Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «φρέναρε» την υπόθεση της καθηγήτριας του ΑΠΘ για την προεδρία της Εθνικής Επιτροπής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής μετά από αντιδράσεις βουλευτών - Τι δήλωσε η Φουντεδάκη
Το δεύτερο επεισόδιο με φόντο τον γάμο ομοφύλων, μετά τα όσα έγιναν προ εβδομάδων στην Κ.Ο. της ΝΔ, παίχτηκε χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρεμβαίνει, προκειμένου να μην «ανοίξει» κι άλλο το μέτωπο με πρωταγωνίστρια την καθηγήτρια του ΑΠΘ Κατερίνα Φουντεδάκη που είχε προταθεί από την κυβέρνηση για την προεδρία της Εθνικής Επιτροπής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Και αυτό γιατί μια σειρά βουλευτών της ΝΔ που δεν είχαν υπερψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο και ήταν μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας-από την οποία θα εγκρινόταν ο διορισμός της κ. Φουντεδάκη-αντέδρασαν σε αυτή την προοπτική, επικαλούμενοι και τις απόψεις της καθηγήτριας του ΑΠΘ για το δικαίωμα και των ομόφυλων ζευγαριών να προβαίνουν σε πράξεις υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που είχαν εκφραστεί προ μηνών, σε συνέδριο του E-Kyklos.
Αντιλαμβανόμενος τις ενστάσεις των βουλευτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης να «φρενάρει» την υπόθεση της κ. Φουντεδάκη, με αποτέλεσμα η υποψηφιότητα της να αποσυρθεί και η συνεδρίαση να αναβληθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Φουντεδάκη που ήταν εκ των συντακτών του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο ομοφύλων είχε προταθεί από την κυβέρνηση, σε συνεννόηση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, πριν από τις ευρωεκλογές. Όμως, παρά την καταγραφή του πολιτικού κόστους του γάμου των ομόφυλων στην κάλπη των ευρωεκλογών, η υποψηφιότητα της δεν «φρέναρε». Αυτό συνέβη τελικά όταν 7 βουλευτές της ΝΔ που μετείχαν στην Επιτροπή Θεσμών (Θ. Πλεύρης, Φ. Μπαραλιάκος, Ε. Στυλιανίδης, Γ. Ανδριανός, Γ. Λαμπρόπουλος, Σ. Πέτσας, Γ. Οικονόμου) ήγειραν ενστάσεις, με πολλούς εξ αυτών να ζητούν από το Μέγαρο Μαξίμου να αντικατασταθούν, για να μην βρεθούν προ της ανάγκης να καταψηφίσουν την κ. Φουντεδάκη.
Λάδι στη φωτιά παρά την παρέμβαση Μητσοτάκη
Η παρέμβαση Μητσοτάκη υπήρξε πυροσβεστική και το μήνυμα που θέλησε δι’ αυτής να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι ο πρωθυπουργός ακούει τους βουλευτές του κόμματος, σεβόμενος βεβαίως την επιστημονική επάρκεια και το ακαδημαϊκό κύρος της κ. Φουντεδάκη. Άλλωστε, την περίοδο της ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου, τόσο η κ. Φουντεδάκη όσο και η έτερη καθηγήτρια Λίνα Παπαδοπούλου φιλοξενούνταν με έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου στα ΜΜΕ και παράλληλα είχαν αναλάβει να ενημερώσουν και να απαντήσουν σε ενστάσεις και προβληματισμούς των βουλευτών της ΝΔ στα περίφημα «φροντιστήρια» που είχαν γίνει στα γραφεία της οδού Πειραιώς.
Και ενώ οι βουλευτές της ΝΔ είχαν καλυφθεί από την αντιμετώπιση του Μεγάρου Μαξίμου και τη δέσμευση ότι θα βρεθεί ένα άλλο πρόσωπο για την επίμαχη θέση, η κ. Φουντεδάκη το απόγευμα έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά. «Μου αποδίδονται απόψεις, τις οποίες δεν έχω υποστηρίξει, όπως ότι επιβάλλεται η επέκταση της παρένθετης μητρότητας στους άνδρες. Οι θέσεις μου όχι μόνο είναι σαφείς, αλλά είναι και όλες δημοσιευμένες∙ μπορεί οιοσδήποτε να ανατρέξει σε αυτές. Κάθε άλλο παρά πρέπον είναι να συγχέονται οι προσωπικές μου απόψεις με το σύνολο ρυθμίσεων που εισηγήθηκα, ως όφειλα, στο σχέδιο νόμου. Μου ζητήθηκε, άλλωστε, ένα πλήρες σχέδιο διατάξεων. Θα έλεγα ότι πρόκειται σαφώς για ένα είδος ρεβανσισμού προς τη διαφορετική άποψη, ο οποίος, δυστυχώς, επικράτησε», υπογράμμισε, μιλώντας στη Νομική Βιβλιοθήκη, στρέφοντας τα βέλη της προς τους «γαλάζιους» βουλευτές.
Η κυβέρνηση δεν θέλησε να σηκώσει το γάντι, ενώ το ίδιο έπραξαν και οι βουλευτές της ΝΔ. Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, απαντώντας στα καρφιά κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη ματαίωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. «Για εμάς είναι δύναμη στο κόμμα μας ότι έχουμε τη δυνατότητα ο πρωθυπουργός και να ακούει και να αφουγκράζεται και να παίρνει τις αποφάσεις που στηρίζονται από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αυτό ακριβώς δείχνει τον τρόπο που λειτουργούμε ως κόμμα», υπογράμμισε. Έτερος βουλευτής, πάντως, εξ αυτών που προβληματίστηκαν με την επιλογή της κ. Φουντεδάκη την κατηγορούσε σε συζήτηση με το protothema.gr για…απουσία επαφής με την πραγματικότητα. «Και μόνο με την αναφορά για ρεβανσισμό δικαιώνει τις ενστάσεις για την επιλογή της», έλεγε τρίτος γαλάζιος βουλευτής.