημά μας και το μέλημα της παράταξής μας είναι πάντα να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, θέλω και εδώ να σας μιλήσω για μία σημαντική πρωτοβουλία την οποία εξαγγείλαμε με τον Υπουργό Παιδείας πριν από μία εβδομάδα, σε ένα χωριό, όχι πολύ μακριά από εδώ, στα Ριζώματα Πιερίας. Ανακοινώσαμε το δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, για εκείνες τις οικογένειες που μπορεί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να στέλνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήριο. Για τα απομονωμένα χωριά εδώ της Κοζάνης, από τα οποία για να έρθει το παιδί ενδεχομένως στην Κοζάνη να κάνει φροντιστήριο, θα πρέπει να διανύσει μία ώρα δρόμο.
Αυτό σημαίνει στην πράξη σύζευξη της τεχνολογίας με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και όλα αυτά γίνονται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Σκεφτείτε, λοιπόν, την επόμενη μέρα στην Ευρώπη πόσο σημαντικό είναι η φωνή της πατρίδας μας να ακούγεται δυνατή.
Στα αγροτικά είμαστε σε μια φάση όπου συζητάμε τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και γνωρίζετε και γνωρίζουμε ότι η πράσινη μετάβαση στον πρωτογενή τομέα δεν είναι μια εύκολη, δεν είναι μια απλή υπόθεση. Είναι μια υπόθεση η οποία χρειάζεται και χρόνο και
υποστήριξη. Ποιοι θα είναι αυτοί οι οποίοι θα διαπραγματευτούν τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική την επόμενη μέρα και θα δώσουν στους αγρότες μας, στους κτηνοτρόφους μας τη δυνατότητα να μπορούν να κάνουν αυτή τη μετάβαση με έναν τρόπο, όμως, που δεν θα θίγει τα εισοδήματά τους. Να το σκεφτούμε και αυτό όταν θα πάμε να ψηφίσουμε στις 9 Ιουνίου.
Για να δούμε λίγο και τις σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις. Ο κόσμος το 2024, φίλες και φίλοι, δεν θυμίζει σε τίποτα τον κόσμο του 2019, όταν είχαμε για τελευταία φορά ευρωεκλογές. Έχουμε έναν πόλεμο στην «καρδιά» της Ευρώπης, έχουμε μια Μέση Ανατολή η οποία φλέγεται, έχουμε τη διαρκή απειλή μιας επόμενης ενδεχομένως ενεργειακής κρίσης και η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει στη γεωπολιτική της σταθερότητα.
Αυτό ξέρετε τι μπορεί να σημαίνει για εμάς; Ένα κοινό ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο από το οποίο να μπορούμε να χρηματοδοτούμε επενδύσεις που θα αφορούν και τη δική μας άμυνα. Αυτό τελικά σημαίνει ότι θα δαπανούμε λιγότερα χρήματα από τον εθνικό προϋπολογισμό για την άμυνα, γιατί θα μας δίνει η Ευρώπη λεφτά, για να το πω πολύ απλά, και θα διοχετεύουμε χρήματα τα οποία σήμερα αναγκαστικά τα κατευθύνουμε στην αμυντική θωράκιση της χώρας σε άλλες δράσεις. Σημαντικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες τα επόμενα χρόνια.
Θα συνεχίσουμε να έχουμε μία μεταναστευτική πολιτική η οποία θα είναι δίκαιη και αυστηρή, με ευρωπαϊκή στήριξη; Όταν πρωτοπήγα στις Βρυξέλλες, το 2019, είχαμε μεγάλη δυσκολία να εξηγήσουμε τι συμβαίνει στα ελληνικά σύνορα. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση η Ευρώπη να έχει αλλάξει άποψη και να χρηματοδοτεί δράσεις φύλαξης των συνόρων. Και σας διαβεβαιώνω ότι η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ κοντά να χρηματοδοτήσει και την κατασκευή του φράχτη, τον οποίον, ούτως ή άλλως, η χώρα μας πρέπει να ολοκληρώσει προκειμένου να φυλάμε τα σύνορά μας με αποτελεσματικότητα και με ασφάλεια.
