20 Ιουνίου 2024

Moody’s: Απολογισμός στα μισά του Ταμείου Ανάκαμψης – Θετική εξαίρεση η Ελλάδα


«Λογαριασμό» του Ταμείου Ανάκαμψης κάνει η Moody’s, καθώς το ύψους 800 δισ. ευρώ πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση των οικονομιών μετά την πανδημία βρίσκεται στα μισά του. Οι χώρες-μέλη έχουν ζητήσει σχεδόν 650 δισ. ευρώ από τα 720 δισ. ευρώ που είναι αρχικά διαθέσιμα μέσω του Recovery and Resilience Facility (RRF) και πάνω από το 35% των χρημάτων έχει εκταμιευτεί, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι μόνο η Ελλάδα έχει να περιμένει μια σημαντική ώθηση στους ρυθμούς ανάπτυξής της από το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζουν οι αναλυτές.

«Περιμένουμε ότι η χρηματοδότηση και οι μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσουν τη δυνητική ανάπτυξη για λίγους από τους σημαντικούς ωφελημένους και θα ενισχύσουν την διακυβέρνηση στην Πολωνία και δυνητικά στην Ουγγαρία. Όμως, η επίδραση στην πιστωτική ποιότητα των περισσότερων εκ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών παραμένει περιορισμένη», αναφέρει χαρακτηριστικά η Moody’s.



Η ετυμηγορία του οίκου, με βάση τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του, είναι ότι οι περισσότερες χώρες θα δουν μια ήπια μόνο αύξηση των μακροπρόθεσμων ρυθμών ανάπτυξής τους λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, με την Ελλάδα να αποτελεί μια θετική εξαίρεση.



Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου αναμένεται ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης πάνω από 0,4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2030.



Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού λαμβάνει το 16% του ΑΕΠ (του 2023) σε δάνεια και επιχορηγήσεις. Επιπλέον, το ελληνικό σχέδιο ξεχωρίζει γιατί εστιάζει έντονα στη στήριξη των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, με το 57% της συνολικής χρηματοδότησης να διοχετεύεται σαν δάνεια μέσω των τραπεζών και διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών για τον εκσυγχρονισμό βασικών κλάδων, μέσω της ψηφιοποίησης και όχι μόνο, εξηγούν οι αναλυτές. Η χρηματοδότηση αυτή συνοδεύεται και από ευρείες μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς, όπως είναι η αγορά εργασίας και ο εκσυγχρονισμός του δημοσίου τομέα.



Οι μεταρρυθμίσεις

Η Moody’s εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά θα ενισχύσουν την αύξηση της παραγωγικότητας και των επενδύσεων καθώς και –εν μέρει- την συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό.



Ο οίκος σημειώνει επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για την βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διακυβέρνησης και της δικαιοσύνης έχουν ήδη συμβάλει ώστε να βελτιωθεί η εκτίμησή του για την ποιότητα των θεσμών και της διακυβέρνησης στην Ελλάδα.

ΚΟΡΙΝΑ ΣΑΜΑΡΚΟΥ
moneyreview.gr