Καθησυχαστικός σε ότι αφορά τις επιπτώσεις από τον θάνατο του Ιρανού Προέδρου στην ελληνική οικονομία εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι «η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει έκτακτα γεγονότα», τονίζοντας ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν. Μιλώντας, δε, για την ακρίβεια αναγνώρισε ότι «η εισαγόμενη ακρίβεια είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει διαρκώς πρωτοβουλίες για να μειώσει τις επιπτώσεις του και να προστατεύσει τους καταναλωτές».
«Αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, μειώνουμε φόρους, κάνουμε παρεμβάσεις στην αγορά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, λαμβάνουμε στοχευμένα μέτρα που συγκρατούν ή μειώνουν σταδιακά τις τιμές στο ράφι και φυσικά η ΔΙΜΕΑ συνεχίζει τους εντατικούς ελέγχους. Ήδη μέσα σε έναν χρόνο έχουν γίνει πάνω από 45.000 έλεγχοι κι έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους άνω των 15 εκατ. ευρώ. Ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έκανε πρώτους από όλους τους ευρωπαίους ηγέτες, ο πρωθυπουργός». Ανέφερε ότι το Σάββατο όπως είχε προαναγγείλει για την αντιμετώπιση του ζητήματος των τιμών προϊόντων πολυεθνικών εταιρειών, με επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναδεικνύει το ζήτημα των αδικαιολόγητα υψηλών τιμών σε επώνυμα βασικά καταναλωτικά προϊόντα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε αγορές άλλων κρατών-μελών όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Τσεχία, η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβακία. «Στην επιστολή αναδεικνύεται η ανάγκη για την περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς στο πολιτικά κρίσιμο πεδίο της προστασίας των καταναλωτών και των εισοδημάτων τους», τόνισε.
Αναφορικά με τα σενάρια που θέλουν τον πρωθυπουργό να εγκαταλείπει το πρωθυπουργικό αξίωμα για κάποιοι ευρωπαϊκό θύμισε ότι κάθε φορά που ορισμένοι «επινοούν κρίσεις», ο κ. Μητσοτάκης βγαίνει στην Ευρώπη για να εξασφαλίσει χρήματα για τη χώρα του. «Αυτή η ενέργεια δείχνει ότι αυτό που τον νοιάζει είναι να εξαντλήσει και τη δεύτερη τετραετία. Εκεί, θα κριθούμε στις εκλογές του 2027», είπε ο Παύλος Μαρινάκης και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει ζήτημα αξιοποίησής του σε κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Στόχος να υπάρξει η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας»
Σχετικά με τα εθνικά θέματα ο κυβερνητικός απάντησε απάντησε στο Τουρκικο Υπουργέιο Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας την πρόσφατη ανάρτηση του πρωθυπουργού. «Όσοι έχουμε ρίζες, όπως εγώ από τη γιαγιά μου, στεκόμαστε βουβοί στη γενοκτονία, δεν θα ξαναγράψουμε την ιστορία, ποτέ δεν θα σταματήσουμε να τιμούμε την Ημέρα αυτή, με στόχο να υπάρξει η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας. Θέλουμε το διάλογο, αυτό είναι άλλο, δεν παραχωρούμε σπιθαμή των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά υπάρχουν οφέλη από τον διάλογο», είπε.
«Πυρά» στον ΣΥΡΙΖΑ
Ταυτόχρονα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερ της κύρωσης των τριών Μνημονίων. «Θεωρούμε κακόγουστο αστείο να επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση στην κύρωση των μνημονίων των Πρεσπών. Θέλουν να τα δώσουμε όλα, να τα υπογρράψουμε όλα. Για ποιο λόγο αυτή η βιασύνη του ΣΥΡΙΖΑ; Εμείς δεν θα τα φέρουμε στη Βουλή, υπενθυμίζουμε συνεχώς την ομιλία Μητσοτάκη τον Ιανουάριο του 2019 ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί, όπως έλεγε προεκλογικά, εφόσον ψηφιστεί, παρόλο που είναι μια κακή συμφωνία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του», είπε.
Κλείνοντας ανέφερε ότι σήμερα στις 19:00, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στο πλαίσιο της 49ης τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΕ. Αύριο, Τρίτη 21 Μαΐου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Δυτική Μακεδονία. Την Τετάρτη 22 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί και θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Eurelectric Power Summit της ΔΕΗ».