24 Μαΐου 2024

📺Βουλή: Αντιπαράθεση Γεωργιάδη και Σκρέκα με την αντιπολίτευση για την ακρίβεια



Υψηλοί τόνοι με επίκεντρο την ακρίβεια, επικράτησαν στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ των Υπουργών, Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα και Υγείας,'Αδωνι Γεωργιάδη με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης «για την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή, της ανάπτυξης και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς».

Έντονη ήταν η αντίδραση τόσο του κ. Σκρέκα, όσο και του κ. Γεωργιάδη στην κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση από την Αντιπολίτευση, η οποία έκανε λόγο «για πολιτική που ανέβασε στα ύψη την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια ενισχύοντας τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των ελλήνων καταναλωτών, και απέρριψαν τις κατηγορίες ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια και βρίσκεται στη δεύτερη θέση από το τέλος στις χώρες της ΕΕ, σε ότι αφορά την αγοραστική δύναμη.

«Εάν θέλετε να έχετε ως παράδειγμα την Ευρώπη να βλέπετε και την πραγματικότητα. Η ακρίβεια είναι μικρότερη στην Ελλάδα από ότι σε άλλες χώρες. Χθες, δημοσιεύθηκε ο πίνακας από την ΕΛΣΤΑΤ της μεταβολής των τιμών σε Ελλάδα και ΕΕ την πενταετία 2019-2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά: Ο Εναρμονισμένος γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή την πενταετία 2019-2024 στην Ελλάδα είναι 16,5% και στην ΕΕ των 27, 23, 1%. Και σε ότι αφορά τα τρόφιμα, που γίνεται όλη η φασαρία, στην Ελλάδα ήταν 33,9% και στην ΕΕ 33,8%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

«Η πραγματικότητα λοιπόν για την ΕΕ, λέει ότι δεν είναι η ακρίβεια στην Ελλάδα περισσότερο από όλη την Ευρώπη, και σε πάρα πολλά είδη είναι και μικρότερη. Αυτή είναι η αλήθεια».

Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας υπεραμύνθηκε των μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας τονίζοντας ότι έχουν φέρει απτά αποτελέσματα.

«Για πρώτη φορά επιβάλλονται τα πρόστιμα και εισπράττονται στις εταιρίες που αισχροκερδούν και τα μέτρα που επιβλήθηκαν έχουν ήδη θετικά αποτελέσματα. Δεν είπαμε ότι έχουμε λύσει όπως θα επιθυμούσαμε το πρόβλημα της ακρίβειας, που δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Αλλά συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας και δεν θα τις σταματήσουμε μέχρι να έχουμε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού», επεσήμανε ο κ. Σκρέκας.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατηγορώντας την ότι «αρνείται να μειώσει τους έμμεσους φόρους, δεν θέλει να φορολογήσει τα υπερκέρδη, εν θέλει να αξιοποιήσει τα υπερπλεονάσματα, που ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ για το 2022, σε 1,8 δισ. ευρώ για το 2023 και με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν θα φτάσουν στα 660 εκατ. ευρώ για το 2024».

Όπως είπε ο κ. Παππάς «η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό τροφίμων», ενώ χαρακτήρισε τις προτάσεις του κόμματος του για την ακρίβεια, «απολύτως εφαρμόσιμες», λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο κ. Μητσοτάκης μεθόδευσε να επισπευστεί η αξιολόγηση των προτάσεων που κάναμε για την ακρίβεια από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποίο έρχεται και εκθέτει ανεπανόρθωτα το οικονομικό επιτελείο, δίνοντας ένα ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση. Πριν από έναν μήνα οι κύριοι Θεοχάρης και Πετραλιάς είχαν δώσει στη δημοσιότητα, αξιολογήσεις για τις προτάσεις μας, οι οποίες έχουν πέσει έξω κατά 1 δισ. ευρώ. Όχι κατά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κατά το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσε με 500 εκατ. ευρώ απόκλιση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των συντελεστών στον ΦΠΑ, με 300 εκατ. ευρώ απόκλιση τη μείωση στους ειδικούς συντελεστές και κατά 200 εκατ. ευρώ απόκλιση τη μείωση στον ΕΦΚ. Πρόκειται για ένα ηχηρό χαστούκι».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, έκανε λόγο για «αποτυχημένα μέτρα της κυβέρνησης η οποία δεν έχει πλέον καμία αξιοπιστία στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας», και για «παρουσίαση επιλεκτικών στατιστικών στοιχείων», τονίζοντας ότι «σε ότι αφορά στους δείκτες για την ετήσια εξέλιξη του πληθωρισμού τροφίμων σε Ευρωζώνη και Ελλάδα, τα στοιχεία καταρρίπτουν κάθε αφήγημα ή παραμύθι που διακινεί».

«Στις χώρες της Ευρωζώνης ο πληθωρισμός τροφίμων μειώθηκε κατά 11,5 μονάδες από το Μάιο του 2023 μέχρι τον Απρίλιο του 2024. Στην Ελλάδα την αντίστοιχη περίοδο η μείωση ήταν σχεδόν η μισή, δηλαδή 6,2 μονάδες και αφού είχε προηγηθεί μέσα στο καλοκαίρι αύξηση», ανέφερε ο κ. Κατρίνης και πρόσθεσε:

«Το αφήγημα της κυβέρνησης για την ισχυρή οικονομία, έχει θολώσει και σε λίγο δεν θα πείθει ούτε τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του κ. Μητσοτάκη».

Γεωργιάδης σε Κατρίνη: Σε 25 χρόνια κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δεν βάλατε ούτε ευρώ πρόστιμο»

Αιχμές άφησε επίσης ο κ. Κατρίνης για καθυστέρηση επιβολής προστίμων που επιβλήθηκαν, σε κάποιες κατηγορίες ειδών, μετά από κλαδικές έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και «σχετικά με πρόσωπο, το οποίο καθυστερούσε μια υπόθεση που αφορά εκατομμύρια έλληνες οι οποίοι πληρώνουν υπέρογκες χρεώσεις τραπεζών», όπως είπε.

Έντονα αντέδρασε ο Υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας χαρακτηριστικά στον κ. Κατρίνη:

«Να έχετε κυβερνήσει 25 χρόνια, να μην επιβάλετε πρόστιμο ούτε ένα ευρώ, εμείς να έχουμε βάλει 50 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο και να έρχεστε εδώ να μου κάνετε και τον γαμπρό παρά πάει. Πρόστιμα ΠΑΣΟΚ μηδέν σε τράπεζα, ούτε ένα ευρώ, ούτε ένα χαρτόσημο δεν έχετε βάλει, άρα ψυχραιμία. Η μόνη κυβέρνηση που έχει πολεμήσει τις τράπεζες για τις παράνομες χρεώσεις είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, καμία άλλη. Τέλος. Και όλα τα άλλα που μου λέτε είναι για να κάνουμε μπάνιο το καλοκαίρι».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε λόγο για «μέτρα στασιμότητας και όχι σταθερότητας όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, προσπαθώντας να δημιουργήσει μία εικονική πραγματικότητα ότι δήθεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια ενώ την ίδια ώρα ενισχύει τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρουσιάζει επιλεκτικά στατιστικά στοιχεία για να θολώνει τα νερά σημειώνοντας ότι η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα του συσχετισμού του πληθωρισμού με τους μισθούς οι οποίοι είναι πολύ χαμηλοί και για αυτό η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χαμηλότερη θέση στην ΕΕ στην αγοραστική τιμή».