02 Αυγούστου 2024

📺Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Χάλκινοι οι Παπακωνσταντίνου/Γκαϊδατζής και Κοντού/Φίτσιου-6ες οι Μπούρμπου/Αναστασιάδου


Μέσα σε διάστημα 20 λεπτών οι Έλληνες κωπηλάτες χάρισαν στη χώρα μας δύο νέα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τις Μιλένα Κοντού και Ζωή Φίτσιου να κάνουν μια συγκλονιστική εμφάνιση στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών.

Αν και ξεκίνησαν καλά και στα πρώτα 300 μέτρα ήταν μπροστά, το πρώτο 500άρι τις βρήκε στην 3η θέση με τις Βρετανίδες και τις Ρουμάνες να προπορευονται.

Κάπου εκεί μπήκε στην εξίσωση του αγώνα και η Νέα Ζηλανδία που μας προσπέρασε περίπου στα 700 μέτρα και προς στιγμήν δόθηκε η εντύπωση ότι η διαφορά αρχίζει να ανοίγει... 

Γρήγορα όμως Μιλένα και Ζωή άρχισαν να ανεβάζουν ρυθμό κι από τα 1300 μέτρα και μετά ξεκίνησε η μεγάλη αντεπίθεση... Μπαίνοντας στο τελευταίο 500άρι «έπιασαν» το πλήρωμα από τη Νέα Ζηλανδία και έχοντας εντυπωσιακό ρυθμό όχι απλά τις άφησαν πίσω, αλλά έφτασαν να διεκδικούν ακόμη και το ασημένιο μετάλλιο από τις Ρουμάνες.

Τελικά με χρόνο 6:49.28 τερμάτισαν στην τρίτη θέση, με τη Ρουμανία να είναι δεύτερη με 6:48.78 και πρώτη τη Βρετανία με 6:47.06.


Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Χάλκινο μετάλλιο στην κωπηλασία οι Παπακωνσταντίνου/Γκαϊδατζής!

Γκαϊδατζής-Παπακωνσταντίνου κατέκτησαν το χάλκινο με χρόνο 6:13.44 σε ένα πραγματικά συγκλονιστικό αγώνα, αφού λίγο έλειψε να φτάσουν και το ασημένιο το οποίο τελικά κατέκτησαν οι Ιταλοί. Σε κάθε περίπτωση, το 5ο μετάλλιο στην ιστορία της Ελλάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην κωπηλασία είναι γεγονός!

Σημειώνεται ότι το ελληνικό πλήρωμα ξεκίνησε πολύ δυναμικά τον αγώνα, οδηγώντας την κούρσα στα πρώτα 500 και 1.000 μέτρα της διαδρομής, ωστόσο οι Ιρλανδοί -που τελικά κατέκτησαν και το χρυσό μετάλλιο- ανέβηκαν και αποσπάστηκαν, με την Ελλάδα να δίνει μεγάλη μάχη με την Ιταλία για το ασημένιο μετάλλιο, το οποίο τελικά κατέκτησαν οι Ιταλοί για μόλις 11 εκατοστά.

Τα τελικά αποτελέσματα:
  • Ιρλανδία 6:10.99
  • Ιταλία 6:13.33
  • Ελλάδα 6:13.44
  • Ελβετία 6:16.50
  • Νορβηγία 6:20.92
  • Τσεχία 6:21.00
Όπως προαναφέρθηκε, Παπακωνσταντίνου και Γκαϊδατζής στην πρώτη συμμετοχή τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες κατάφεραν να χαρίσουν το 5o Ολυμπιακό μετάλλιο στην ελληνική κωπηλασία, μετά από τα τέσσερα που είχαν προηγηθεί από το 2004 στην Αθήνα, δηλαδή αυτά των Πολύμερου-Σκαθίτη (χάλκινο) στο διπλό ελαφρύ το 2004, Πολύμερου-Μούγιου (ασημένιο) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στο Πεκίνο το 2008, Τσιάβου-Γιαζιτζίδου (χάλκινο) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών το 2012 στο Λονδίνο και το χρυσό του Στέφανου Ντούσκου στο Τόκιο το 2021 στο σκιφ.


Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Στην 6η θέση του τελικού στη δίκωπο Μπούρμπου και Αναστασιάδου

Την έκτη θέση κατέλαβαν η Χριστίνα Μπούρμπου και η Ευαγγελία Αναστασιάδου στη δίκωπο γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Το ελληνικό δίδυμο τερμάτισε με χρόνο 7:13.30 αλλά δεδομένου ότι ο συναγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος, οι Ελληνίδες κωπηλάτριες έμειναν από νωρίς πίσω και δεν κατάφεραν να ανεβάσουν ρυθμό, μένοντας στην τελευταία θέση του τελικού.

Αυτή ήταν η δεύτερη συμμετοχή της Χριστίνας Μπούρμπου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς στο Τόκιο αγωνίστηκε στο ίδιο αγώνισμα, τη δίκωπο γυναικών, έχοντας όμως συναθλήτρια τότε την Μαρία Κυρίδου, και αναδείχτηκαν πέμπτες. Στο Τόκιο ήταν η πρώτη φορά που η ελληνική κωπηλασία μετείχε στο αγώνισμα της δικώπου γυναικών σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Παρίσι ήταν η δεύτερη παρουσία ελληνικού πληρώματος στη δίκωπο γυναικών σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στην πρώτη συμμετοχή της Αναστασιάδου στο μεγαλύτερο αθλητικό «ραντεβού» του πλανήτη.

Το χρυσό μετάλλιο στη δίκωπο γυναικών στο Παρίσι κατέκτησαν οι Ολλανδές Ύμκε Κλέβερινγκ και Βερονίκ Μέεστρ με χρόνο 6:58.67. Το ασημένιο μετάλλιο οι Ρουμάνες Ιωάννα Βριντσεάνου και Ροξάνα Άνγχελ με χρόνο 7:02.97, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν οι Αυστραλές Τζες Μόρισον και Άναμπελ ΜακΙντάιαρ με επίδοση 7:03.54.