21 Ιουλίου 2024

Μαρινάκης σε Ερντογάν: Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να ανακαλύψουν δήθεν διαχωρισμούς ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη


Απάντηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις προκλητικές του δηλώσεις με στόχο τον Νίκο Δένδια, δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Σε δήλωσή του ο κ. Μαρινάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να ανακαλύψουν δήθεν διαχωρισμούς ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη».

Η ανάρτηση του Παύλου Μαρινάκη

«Χθες το βράδυ στη Λευκωσία, σε μια συγκινητική εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από το πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή και κατοχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν, όπως επεσήμανε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που ήταν παρών, ανήμερα της μαύρης επετείου. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ξεκάθαρα τις εθνικές θέσεις: Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα, επιδίωξή μας είναι να υπάρξει Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια σε μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο Κράτος, χωρίς ξένο στρατό κατοχής, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις», σημειώνει στην ανάρτησή του ο Παύλος Μαρινάκης.

«Το γεγονός ότι συζητούμε με την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο ότι υποχωρούμε. Το αντίθετο. Και ότι κάθε απειλή προς την Κύπρο, γίνεται απειλή για όλη την ΕΕ. Είναι προφανές ότι τις απόψεις αυτές συμμερίζονται και εκφράζουν, στο σύνολό τους, όλα τα μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης. Συνεπώς, ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να ανακαλύψουν δήθεν διαχωρισμούς ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης.

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης να βάλει τον Δένδια στη θέση του»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, κατά την πτήση της επιστροφής του από τα κατεχόμενα, σχολίασε μεταξύ άλλων δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο. Ερωτηθείς σχετικά, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «κατά καιρούς γινόμαστε μάρτυρες των προσπαθειών λαϊκιστών στην Ελλάδα να δυναμιτίσουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα με μια προσέγγιση καλής γειτονίας. Φυσικά, αυτό δεν σημάνει ότι θα παραμένουμε σιωπηλοί απέναντι σε τέτοιες προκλήσεις».

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη Μεγαλόνησο εδραιώθηκε η ειρήνη και ότι «αυτή η επέμβαση έγινε στα πλαίσια των δικαιωμάτων εγγυήσεων που μας παραχωρεί το διεθνές δίκαιο».

Επανέλαβε επίσης όσα είχε πει την προηγούμενη ημέρα στην ομιλία του κατά τις εκδηλώσεις για την 50η επέτειο της εισβολής, λέγοντας: «Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ. Του είπα: "Την ίδια μέρα θα βρεθώ στη Βόρεια Κύπρο και θα απευθυνθώ στον λαό της Βόρειας Κύπρου εκεί. Έμαθα ότι θα είσαι στο Νότο και θα απευθύνεσαι εκεί. Υποθέτω ότι δεν θα κάνουμε δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον"».

Συνεχίζοντας ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε: «Δυστυχώς, ο Έλληνας υπουργός 'Αμυνας Νίκος Δένδιας είχε άλλες προθέσεις, προφανώς δεν γνώριζε τη συνάντησή μας με τον Μητσοτάκη, έκανε δηλώσεις πέρα - δώθε. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο θρασεία και αγενής δήλωση από το να πει ότι οι Τούρκοι είναι κατοχική δύναμη εκεί. Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης χρειάζεται να βάλει αυτόν τον υπουργό στη θέση του. Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε πολύ περισσότερο πάντως. Ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε. Συνεχίζουμε το δρόμο μας».