03 Ιουνίου 2024

Γερμανία: Μεγάλη κυβερνοεπίθεση στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα – Η Ρωσία «στο κάδρο» των υπόπτων


Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) που σήμερα είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Γερμανία έγινε στόχος μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεσης και αναγκάστηκε να θέσει προσωρινά εκτός λειτουργίας τμήματα της υποδομής πληροφορικής του.

Οι διωκτικές αρχές δήλωσαν ότι ερευνούν την επίθεση και εργάζονται για την αποτροπή περαιτέρω ζημιών, χωρίς να προσδιορίσουν την κλίμακα της ή τους ύποπτους δράστες. «Ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η επίθεση παραπέμπει σε έναν πολύ επαγγελματία δράστη», δήλωσε εκπρόσωπος στο Reuters.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι θα προειδοποιήσει «όλα τα κόμματα της γερμανικής Βουλής» για την επίθεση. «Οι αρχές έχουν ενισχύσει όλα τα μέτρα προστασίας κατά των ψηφιακών και υβριδικών απειλών», ανέφερε.

Οι κυβερνοεπιθέσεις με πολιτικά κίνητρα έχουν αυξηθεί ενόψει των εκλογών της ΕΕ αυτόν τον μήνα, με πολλές από αυτές να συνδέονται με ρωσικούς κρατικούς φορείς.

Ο Juhan Lepassaar, επικεφαλής του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA), δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στα μέσα ενημέρωσης ότι οι συνολικές απόπειρες επιθέσεων διπλασιάστηκαν από το τελευταίο τρίμηνο του 2023 έως το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

“Αυτό είναι μέρος του ρωσικού επιθετικού πολέμου, τον οποίο διεξάγουν φυσικά στην Ουκρανία, αλλά και ψηφιακά σε όλη την Ευρώπη”, είπε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η γερμανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Μόσχα για μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων εναντίον βουλευτών των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών (SPD), το 2023, συμπεριλαμβανομένου του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

“Μπορούμε να αποδώσουμε αυτή την κυβερνοεπίθεση σε μια ομάδα που ονομάζεται APT28, η οποία κατευθύνεται από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας”, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ σε συνέντευξη Τύπου.