20 Αυγούστου 2024

📺Χαλκιδική: Ερωτήματα για τον θάνατο 19χρονου σε λούνα παρκ -«Ο Δήμος Κασσάνδρας υπεύθυνος για τη λειτουργία του», λέει το υπ. Ανάπτυξης


Ερωτήματα εγείρονται για το πώς λειτουργούσε το λούνα παρκ στη Χαλκιδική όπου το βράδυ της Δευτέρας βρήκε τραγικό θάνατο ένας 19χρονος.

Ο 19χρονος έχασε τη ζωή του όταν έσπασε ένα κάθισμα του παιχνιδιού-μηχανήματος «crazy dance», με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστεί και να χτυπήσει στο κεφάλι. Και, όπως έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.

Η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, σε δηλώσεις της στο Πρώτο Πρόγραμμα ανέφερε ότι τα περιοδεύοντα λούνα παρκ δεν λαμβάνουν άδεια λειτουργίας, αλλά γνωστοποίηση. Ως προς τα μηχανήματά του, είπε πως «πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μία γνωστοποίηση στο notifybusiness». Όπως δήλωσε, στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωστοποίηση δεν είχε γίνει και ο δήμος είχε προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Από εκεί παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο Δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO, HACCP, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. O Δήμος απλώς βλέπει αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση. Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν έχει ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία κυρώσεων χρηματικών», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση του υπ. Ανάπτυξης για το δυστύχημα στο λούνα παρκ

Απαντώντας στις δηλώσεις της δημάρχου, το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:

«Σχετικά με τις δηλώσεις της δημάρχου Κασσάνδρας που αφορούν στο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 19/08/2024 σε λούνα παρκ, αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016, μοναδική αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας.

Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας».

Σε οικόπεδο ιδιώτη το λούνα παρκ στη Χαλκιδική

Το δυστύχημα σημειώθηκε σε οικόπεδο ιδιώτη κοντά στην παραλία Πευκοχωρίου Χαλκιδικής, το οποίο είχε μισθώσει o 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ και χωρίς να έχει κάνει την απαιτούμενη γνωστοποίηση στον οικείο δήμο της περιοχής.

Η δημοτική αρχή, σύμφωνα με όσα δήλωσε η δήμαρχος Κασσάνδρας στο thestival, Αναστασία Χαλκιά, πληροφορήθηκε τη λειτουργία του λούνα παρκ στο ιδιωτικό οικόπεδο στις 12 Ιουλίου, όταν το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής έστειλε επιστολή επισημαίνοντας τη λειτουργία του και ζητώντας να ελεγχθεί εάν έχει την ανάλογη άδεια λειτουργίας από τον Δήμο Κασσάνδρας.

«Εμείς μάθαμε στις 12 Ιουλίου ότι λειτουργούσε, από το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., και ζητήσαμε να καταθέσει τη γνωστοποίηση» τόνισε η κ. Χαλκιά, προσθέτοντας ότι θα προχωρούσε στην επιβολή κυρώσεων «όπως προβλέπονται από σχετική ΚΥΑ του 2022, δηλαδή στο πρόστιμο των 30.000 ευρώ, ενώ θα συνέρχονταν η δημοτική επιτροπή για την επιβολή της σφράγισης του χώρους καθώς ποτέ δεν κατέθεσε τη γνωστοποίηση».

Ωστόσο, στην υπηρεσία των αδειών του Δήμου Κασσάνδρας εργάζεται μόνο ένας υπάλληλος, και στο μεταξύ, όπως είπε η κ. Χαλκιά, σημειώθηκε το τραγικό συμβάν με τον πνιγμό της 8χρονης στην κατασκήνωση στην Κρυοπηγή, «οπότε ο υπάλληλος όπως του ανατέθηκε ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα και τον έλεγχο των εγγράφων που αφορούσαν την κατασκήνωση».


Μιλώντας και στον ΣΚΑΪ, η κ. Χαλκιά επανέλαβε ότι «δεν είχε κάνει γνωστοποίηση φέτος το συγκεκριμένο λούνα παρκ στο σύστημα, τα μηχανήματα δεν αδειοδοτούνται από τον Δήμο ούτε ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την πιστοποίηση και τον έλεγχό τους. Αυτά παίρνουν πιστοποιήσεις που πρέπει να έχουν για να λειτουργούν από τμήμα του υπουργείου Ανάπτυξης». «Το συγκεκριμένο λούνα παρκ δεν είχε κάνει γνωστοποίηση λειτουργίας στον Δήμο, όχι για τα μηχανήματα, για τα μηχανήματα δεν ξέρω αν είχαν πιστοποίηση», διευκρίνισε και εξήγησε ότι το συγκεκριμένο λούνα παρκ βρίσκεται εδώ και χρόνια στην περιοχή για περίπου ενάμιση μήνα κάθε έτος.

Πώς έγινε η τραγωδία στο λούνα παρκ στη Χαλκιδική

Όλα συνέβησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας, όταν ο 19χρονος αποφάσισε να μπει μαζί με τον αδερφό του στο συγκεκριμένο μηχάνημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ο αδερφός του 19χρονου, που ήταν μαζί του στο παιχνίδι, φέρεται να είπε στις Αρχές: «Κάποια στιγμή ένιωσα το κάθισμα να ξεκολλάει, και μετά από κλάσματα του δευτερολέπτου βλέπω να έχω πέσει ανάσκελα και τον αδερφό μου να μην είναι δίπλα μου. Κρατιόμουν από ένα σίδερο. Καθώς γύριζε το παιχνίδι έσπασε και ο αδερφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα και χτύπησε στο κεφάλι. Εμείς φωνάζαμε την ώρα που έσπαγε. Το παιχνίδι το σταμάτησαν άλλοι θαμώνες του λούνα παρκ».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αδερφός του 19χρονου είπε ότι «ήμασταν σε λούνα παρκ και καθίσαμε σε κάποιες θέσεις [του παιχνιδιού]. Ο υπεύθυνος μας άλλαξε θέσεις. Προτού ξεκινήσει το παιχνίδι, μας είπε ότι θα το πάει δυνατά. Στην αρχή χαλαρά και μετά γρήγορα».

Και εξήγησε ότι όταν ένιωσε να σπάει το κάθισμα, ο ίδιος κρατήθηκε από ένα σίδερο -που φαίνεται πως ήταν σωτήρια κίνηση-, σε αντίθεση με τον αδερφό του που εκσφενδονίστηκε από το κάθισμα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Μάλιστα, όπως είπε ο αδερφός του 19χρονου, όλα εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια του μικρότερου αδερφού του αλλά και της μητέρας τους, που ήταν στο λούνα παρκ.

Ο πατέρας του 19χρονου ήταν στην Αθήνα, όπου δούλευε.