Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία προχωρούν σε συμφωνία για τη δημιουργία Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας, παρακάμπτοντας τα στενά του Βοσπόρου, με τον Νίκο Δένδια να υπογράφει με τους ομολόγους του Επιστολή Προθέσεων. Μία εξέλιξη με την οποία η Τουρκία δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη αφού αποδυναμώνεται γεωστρατηγικά.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Το ΝΑΤΟ κλείνει φέτος 75 χρόνια από την ίδρυσή του και στην Ουάσιγκτον πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής, στην οποία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα υπογράψει με άλλες δύο χώρες Επιστολή Προθέσεων, ιστορικής σημασίας, αφού θα παρακάμπτονται και επίσημα τα στενά του Βοσπόρου, με την Αλεξανδρούπολη να γίνεται το μεγαλύτερο στρατιωτικό κέντρο του ΝΑΤΟ στην περιοχή, εδραιώνοντας την στρατηγική της θέση ως «Σούδα του Βορρά».
Όπως έγινε γνωστό, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία λαμβάνει χώρα στην Ουάσιγκτον το τριήμερο 9 – 11 Ιουλίου.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην εν λόγω Σύνοδο Κορυφής, η οποία είναι επετειακή, καθώς συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα παραστεί, το βράδυ της Τετάρτης 10/7/2024, στο δείπνο το οποίο παραθέτει ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd J. Austin III στους ΥΠΑΜ των κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Την Πέμπτη 11/7/2024, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Δένδιας θα υπογράψει με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, κ.κ. Atanas Zaprianov και Angel Tîlvăr αντίστοιχα, Επιστολή Προθέσεων (LoI) για τη δημιουργία Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας («Harmonized Military Mobility Corridor»).
Η δημιουργία του εν λόγω διαδρόμου έρχεται σε συνέχεια της υπογραφής από τους Υπουργούς Άμυνας της επιστολής προθέσεων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, για την επέκταση του Δικτύου Αγωγών του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας, τον Οκτώβριο του 2023.
Με την υπογραφή της Επιστολής Προθέσεων (LoI) οι τρείς χώρες εκφράζουν το ενδιαφέρον τους, μεταξύ άλλων, για:
- Την εναρμόνιση διαφορετικών εθνικών διαδικασιών
- Τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση αδειών διέλευσης
- Τη διασφάλιση της ομαλής, αποτελεσματικής και απρόσκοπτης μετακίνησης στρατιωτικού προσωπικού και μέσων μεταξύ των τριών χωρών, όποτε απαιτείται
- Την ύπαρξη ταχύτερης ανταπόκρισης, αναλόγως των αναγκών των τριών χωρών.
Επιπλέον, η Επιστολή Προθέσεων (LoI), αποσκοπεί στη συνεργασία των τριών χωρών στο πλαίσιο του κοινού δικτύου υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΝΑΤΟ και αναβαθμίζει περαιτέρω τις υποδομές και τα δίκτυα διοικητικής μέριμνας σε περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη και η Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας τη σημασία τους για την αποτελεσματική αποτρεπτική ικανότητα της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.
enikos.gr