Θα μπορέσουμε στην Ευρώπη να αποκτήσουμε μία ενιαία δημογραφική πολιτική; Μιλάμε πολύ για το δημογραφικό, το μεγαλύτερο πρόβλημα μακροπρόθεσμα το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα μας. Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, δημογραφική κρίση αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.
Πώς θα στηρίξουμε, λοιπόν, την οικογένεια; Εμείς το έχουμε κάνει αυτό, στο μέτρο που μπορούμε. Εμείς ήμασταν αυτοί που δώσαμε το επίδομα γέννας και αυξήσαμε το επίδομα γέννας. Εμείς είμαστε αυτοί που δώσαμε το επίδομα μητρότητας και στις αγρότισσες και στις ελεύθερες επαγγελματίες, έτσι ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη, γιατί δεν υπήρχε δικαιοσύνη σήμερα ως προς τα επιδόματα αυτά. Χρειαζόμαστε όμως και ευρωπαϊκή βοήθεια και αναγνώριση ότι αυτό το πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν έχει μόνο εθνική, έχει ευρωπαϊκή διάσταση.
Θέλω, επίσης, να σας επισημάνω, φίλες και φίλοι, ότι η μόνη παράταξη η οποία στη διάρκεια του προεκλογικού λόγου και του προεκλογικού αγώνα μιλάει για τα θέματα της Ευρώπης είμαστε εμείς. Όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν πει κουβέντα για την Ευρώπη. Αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές μόνο μέσα από το πρίσμα τού να στείλουν, λέει, «μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση».
Εγώ τους λέω, ναι, θα στείλουμε μήνυμα στις 9 Ιουνίου, αλλά θα είναι μήνυμα σταθερότητας, συνέχειας, συνέπειας και στήριξης της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ήμασταν εμείς αυτοί που μετατρέψαμε τις ευρωεκλογές σε ένα άτυπο δημοψήφισμα. Στις ευρωεκλογές, εξάλλου, δεν κρίνεται ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο, αυτό αποφασίστηκε από τον κυρίαρχο ελληνικό λαό στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.
Όμως, όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία, με τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά θα μπορεί να συνεχίσει στον δρόμο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που τόσο ανάγκη έχει σήμερα η χώρα.
Μας εκλέξατε και μας εμπιστευτήκατε και πάλι με αυξημένο ποσοστό στις εκλογές του Ιουνίου, ακριβώς για να οδηγήσουμε γρήγορα τη χώρα σε αυτόν τον δρόμο των μεγάλων αλλαγών. Και η σταθερότητα, για την οποία θεωρούμε ότι είναι μεγάλο ζητούμενο σήμερα, δεν πρέπει να συγχέεται με τη στασιμότητα. Η σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε γρήγορα τον δρόμο των μεγάλων αλλαγών που ήδη έχουμε δρομολογήσει.
Με μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται πιο γρήγορα, που δημιουργεί θέσεις εργασίας. Θα θέλαμε περισσότερες θέσεις εργασίας και στη Δυτική Μακεδονία και θα εργαστούμε γι΄ αυτό.
Αλλά για να δούμε λίγο τη μεγάλη εικόνα. Πριν από πέντε χρόνια έρχονταν εργαζόμενοι και μας έλεγαν «να μας βρείτε δουλειά», σήμερα έρχονται εργοδότες και μας λένε «βρείτε μας εργαζόμενους». Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή η οποία έχει συντελεστεί στην αγορά εργασίας και έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε για να στηρίξουμε την οικονομία, να βελτιώσουμε τους μισθούς, να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα.
Αλλά αυτή είναι η κυβέρνηση η οποία έδωσε για πρώτη φορά αυξήσεις στις συντάξεις, για πρώτη φορά αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και που σταθερά αυξάνει και τον κατώτατο και τον μέσο μισθό. Και ο δρόμος αυτός είναι ένας δρόμος ο οποίος δεν πρέπει να διαταραχθεί.
