27 Ιουνίου 2024

📺Μητσοτάκης: «Ελπίζω να ολοκληρωθεί η συμφωνία για Φον ντερ Λάιεν, Κάλας και Κόστα – Πολύ σημαντικό να γίνει εντός Ιουλίου»


Σε δηλώσεις προέβη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ύστερα από την ολοκλήρωση της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να επισημοποιηθούν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα τρία κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχει συμφωνηθεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προταθεί για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα να προταθεί για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για δυόμιση χρόνια και η Εσθονή Κάγια Κάλας για την θέση της Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε για την Εξωτερική Πολιτική.

«Ευελπιστώ οι επιλογές να γίνουν αποδεκτές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να ακολουθήσει η ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι «οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός Ιουλίου».

Αναφερόμενος στην στρατηγική ατζέντα της ΕΕ για την επόμενη πενταετία, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς «όλες οι ελληνικές προτεραιότητες αποτυπώνονται σε αυτό το κείμενο».

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς, όπως το μεταναστευτικό, τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, η ανταγωνιστικότητα και η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, κάνοντας λόγο για «ένα κείμενο που θα αποτελέσει τον οδηγό για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη πενταετία».

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της κοινής αμυντικής συνεργασίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα επαναφέρει την κοινή πρόταση με τον πολωνό πρωθυπουργό για την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας, γεγονός που θα αποτελέσει «ένα βήμα στην ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία».

«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να θωρακίσει την κοινή της άμυνα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο: