26 Ιουλίου 2024

ΠΑΠΑΡΙΑ ΑΠΕΧΟΥΝ😜😜Ιδιώτες γιατροί: Απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση έως και τη Δευτέρα – Η απόφαση του ΠΙΣ και οι διαφωνίες


Δεν θα παρέχουν από σήμερα, Παρασκευή, 26 Ιουλίου έως και τη Δευτέρα, 29 του μήνα ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι ιδιώτες γιατροί με απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ωστόσο αυτό δεν αφορά στα επείγοντα περιστατικά και τα άτομα με αναπηρία.

Οι γιατροί προχωρούν σε αυτή την κίνηση προκειμένου να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και που προβλέπει αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση που οι ιδιώτες γιατροί αρνηθούν να στηρίξουν το ΕΣΥ σε περιοχές που οι Μονάδες Υγείας είναι υποστελεχωμένες. Δηλαδή προβλέπεται διακοπή σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και αποβολή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Η απόφαση 

Σημειώνεται δε, πως το ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και η Ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας αναφέρουν στην απόφασή τους σχετικά με το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης πως θα δίνονται χειρόγραφες συνταγές για φάρμακα και εξετάσεις, ωστόσο αυτές δεν αποζημιώνονται με αποτέλεσμα ο ασθενής να πληρώνει από την τσέπη του και στη συνέχεια να διεκδικεί την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.

Τι δήλωσε ο Εξαδάκτυλος

Για το θέμα αυτό μίλησε χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως είπε, οι γιατροί ζητούν την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης και διάλογο με το υπουργείο Υγείας. Είπε χαρακτηριστικά ότι πέρυσι το πρόβλημα λύθηκε με συνεργασία, αλλά φέτος ο υπουργός προσπαθεί να το λύσει με απειλές. Εκτίμησε ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη στα νοσοκομεία αν συνεχιστεί αυτή η τακτική από το υπουργείο Υγείας. Τα κενά στο ΕΣΥ αγγίζουν τις 6.000 και οδεύουμε προς τα χειρότερα, είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Αντιλαμβανόμαστε, τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, ότι πρόκειται για σκληρή αντίδραση και γι’ αυτό ζήτησε συγγνώμη και την κατανόηση των πολιτών. Ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων θα είναι στην Αθήνα ώστε όλοι μαζί να ζητήσουν την απόσυρση της διάταξης. Ο, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δημήτρης Βαρνάβας είπε ότι θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα και μίλησε για ακραία απαξιωτική συμπεριφορά του υπουργού Υγείας. Το Σύστημα Υγείας χρειάζεται θεσμικά επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα προς τους γιατρούς για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά, πρόσθεσε.

Αντίθετος με την απόφαση του ΠΙΣ ο Πατούλης

Αντίθετος με την απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για αποχή των ιδιωτών γιατρών από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης.

Μιλώντας την Πέμπτη στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή, ο Γιώργος Πατούλης υποστήριξε ότι «οποιασδήποτε μορφής μέτρο μπορεί να παιδέψει τους ασθενείς, προφανώς, όσον με αφορά, δεν είναι σωστό».

Σε άλλο σημείο δε, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών χαρακτήρισε «ακραίο τρόπο αντιμετώπισης ενός προβλήματος» την απόφαση του ΠΙΣ.

«Ήταν μια απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ και της Ολομέλειας των προέδρων που έγινε χθες. Είναι ακραίος τρόπος αντιμετώπισης ενός προβλήματος. Κατά τη γνώμη μου, δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα, γιατί μπορεί να παίρνεις μια απόφαση αλλά το θέμα είναι το κατά πόσο θα ακολουθήσουν και οι στρατιώτες από κάτω» τόνισε επίσης ο κ. Πατούλης.

«Στο ΕΣΥ βλέπουμε παθογένειες πολλών ετών. Τώρα ζούμε το ότι υπάρχει έλλειψη γιατρών. Πριν από μερικά χρόνια μιλούσαμε για την ύπαρξη μεγάλου πληθωρισμού γιατρών. Τώρα έχουν φύγει γιατροί, περισσότεροι από 20.000 από την Ελλάδα και αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελλείψεις που ξεκίνησαν από τις παραμεθόριες περιοχές. Παρά τις προσπάθειες που έκανε το υπουργείο με προκηρύξεις, δεν μπόρεσαν να καλυφθούν αυτές οι θέσεις. Πάει να πει ότι πρέπει να γίνει πιο ελκυστικός ο χώρος ώστε γιατροί να πάνε με τις οικογένειες τους να καλύψουν αυτές τις θέσεις» είπε ο κ. Πατούλης και συμπλήρωσε:

«Τώρα το καλοκαίρι αυτές οι περιοχές γεμίζουν και με τουρίστες άρα η Πολιτεία ως οφείλει, θεώρησε και σωστά, ότι πρέπει να κάνει αυτό το κάλεσμα σε γιατρούς είτε να πάνε στο ΕΣΥ ή κάποιοι ιδιώτες γιατροί με σύμβαση να καλύψουν τις θέσεις. Ως εδώ σωστά είναι καμωμένα. Όμως, δεν υπήρξε ιδιαίτερη διάθεση προσέλευσης από το ιδιωτικό κομμάτι στο ΕΣΥ. Θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση των τοπικών κοινωνιών, των διοικητών των νοσοκομείων, των γιατρών του ιδιωτικού τομέα στις περιοχές αυτές με την Πολιτεία, καθώς ο πολίτης δεν πρέπει να πληρώσει τα σπασμένα».

«Αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία είναι να δούμε σε βάθος τις παθογένειες των προβλημάτων γιατί είτε σήμερα ή σε λίγους μήνες τα προβλήματα θα είναι μπροστά μας και πιο έντονα. Αυτό που προτείνω, είναι να υπάρξει μια σύνθεση, συνεννόηση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και μετά να μπούμε σε μια πραγματική και σοβαρή κουβέντα για να διορθωθούν πράγματα. Όταν υπάρχει ένα τοπικό πρόβλημα θα βρεθεί λύση γιατί ακόμη και ο γιατρός σε μια τοπική κοινωνία ζει και τους εκεί κατοίκους κιόλας. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι καλά τα τζαρτζαρίσματα και το να δείξει ποιος έχει μεγαλύτερο μπόι».

Ο ίδιος είπε ότι στο ΔΣ που έχει το μεσημέρι, θα κάνει κάλεσμα και σε γιατρούς της Αθήνας– όσοι μπορούν- να στελεχώσουν το ΕΣΥ στην περιφέρεια χωρίς τυμπανοκρουσίες. «Όμως από εκεί και έπειτα θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή κουβέντα για το ΕΣΥ» υποστήριξε.