Τις μεγάλες αλλαγές τις έχουμε κάνει σε πολλά επίπεδα και θέλω να κάνω μία ξεχωριστή αναφορά εδώ στα θέματα της παιδείας, επειδή έχετε την τύχη να έχετε ένα εξαιρετικό πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο αυτή η κυβέρνηση το έχει στηρίξει και θέλει να το αναδείξει σε πόλο γνώσης και καινοτομίας για την περιοχή, ώστε να μην αισθάνεται ένα νέο παιδί από την Κοζάνη την ανάγκη να φύγει από τον τόπο του για να πάει να σπουδάσει στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Με συνθήκες διαβίωσης, με φοιτητικές στέγες, με καλούς καθηγητές, ένα περιφερειακό αναπτυξιακό εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο μπορεί να στηρίξει την τοπική ανάπτυξη.
Για όλα αυτά και για πολλά άλλα αυτή η κυβέρνηση θέλει να εξακολουθεί να αγωνίζεται. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα το κάνουμε. Θα το κάνουμε ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος. Αλλά επειδή το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό στις εκλογές της 9ης Ιουνίου, θα μας δώσει μια παραπάνω ώθηση για να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα στον δρόμο αυτών των μεγάλων αλλαγών.
Θέλω λοιπόν και πάλι, καταλήγοντας, και αφού σας ζητήσω συγγνώμη για την καθυστερημένη μου έλευση, η οποία οφείλεται σε μια πολύ ωραία περιοδεία την οποία έκανα στο νότιο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας της Κοζάνης, θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι για την παρουσία σας. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη στήριξή σας. Θέλω να ευχαριστήσω πρώτα και πάνω από όλα, το κάνω πάντα αλλά αισθάνομαι την ανάγκη, να ευχαριστήσω τους παραδοσιακούς παλιούς πιστούς οπαδούς και φίλους της Νέας Δημοκρατίας.
Σήμερα η παράταξη είναι στα πάνω της. Αλλά δεν ήμασταν πάντα στα πάνω μας, έχουμε διαχειριστεί και νίκες και ήττες. Και αν δεν είχαμε τους παραδοσιακούς μας φίλους κοντά και στις δύσκολες στιγμές, δεν θα ήμασταν σήμερα τόσο δυνατοί. Θα είχαμε ενδεχομένως την τύχη κάποιων άλλων κομμάτων, τα οποία αυτή τη στιγμή αγωνίζονται με το ζόρι μπας και καταφέρουν να φτάσουν στη δεύτερη θέση.
Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τους συμπολίτες μας οι οποίοι συστρατεύτηκαν μαζί μας στις τελευταίες εκλογές, που δεν ήταν πάντα φίλοι της Νέας Δημοκρατίας. Τι είδαν αυτοί οι συμπολίτες στη Νέα Δημοκρατία;
Μια δύναμη ευθύνης, μια δύναμη συνέπειας, μια δύναμη αποτελεσματικότητας. Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε αλάθητοι, πάντα είχαμε το θάρρος να ζητάμε συγγνώμη όταν κάνουμε ένα σφάλμα, αλλά να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να διορθώνουμε την πορεία μας.
Όμως, είμαστε μια δύναμη προκοπής η οποία στηρίζει όλη την ελληνική κοινωνία, που δεν κάνει διακρίσεις, που στέκεται πρωτίστως δίπλα στους πιο αδύναμους και γι’ αυτό μας εμπιστεύτηκαν και συμπολίτες μας που μπορεί να μην ανήκαν στον παραδοσιακό μας χώρο.
Και θέλω και αυτούς να τους ευχαριστήσω και να τους ζητήσω όλοι μαζί να συμπορευτούμε. Να απαντήσουμε στην αδράνεια και στην αδιαφορία με την οποία κάποιοι πολίτες μπορεί να αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές, για τους λόγους που σας εξήγησα, γιατί την επόμενη μέρα αυτά που θα συμβούν στην Ευρώπη θα επηρεάσουν τις ζωές όλων μας.
Και να δώσουμε ένα μεγάλο «παρών» στην κάλπη της 9ης Ιουνίου. Να στείλουμε και εδώ από τη Δυτική Μακεδονία ένα μήνυμα νίκης.
Σταθερά, ερχόμαστε πιο κοντά στην Ευρώπη, με τη Νέα Δημοκρατία πάντα πρωταγωνίστρια.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, χρόνια πολλά και πάλι στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες, να είστε καλά και με τη νίκη.
Ευχαριστώ πολύ».