18 Ιουνίου 2024

📺Απόστολος Λύτρας: Όταν έλεγε πως «ούτε οι Ταλιμπάν δεν έχουν τέτοιο μένος για τις γυναίκες» – Η μαρτυρία για τον γιατρό που εξέτασε την Σοφία Πολυζωγοπούλου


Αντιδράσεις έχουν προκληθεί από την απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα να αφήσουν ελεύθερο με περιοριστικούς όρους τον Απόστολο Λύτρα, ο οποίος ομολόγησε τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, Σοφίας. Με παρέμβαση του Αρείου Πάγου έχει ζητηθεί κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα για τους δικαστικούς λειτουργούς και την απόφαση που έλαβαν.

Την ίδια ώρα πειθαρχική δίωξη για παράβαση ποινικού νόμου άσκησε σε βάρος του Απόστολου Λύτρα ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός. Η δίωξη ασκήθηκε μετά την ενημέρωση της Εισαγγελίας ότι στον γνωστό ποινικολόγο αποδόθηκε κατηγορία κακουργηματικού χαρακτήρα και συγκεκριμένα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης στο πλαίσιο ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος της συζύγου του.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης αναλαμβάνει πλέον το πειθαρχικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου.

Πώς από κατήγορος έγινε κατηγορούμενος

Ο 52χρονος ποινικολόγος που χθες παραδέχτηκε τον άγριο ξυλοδαρμό της γυναίκας του, είχε υπερασπιστεί πολλές φορές γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε πολύκροτες υποθέσεις.

Ο Απόστολος Λύτρας υπερασπίστηκε ενώπιον δικαστών και εισαγγελέων ουκ ολίγες φορές θύματα έμφυλης βίας σε όλη τη χώρα. Ζητούσε δημοσίως να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους θύτες.

«Για να μη φτάνουμε συνέχεια σε τέτοια σημεία θα πρέπει οι ποινές για ενδοοικογενειακή βία να γίνουν βαρύτερες» δήλωνε χαρακτηριστικά.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε αναλάβει την υπεράσπιση 50χρονης στην Κομοτηνή, την οποία ο σύζυγός της περιέλουσε με βενζίνη και της έβαλε φωτιά. «Ούτε οι Ταλιμπάν δεν έχουν τέτοιο μένος με τις γυναίκες. Κάποιος ο οποίος κακοποιεί τη σύντροφό του ή τη συζυγό του είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα προβεί και σε κάτι άλλο» έλεγε.

«Έχω βαρεθεί σε τέτοιες περιπτώσεις να λέμε ότι μια γυναίκα μόνη της πάει και κάνει καταγγελία ότι δήθεν τη χτύπησαν, δήθεν τη βίασαν, δήθεν το ένα δήθεν το άλλο. Πραγματικά σας το λέω ντροπή» τόνιζε.

Έκανε δηλώσεις στην εκπομπή του MEGA, «Χαμογέλα και Πάλι» τον Ιούλιο του 2022, όταν και υπερασπιζόταν τη σύντροφο του τραγουδιστή Θέμη Αδαμαντίδη, η οποία τον είχε καταγγείλει για τον βίαιο ξυλοδαρμό της.

Παρότρυνε τις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας να καταγγέλλουν τους κακοποιητές τους.

Ήταν ο δικηγόρος των παιδιών της άτυχης 48χρονης Νεκταρίας Μαράκη από την Ιεράπετρα την οποία κατέσφαξε ο 55χρονος εν διαστάσει σύζυγός της στα τέλη Οκτωβρίου του 2021 όταν εκείνη αποφάσισε να συνεχίσει τη ζωή της χωρίς εκείνον.

Ελάχιστοι όμως γνώριζαν ότι το 2017 η πρώτη σύζυγος του δικηγόρου και υπέρμαχου των δικαιωμάτων των γυναικών, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο κόρες, τον είχε καταγγείλει για ενδοοικογενειακή βία.

Χθες βέβαια, η ίδια γυναίκα παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και στάθηκε στο πλευρό του ως μάρτυρας υπεράσπισης.

«Εμένα δεν με είχε χτυπήσει ποτέ. Τον είχα καταγγείλει για λεκτική βία , αλλά στο Εφετείο το ανακάλεσα, διότι ήμουν υπερβολική» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.


Ο καταλυτικός ρόλος του γιατρού για την αποκάλυψη της υπόθεσης

Ο  γιατρός που εξέτασε την 37χρονη σύζυγο του Απόστολου Λύτρα και διαπίστωσε σπασμένη μύτη, χτύπημα στο κεφάλι, εκχυμώσεις κ.α. κατάλαβε αμέσως ότι δεν επρόκειτο για χτυπήματα λόγω πτώσης από τη σκάλα, όπως υποστήριξε αρχικά ο ποινικολόγος, αλλά για τραύματα από ανθρώπινο χέρι.

Όταν έμειναν μόνοι τους για να την εξετάσει, την ρώτησε αν την χτυπά ο άνδρας της και εκείνη έγνεψε καταφατικά. Ο γιατρός είχε διακρίνει τον φόβο της.

Όπως αναφέρει άνθρωπος από το περιβάλλον του γιατρού: «Είναι καλό που υπάρχει ο νόμος γιατί οι νοσηλεύτριες στα επείγοντα έκλαιγαν μαζί με το θύμα και έλεγαν να μην μπλέξουν. Δώστε βάση σε αυτό. Δεν τον γνωρίζουν οι υγειονομικοί τον νόμο, δεν έχουμε χρόνο να διαβάζουμε νόμους. Ο συγκεκριμένος γιατρός έχει πάρει την ίδια απόφαση αρκετές φορές, δεν είναι η πρώτη φορά, την πήρε ακόμη και στις παιδιατρικές κλινικές. Με ένα βλέμμα την κατάλαβε ο γιατρός. Δεν φοβήθηκε. Με όλα αυτά που γίνονται στις ειδήσεις και την επόμενη ημέρα μιλάμε για μια γυναικοκτονία και να ξέρει ότι την προηγούμενη ημέρα η γυναίκα ήταν στα χέρια του, δεν θα το άντεχε, όποιος και αν ήταν».